Microsoft concediază angajaţi pentru organizarea unui priveghi dedicat palestinienilor ucişi în Gaza

(Justin Sullivan / Getty Images)
Redacţia
26.10.2024

Microsoft a concediat doi angajaţi care au organizat un priveghi neautorizat la sediul companiei pentru palestinienii ucişi în Gaza în timpul războiului Israelului cu Hamas.

Cei doi angajaţi au declarat pentru The Associated Press că au fost concediaţi prin telefon joi seara, la câteva ore după un eveniment organizat la prânz în campusul Microsoft din Redmond, Washington.

Ambii lucrători erau membri ai unei coaliţii de angajaţi denumită "No Azure for Apartheid", care se opune vânzării de către Microsoft a tehnologiei sale de cloud-computing către guvernul israelian. Cei doi au susţinut că evenimentul de joi a fost similar cu alte campanii de donaţii ale angajaţilor Microsoft pentru persoanele aflate în nevoie.

"Avem atât de mulţi membri ai comunităţii din cadrul Microsoft care şi-au pierdut familia, prietenii sau persoanele dragi", a declarat Abdo Mohamed, cercetător şi om de ştiinţă în domeniul datelor. "Dar Microsoft nu a reuşit să ne ofere spaţiul în care să ne putem aduna şi să ne împărtăşim durerea şi să onorăm amintirile oamenilor care nu mai pot vorbi în numele lor".

Microsoft a declarat vineri că a "încheiat contractul de muncă al unor persoane în conformitate cu politica internă", dar a refuzat să ofere detalii.

Mohamed, care este din Egipt, a declarat că acum are nevoie de un nou loc de muncă în următoarele două luni pentru a transfera o viză de muncă şi a evita deportarea.

Un alt lucrător concediat, Hossam Nasr, a declarat că scopul priveghiului a fost atât "de a onora victimele genocidului palestinian din Gaza, cât şi de a atrage atenţia asupra complicităţii Microsoft la genocid" din cauza utilizării tehnologiei sale de către armata israeliană.

Nasr a afirmat că concedierea sa a fost dezvăluită pe reţelele de socializare de către grupul de monitorizare Stop Antisemitism cu mai mult de o oră înainte ca el să fie înştiinţat personal de Microsoft.

Acelaşi grup solicitase cu câteva luni înainte directorului general al Microsoft, Satya Nadella, să ia măsuri împotriva lui Nasr pentru poziţiile sale publice privind Israelul.

Nasr, care a crescut în Egipt, iar în 2021 a absolvit Universitatea Harvard, este, de asemenea, un co-organizator al Harvard Alumni for Palestine.

La începutul acestui an, Google a concediat peste 50 de lucrători în urma protestelor legate de tehnologia furnizată de companie guvernului israelian în timpul războiului din Gaza. Concedierile au pornit de la turbulenţe interne şi proteste în birourile Google şi care vizau "Project Nimbus", un contract de 1,2 miliarde USD semnat în 2021 pentru ca Google şi Amazon să furnizeze guvernului israelian servicii de cloud computing şi inteligenţă artificială.

Microsoft a afirmat în declaraţia sa de vineri cu privire la concedieri că rămâne "dedicat menţinerii unui mediu de lucru profesionist şi respectuos", adăugând că "din considerente de intimitate şi confidenţialitate, nu putem oferi detalii specifice".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor