Rusia continuă să pompeze bani în Moldova, pentru turul doi. Şeful Poliţiei de la Chişinău: Doar în octombrie, Moscova „a investit” 24 milioane dolari [VIDEO]

Euro (politia.md)
Maria Maevschi
26.10.2024

Organele de drept ale Republicii Moldova au venit vineri 25 octombrie, cu dovezi clare privind implicarea organizaţiei criminale Sor în încercarea de deturnare a alegerilor prezidenţiale şi a referendumului de duminică 20 octombrie. Astfel, Poliţia Naţională, Procuratura Anticorupţie (PA) şi Procuratura pentru Combaterea Criminalităţii Organizate şi Cauze Speciale (PCCOCS) cercetează la această oră amploarea reţelei care încearcă să deturneze alegerile, mai exact turul doi de scrutin, atacă democraţia şi statul de drept.

Pentru a schimba cursul european al Republicii Moldova, organizaţia criminală condusă de oligarhul fugar Ilan Sor de la Moscova unde se ascunde de justiţia moldovenească, a pus la bătaie în numai două luni peste 39 de milioane de dolari, notează organele de drept. Aceştia sunt doar banii identificaţi de anchetatori pentru septembrie şi octombrie, livraţi prin reţeaua de transferuri bancare PSB Bank (Promsviazbank), o bancă rusească aflată sub sancţiunile internaţionale.

Schema infracţională dovedită până în prezent de autorităţile de aplicarea legii este formată din:

  • 130 lideri teritoriali răspândiţi în toată ţara;
  • 1.927 de persoane care răspund de secţiile de votare din Moldova;
  • Peste 50 de mii de activişti de racolare;
  • Peste 80 de mii de oameni simpli păcăliţi să primească între 800 şi 1.500 lei şi să facă ce li se ordonă în procesul electoral.


Organele de aplicare a legii estimează că la finalizarea anchetelor, numărul persoanelor implicate în schemele criminale Sor va depăşi considerabil 300 de mii de oameni, iar sumele alocate doar pentru corupere electorală, în ultimii 2 ani, este posibil să se ridice la ordinul sutelor de milioane de dolari.

În prezent, organele de aplicare a legii recomandă cetăţenilor care au ajuns să facă parte din organizaţia criminală Sor să nu se lase înşelaţi, să anunţe autorităţile în legătură cu faptele de corupere electorală şi să denunţe la poliţie cazurile lor, amintindu-le că, în caz contrar, riscă amenzi de 37.500 lei MD în cadrul cauzelor contravenţionale, peste 55 mii lei MD în cadrul cauzei penale, 37 500 lei MD sau privare de libertate de până la 3 ani.

„În ceea ce priveşte sistemul de corupere prin PSB Bank din Federaţia Rusă, formarea acestui proces de transferuri bancare a început practic la finele primăverii. Am spus-o şi anterior şi o repet şi acum, dacă credem că sistemul de corupere a început în luna septembrie, ne înşelăm amarnic.

Mecanismul de instituire, pregătire, instalare a acestor aplicaţii era realizat prin acele chatbot-uri de pe Telegram, unde cumva accesul altor persoane terţe era mult mai limitat. Doar pe parcursul lunii octombrie, poliţia a reuşit să documenteze şi să suspende activitatea unor astfel de bot-uri telegramice, 97 de grupuri unde erau instruite persoanele pregătite pentru a putea intra în posesia platformei PSB ca să beneficieze de aceste transferuri”, a declarat şeful Inspectoratului General al Poliţiei (IGP), Viorel Cernăuţeanu în cadrul unei conferinţe de presă.

Potrivit oamenilor legii, s-a aflat că au fost realizate peste 1,4 milioane de tranzacţii care au lăsat urme de la PSB Bank către Republica Moldova, notează şeful IGP, adăugând că doar în sistemul operatorilor de telefonie, urmare a măsurilor speciale de investigaţii, s-au constataT numere unice care au intrat în contact cu PSB Bank din Republica Moldova 138.448 de utilizatori.

„Fiecare persoană primea transferurile în funcţie de rolul pe care îl avea. Cunoaştem cu toţii că s-a intenţionat corupea masivă a electoratului şi urmare a acesteia toţi urmau să beneficieze şi de alte compensaţii în funcţie de sarcinile trasate de către organizaţia criminală Sor.

La moment, vorbim de 39 de milioane de dolari. Pentru luna octombrie vorbim despre transferul a peste 24 milioane dolari în scop de corupere a electoratului. Pentru luna septembrie transferul către alegătorii cumpăraţi a fost estimat la peste 15 milioane dolari”, a ţinut să remarce Viorel Cernăuţeanu.

În context, şeful IGP a punctat că organele de drept au descoperit într-un raion din nordul republicii, că persoanele din cadrul grupării criminale Sor, de fapt au început să remunereze fizic acţiunile de corupere care au avut loc în perioada 20 octombrie, şi bineînţeles, continuă şi până în turul doi de scrutin.

„Persoana care avea rolul de coordonator pentru tot raionul, avea plicurile pregătite pentru toate cele 19 localităţi. Au reuşit să repartizeze mijloacele financiare către 36 de persoane, urmând altele peste 300 de persoane care ar fi urmat să beneficieze din aceste sume de bani.

Până la moment, deja au fost asigurate şi documentate peste 520 persoane, dar în imediata perioadă implicarea în procesul de documentare va creşte. De aceea îndemnăm cetăţenii să conlucreze cu organele de drept”, a conchis şeful Poliţiei de la Chişinău.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor