“Nu ştiu dacă povestea e adevărată” - Şeful NASA spune că presupusele discuţii secrete dintre Musk şi Putin ar trebui investigate

Elon Musk (Leon Neal/AFP via Getty Images)
Epoch Times România
26.10.2024

Conversaţiile secrete ale lui Elon Musk cu Vladimir Putin atrag atenţia liderilor de top de la NASA, care se bazează din ce în ce mai mult pe compania SpaceX a lui Musk pentru a efectua misiuni cheie.

Ziarul american The Wall Street Journal a raportat joi că Musk şi Putin au fost în contact regulat începând din 2022. Discuţiile, confirmate de mai mulţi actuali şi foşti oficiali americani, europeni şi ruşi, aparent au abordat subiecte personale, afaceri şi tensiuni geopolitice.

Putin i-a cerut lui Musk să evite activarea serviciului său de internet prin satelit Starlink deasupra Taiwanului, ca o favoare pentru liderul comunist chinez Xi Jinping, potrivit relatării raportului WSJ.

"Nu ştiu dacă această poveste este adevărată. Cred că ar trebui investigată", a declarat Bill Nelson, administratorul NASA, vineri, la o conferinţă Semafor în Washington, D.C. "Dacă povestea este adevărată, că au existat mai multe conversaţii între Elon Musk şi preşedintele Rusiei, atunci cred că ar fi îngrijorător, în special pentru NASA, pentru Departamentul Apărării, pentru unele dintre agenţiile de informaţii".

Musk nu a negat detaliile din raportul WSJ, dar a făcut aluzie la această poveste în mai multe postări pe platforma sa de socializare X. Într-unul dintre cazuri, el a postat două emoji râzând ca răspuns la un utilizator care glumea că Musk ar putea fi un agent rus.

Purtătorul de cuvânt al SpaceX nu a răspuns la o cerere de comentarii.

Oficialii de la Casa Albă au declarat vineri că sunt la curent cu articolul WSJ. "Am văzut articolul din Wall Street Journal", a declarat John Kirby, un purtător de cuvânt al Consiliului Naţional de Securitate. "Nu sunt în poziţia de a corobora veridicitatea acestor rapoarte şi vă vom trimite la domnul Musk pentru a vorbi despre comunicaţiile sale private".

Musk are legături de afaceri strânse cu armata SUA şi cu agenţiile de informaţii. SpaceX, care operează serviciul Starlink, lucrează la programe guvernamentale clasificate şi este, de asemenea, principalul lansator de rachete pentru Pentagon şi NASA. Musk are o autorizaţie de securitate, care îi oferă acces la anumite informaţii clasificate.

"Dacă toate acestea se confirmă, este o preocupare foarte serioasă. Elon Musk este foarte adânc încorporat în aparatul nostru de securitate naţională", a declarat Jim Himes (D., Conn.), reprezentantul democrat cu cel mai mare rang în Comisia de informaţii a Camerei Reprezentanţilor.

Cunoaşterea contactelor lui Musk cu regimul de la Kremlin pare să fie un secret bine păstrat în guvern. Mai mulţi oficiali de la Casa Albă au declarat că nu erau la curent cu această situaţie. Subiectul este extrem de sensibil, având în vedere implicarea crescândă a lui Musk în campania lui Trump şi apropierea alegerilor prezidenţiale din SUA.

NASA şi SpaceX au dezvoltat o relaţie strânsă, compania lui Musk lansând misiuni ştiinţifice majore pentru agenţie cu rachetele sale şi transportând astronauţi la şi de la Staţia Spaţială Internaţională. Vehiculul Starship al SpaceX joacă un rol-cheie în planurile de explorare lunară ale NASA.

Activităţile lui Musk au generat uneori îngrijorări la agenţia spaţială. După ce miliardarul american a cumpărat Twitter, platforma de social-media pe care a redenumit-o X, Nelson a declarat că l-a întrebat pe preşedintele SpaceX, Gwynne Shotwell, dacă acea achiziţie va devia de la misiunea SpaceX. Potrivit lui Nelson, Shotwell a spus că nu.

NASA a declarat separat vineri că SpaceX a returnat trei astronauţi ai agenţiei şi un cosmonaut rus de la staţia spaţială.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor