Războiul lui Putin continuă să se complice: Coreea de Sud ar putea trimite arme şi soldati în Ucraina
Coreea de Sud a ameninţat că vă trimite arme şi resurse în Ucraina ca răspuns la decizia inamicului său îndelungat Coreea de Nord de a-şi intensifica sprijinul pentru invazia Rusiei.
Dacă îşi pune în aplicare ameninţarea, Seulul s-ar putea dovedi un aliat puternic pentru Kiev, potrivit Yahoo News.
După o reuniune de urgenţă a Consiliului Naţional de Securitate al Coreei de Sud în această săptămână, înalţi oficiali sud-coreeni au condamnat Coreea de Nord pentru trimiterea de trupe în Rusia.
Misiunea lor nu a fost explicitată, dar Ucraina a declarat că trupele nord-coreene se află acolo pentru a se alătura invaziei Rusiei.
De asemenea, oficialii au informat agenţiile de presă că Seulul ar putea trimite arme Ucrainei ca parte a unei serii de contramăsuri etapizate.
Marţi, agenţia de presă sud-coreeană Yonhap a citat oficiali din domeniul securităţii care au declarat că Seulul ar putea trimite chiar personal militar în Ucraina pentru a monitoriza prezenţa Coreei de Nord în conflict.
Ministerul de Externe al Rusiei a ameninţat Coreea de Sud cu "consecinţe asupra securităţii" în cazul în care se implică, a relatat Yonhap.
Un arsenal de temut
Analiştii spun că Rusia are un motiv întemeiat să fie îngrijorată.
"Armele sud-coreene ar putea face o diferenţă semnificativă atât în ceea ce priveşte capacităţile defensive, cât şi cele ofensive ale Ucrainei", a declarat, pentru Business Insider, Jeremy Chan, analist la Eurasia Group, specializat în probleme legate de China şi Asia de Nord-Est.
Coreea de Sud, un aliat al SUA, a construit un arsenal formidabil de arme în confruntarea sa de zeci de ani cu vecinul din nord.
Acest arsenal include sisteme antiaeriene şi antirachetă care ar putea ajuta Ucraina să îşi apere oraşele şi infrastructura de atacurile ruseşti, a declarat Chan.
Există, de asemenea, tunuri Howitzer K9 de "clasă mondială", tancuri K2 şi sisteme de lansatoare de rachete multiple, a continuat Chan.
Seulul a contribuit deja la furnizarea obuzelor de 155 mm atât de necesare Ucrainei. Mai exact, Coreea de Sud a trimis muniţie aliaţilor occidentali precum SUA şi Polonia, ceea ce le-a permis acestora să îşi trimită propriile muniţii în Ucraina.
Ellen Kim, expert în Coreea în cadrul Centrului pentru Studii Strategice şi Internaţionale din Washington, DC, a declarat pentru BI că sprijinul sud-coreean pentru Kiev ar putea include furnizarea de informaţii privind armele şi tacticile nord-coreene.
"Coreea de Sud ar putea ajuta într-o campanie de război psihologic împotriva soldaţilor nord-coreeni care ar putea să nu dorească să lupte în război", a mai precizat Kim.
Secretarul american al apărării, Lloyd Austin, a declarat miercuri că "există dovezi" că trupele nord-coreene se antrenează deja în Rusia şi a avertizat împotriva intrării lor în luptă.
Totuşi, Coreea de Sud întâmpină obstacole semnificative în calea înarmării Ucrainei. Nu în ultimul rând este interdicţia de lungă durată a Coreei de Sud de a trimite asistenţă militară ţărilor străine aflate în război.
Chan a declarat că preşedintele sud-coreean Yoon Suk Yeol este nepopular pe plan intern şi ar întâmpina dificultăţi în abrogarea legii prin intermediul Adunării Naţionale a Coreei de Sud, dominată de centru-stânga.
"Acţiunile Coreei de Nord ar trebui să prezinte o ameninţare mai clară şi mai imediată la adresa securităţii naţionale a Coreei de Sud înainte de a ne aştepta ca Adunarea Naţională să autorizeze exportul de arme către Ucraina", a declarat el.
Un alt factor citat de Chan şi Kim a fost dorinţa Coreei de Sud de a nu distruge complet relaţia sa cu Rusia, în ciuda temerilor sale tot mai mari cu privire la împuternicirea Coreei de Nord de către Kremlin şi încurajarea liderului său, Kim Jong Un.
În schimbul obuzelor nord-coreene şi al sprijinului militar în Ucraina, Kremlinul a încercat să împiedice inspecţiile ONU asupra programului nuclear al Coreei de Nord. Mai mult, Rusia ar putea fi pregătita să ofere Phenianului tehnologie militară sofisticată.
Dilema capcanei
Chan a declarat că Yoon se gândeşte la cel mai bun mod de a descuraja Rusia.
"Seulul crede că ameninţarea de a furniza arme îi oferă Moscovei mai multă influenţă decât ar avea dacă Coreea de Sud ar începe să furnizeze arme în mod direct", a afirmat Chan.
Viitoarele legături diplomatice şi comerciale sunt un alt motiv pentru care Coreea de Sud ezită să acţioneze - precum şi perspectiva de a fi atrasă în războiul din Ucraina mai mult decât intenţionează.
"Există posibilitatea ca Coreea de Sud să tragă în ruşi şi/sau nord-coreeni, ceea ce ar internaţionaliza şi ar extinde şi mai mult războiul", a declarat pentru BI Sean McFate, profesor de strategie la Universitatea Georgetown.
"În cel mai rău caz, se declanşează un război nuclear în peninsula coreeană care antrenează SUA şi China într-un conflict armat", a continuat profesorul.
Însă consolidarea alianţei dintre Rusia şi Coreea de Nord ar putea ajunge în curând la un punct în care Coreea de Sud să simtă că trebuie să acţioneze.
Din cauza dependenţei tot mai mari a Rusiei de Coreea de Nord, Kim Jong-un se află într-o poziţie puternică pentru a negocia în schimb tehnologii sofisticate.
Un astfel de schimb, a spus Chan, ar putea fi linia roşie care obligă Coreea de Sud să se implice în războiul din Ucraina şi să trimită arme.
Deşi are puterea militară de a permite Ucrainei să rănească Rusia, este o escaladare care vine cu riscuri reale.
După cum a spus Kim, analistul CSIS: "Implicarea Coreei de Nord creşte dramatic riscul de implicare a Coreei de Sud în război".