Erdogan vine cu noi propuneri privind transportul maritim din Marea Neagră. Putin: N-am am avut timp să citesc materialele

Vladimir Putin (dr) şi Recep Tayyip Erdogan (YouTube Screenshot)
Redacţia
26.10.2024

Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat că omologul său turc, Recep Tayyip Erdogan, a propus reluarea contactelor privind transportul maritim în Marea Neagră, adăugând că nu a avut încă timp să studieze documentele.

Turcia şi secretarul general al ONU, Antonio Guterres, încearcă de mult timp să obţină o navigaţie comercială mai liberă prin Marea Neagră, care a devenit parţial o zonă de război naval de când Rusia a invadat Ucraina în februarie 2022, potrivit Reuters.

Putin a declarat pentru televiziunea rusă de stat că Erdogan "a reînnoit încă o dată aceste propuneri de a continua contactele privind transportul maritim în Marea Neagră, (şi) cu privire la unele alte probleme".

Liderul rus s-a întâlnit cu Erdogan şi Guterres la summitul BRICS din oraşul rus Kazan.

"Nici măcar nu am avut timp să citesc materialele ...", a spus Putin. "Ei bine, să vedem. Nu am refuzat niciodată acest lucru".

Turcia şi ONU au ajutat la medierea Iniţiativei Cerealelor din Marea Neagră, un acord încheiat în iulie 2022 care a permis exportul în siguranţă a aproape 33 de milioane de tone de cereale ucrainene prin Marea Neagră, în ciuda războiului.

Rusia s-a retras din acord după un an, plângându-se ca propriile sale exporturi de alimente şi îngrăşăminte se confruntĂ cu obstacole serioase.

Pe drumul de întoarcere de la Kazan, Erdogan a declarat reporterilor că a discutat cu Rusia despre coridorul de cereale şi că Putin a discutat, la rândul său, despre un posibil schimb de prizonieri.

"Dorinţa noastră este să începem negocierile de pace între cele două ţări cât mai curând posibil şi să ajungem la un rezultat benefic", a continuat preşedintele turc.

Lunile de progrese constante ale forţelor Moscovei, care controlează puţin sub o cincime din Ucraina, au subliniat marea superioritate a Rusiei în materie de oameni şi materiale, în timp ce Ucraina pledează pentru mai multe arme din partea aliaţilor săi occidentali.

Când a fost întrebat dacă crede că războiul ar putea deveni un conflict îngheţat precum cel din Coreea sau Cipru, Putin a spus:

"Orice rezultat ar trebui să fie în favoarea Rusiei. Vorbesc deschis, fără nicio ezitare. Orice rezultat ar trebui să decurgă din realităţile care se conturează pe câmpul de luptă".

Rusia controlează Crimeea, pe care a preluat-o de la Ucraina în 2014, aproximativ 80% din Donbas - o zonă carboniferă care cuprinde regiunile Doneţk şi Lugansk - şi peste 70% din regiunile Zaporojie şi Herson.

"Nu vom face nicio concesie aici, nu vor exista schimburi", a spus Putin. "Suntem pregătiţi să facem aceste compromisuri, suntem rezonabili. Dar nu vreau să intru în detalii acum, pentru că nu există negocieri substanţiale".

Totodată, Putin a declarat că Ucraina a respins deja de două ori iniţiativele ruseşti de încetare a focului.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor