Aproape de un război total: Hezbollah a lansat o ploaie de rachete în nordul Israelului

Hezbollah a lansat peste 100 de rachete din Liban asupra Israelului, unele lovind în apropierea oraşului Haifa din nordul ţării, 22 septembrie 2024 (Screenshot - X)
Redacţia
22.09.2024

Hezbollah a lansat peste 100 de rachete duminică dimineaţă într-o zonă mai largă şi mai adânc în nordul Israelului, unele dintre ele aterizând în apropierea oraşului Haifa, în timp ce Israelul a lansat sute de lovituri asupra Libanului, transmite AP News. Părţile par să se îndrepte spre un război total, după luni de tensiuni în creştere.

Raidul de rachete din timpul nopţii a declanşat sirenele de raid aerian în nordul Israelului, făcând mii de oameni să se grăbească să se adăpostească. Armata israeliană a declarat că rachetele au fost trase „către zone civile”, indicând o posibilă escaladare după ce barajele anterioare au vizat în principal ţinte militare.

Ministerul Sănătăţii din Liban a declarat că o persoană a fost ucisă şi o altă rănită într-un atac israelian în apropierea frontierei.

Serviciul de salvare israelian Magen David Adom a declarat că a tratat patru persoane pentru răni provocate de şrapnel, inclusiv un bărbat în vârstă de 76 de ani care a fost rănit în Kiryat Bialik, o comunitate de lângă Haifa, unde au fost avariate clădiri şi incendiate maşini. Nu a fost imediat clar dacă pagubele au fost cauzate de o rachetă sau de un interceptor israelian.

Raidul a venit după ce un atac aerian israelian la Beirut a ucis vineri cel puţin 45 de persoane, inclusiv unul dintre principalii lideri ai Hezbollah, precum şi femei şi copii. Hezbollah era deja afectat de un atac sofisticat care a provocat explozia a mii de dispozitive personale cu doar câteva zile înainte.

Armata israeliană a declarat că a efectuat un val de lovituri în sudul Libanului în ultimele 24 de ore, lovind aproximativ 400 de locaţii ale militanţilor, inclusiv lansatoare de rachete. Lt. col. Nadav Shoshani, purtător de cuvânt al armatei israeliene, a declarat că aceste lovituri au împiedicat un atac şi mai mare.

„Sute de mii de civili au fost atacaţi în mare parte din nordul Isrealului. Ei şi-au petrecut noaptea şi acum dimineaţa în adăposturi antiatomice. Astăzi am văzut focuri care erau mai adânci în Israel decât înainte”, a specificat el.

Ministerul Sănătăţii din Israel a declarat că toate spitalele din nord vor începe mutarea operaţiunilor în zone protejate sau în adăposturi din cadrul centrelor medicale.

Totodată, forţele israeliene au percheziţionat biroul din Cisiordania al Al-Jazeera, pe care l-au interzis la începutul acestui an, acuzându-l că serveşte drept portavoce pentru grupurile militante, acuzaţii negate de radiodifuzorul pan-arab.

Context

Israelul şi Hezbollah au avut schimburi de focuri de la izbucnirea războiului din Gaza în urmă cu aproape un an, când gruparea militantă a început să lanseze rachete în semn de solidaritate cu palestinienii şi cu aliatul său Hamas, susţinut de Iran. Luptele de nivel scăzut au ucis zeci de persoane în Israel, sute în Liban şi au dus la strămutarea a zeci de mii de persoane de ambele părţi ale frontierei.

Se crede că niciuna dintre părţi nu doreşte un război. Dar, în ultimele săptămâni, Israelul şi-a mutat atenţia de la Gaza la Liban şi a promis să readucă calmul la graniţă, astfel încât cetăţenii săi să se poată întoarce la casele lor. Hezbollah a declarat că îşi va opri atacurile numai dacă va exista o încetare a focului în Gaza, care pare din ce în ce mai evazivă, deoarece discuţiile de lungă durată conduse de Statele Unite, Egipt şi Qatar s-au împotmolit în mod repetat.

Războiul din Gaza a început cu atacul Hamas din 7 octombrie asupra Israelului, în care militanţii palestinieni au ucis aproximativ 1.200 de persoane şi au luat ostatice alte aproximativ 250. Aceştia deţin încă aproximativ 100 de prizonieri, dintre care se crede că o treime sunt morţi. Ministerul Sănătăţii din Gaza spune că peste 41 000 de palestinieni au fost ucişi. Nu precizează câţi au fost luptători, dar spune că femeile şi copiii reprezintă mai mult de jumătate din numărul celor morţi.

Familiile ostaticilor şi-au exprimat îngrijorarea că un război în nord ar distrage atenţia de la situaţia lor dificilă şi ar complica şi mai mult negocierile privind eliberarea lor.

Mass-media israeliană a raportat că rachetele lansate din Liban duminică dimineaţă au fost interceptate în zonele Haifa şi Nazareth, care sunt mai la sud decât majoritatea rachetelor lansate până în prezent. Israelul a anulat cursurile şcolare în nordul ţării, adâncind sentimentul de criză.

Hezbollah a declarat că a lansat zeci de rachete Fadi 1 şi Fadi 2 - un nou tip de armă pe care grupul nu l-a mai folosit până acum - la baza aeriană Ramat David, la sud-est de Haifa, „ca răspuns la atacurile israeliene repetate care au vizat diferite regiuni libaneze şi au dus la căderea multor martiri civili”.

Hezbollah a declarat, de asemenea, că a vizat instalaţiile firmei de apărare Rafael, care are sediul central în Haifa, menţionând că sunt represalii pentru atacul asupra dispozitivelor fără fir. Gruparea nu a furnizat dovezi, iar armata israeliană a refuzat să comenteze declaraţia.

Hezbollah a promis că se va răzbuna pe Israel pentru un val de explozii care au lovit marţi şi miercuri pagere şi walkie-talkie aparţinând membrilor Hezbollah, omorând cel puţin 37 de persoane - inclusiv doi copii - şi rănind aproximativ 3 000. Atacurile au fost atribuite pe scară largă Israelului, care nu a confirmat sau negat responsabilitatea.

Vineri, un raid aerian israelian a doborât o clădire cu opt etaje dintr-un cartier dens populat din suburbiile sudice ale Beirutului, în timp ce membrii Hezbollah se întâlneau la subsol, potrivit Israelului. Printre cei ucişi se numără Ibrahim Akil, un oficial de rang înalt al Hezbollah care comanda unitatea de forţe speciale a grupării, cunoscută sub numele de Forţa Radwan.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor