Un tsunami mai mic decat cel asteptat a atins Japonia, Rusia si alte tari

Masini rasturnate dupa prabusirea unui pod in Santiago, in urma unui cutremur de pamant de magnitudine 8,8 care a lovit Chile. (Martin Bernetti / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
01.03.2010

Un tsunami generat de puternicul cutremur de pamant din Chile a atins tarmurile Japoniei si Rusiei duminica, dar valurile au fost mai mici decat se astepta initial, si nu au cauzat pagube sau victime.

Japonia a cerut catorva sute de mii de oameni sa se deplaseze spre terenurile mai inalte de-a lungul tarmului sau estic datorita unor temeri initiale ca tsunami ar ajunge pana la 3 metri inaltime.

Zeci de mii de oameni au fost de asemenea evacuati din comunitatile de coasta din Filipine, Tonga, Samoa, Noua Zeelanda si Rusia.

Japonia a redus ulterior avertizarea sa cand valurile de maxim 1,2 metri inaltime au lovit insula nordica Hokkaido, cauzand unele inundatii dar fara pagube. Rusia si alte tari si-au redus de asemenea avertizarile, dupa ce valurile mici au lovit tarmurile lor fara a provoca pagube.

Mai devreme, Centrul din Pacific de Avertizare pentru Tsunami situat pe insula stat Hawaii a anulat de asemenea avertizarea pentru 53 de natiuni si teritorii din regiunea Pacific.

In Japonia, avertizarea de duminica pentru un tsunami puternic a fost prima de acest gen in peste 15 ani. Avertizarea a determinat autoritatile sa porneasca sirenele, sa anuleze trenurile si sa inchida porturile.

Singurele victime cunoscute ale tsunami-ului de sambata au fost raportate in insula chileana izolata Robinson Crusoe, unde au murit cinci oameni si altii 11 au disparut.

Tsunami-ul din 2004 din Oceanul Indian a fost cel mai distructiv dintre toate cele care au fost inregistrate vreodata. A fost generat de un cutremur subacvatic de magnitudine 9 si cu epicentrul in apropiere de insula indoneziana Sumatra. A ucis aproximativ 230.000 de oameni, majoritatea lor fiind din sud-estul si sudul Asiei..

Unele informatii pentru aceasta stire au fost oferite de AP, AFP si Reuters.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor