Raid aerian israelian loveşte o „enclavă media” în Liban. Trei jurnalişti apropiaţi de Hezbollah, ucişi în timpul somnului

Atac al armatei israeliene asupra Beirutului (X - Enlace Judio)
Redacţia
26.10.2024

O lovitură aeriană nocturnă a Forţelor de Apărare Israeliene asupra Libanului a provocat moartea a trei jurnalişti de la agenţiile de presă afiliate Hezbollah. Cei trei dormeau într-o "enclavă media".

Un grup de case de oaspeţi închiriate de diverse instituţii de presă care acoperă războiul a fost redus la dărâmături, iar maşinile inscripţionate cu "PRESS" (PRESA) au fost distruse, răsturnate şi acoperite de resturi. Forţele israeliene nu au emis niciun avertisment înainte de atac şi au declarat că investighează situaţia, potrivit Yahoo News.

Printre persoanele decedate se numără cameramanul Ghassan Najjar şi tehnicianul Mohammed Rida de la Al-Mayadeen TV din Beirut şi cameramanul Wissam Qassim de la Al-Manar TV. Ambele posturi sunt apropiate de Hezbollah şi Iran.

Lovitura a atras condamnarea jurnaliştilor şi a grupurilor de apărare a presei, care au acuzat Israelul că a vizat direct avanpostul temporar al jurnaliştilor pentru a ţine presa departe de sudul Libanului. Ministrul libanez al informaţiei, Ziad Makary, a numit atacul un "asasinat".

"Inamicul israelian a aşteptat pauza de noapte a jurnaliştilor pentru a-i trăda în somn. În ultimele luni, aceştia nu au încetat să prezinte ştirile de pe teren pentru a dezvălui crimele", a scris el într-o postare pe X. "Acesta este un asasinat, cu premeditare şi planificare, deoarece în locaţie erau prezenţi 18 jurnalişti reprezentând şapte instituţii media".

Armata israeliană nu a comentat imediat atacul pe platformele sale de social media.

Alţi jurnalişti care au supravieţuit atacului cu rachete multiple au declarat că acesta a avut loc la ora locală 3:30 a.m., în timp ce jurnaliştii dormeau. Unii au fost răniţi, inclusiv Hussein Hoteit, cameraman la televiziunea egipteană Al-Qahira, care a declarat că a fost trezit de un zgomot puternic în timp ce casa sa de oaspeţi se prăbuşea. Colegii săi au trebuit să îl scoată dintre dărâmături.

Comitetul pentru Protecţia Jurnaliştilor a declarat la începutul acestei luni că cel puţin 128 de jurnalişti şi angajaţi media - toţi, cu excepţia a cinci palestinieni - au fost ucişi în Gaza şi Liban până în prezent, fiind cel mai mare număr de jurnalişti ucişi în orice an de când a început monitorizarea situaţiei de pe teren în 1992. Forţele israeliene au fost responsabile pentru toate, cu excepţia a două cazuri.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor