Un nou caz Teo Peter şi parteneriatul USL cu Rusia
alte articole
O studentă care traversa regulamentar pe trecerea de pietoni este rănită grav de un diplomat al Ambasadei Rusiei la Bucureşti. După ce o trimite pe tânăra nevinovată la spitalul de neurologie în comă, scoate legitimaţia şi le râde în nas poliţiştilor. Nu o să se supună testului de alcoolemie, că doar e secretar I la Ambasada Rusiei şi beneficiază de imunitate diplomatică.
Într-adevăr, există imunitate diplomatică care acoperă toate faptele diplomatului pe teritoriul ţării unde este trimis. Potrivit Convenţiei de la Viena cu privire la relaţiile diplomatice din 18 aprilie 1961, ”diplomaţii aflaţi la post în străinătate se bucură de imunitatea de jurisdicţie penală a statului acreditar şi de imunitatea de jurisdicţie civilă şi administrativă ” Iar „statul acreditant poate renunţa la imunitatea de jurisdicţie a agenţilor săi diplomatici”. Dar în cazul săvârşirii unor fapte grave, statul acreditar, în speţă România, poate să facă apel la statul trimiţător, Rusia, să-i retragă acestuia imunitatea pentru a fi investigat în ţara noastră. Convenţia nu obligă însă statul trimiţător, acesta putând să refuze, dar având obligaţia de a judeca persoana respectivă, în instanţele sale, în conformitate cu propria legislaţie penală şi civilă
Neplăcut moment pentru PSD şi USL, care tocmai îl convocaseră de curând pe prietenul lor, ambasadorul Rusiei Oleg Malghinov, pe Arena Naţională, să asiste la manifestarea urii lor anti-Băsescu şi anti-UE. Orientarea USL către est era clară. „De ce e nevoie de UE? România nu vrea să fie colonie!”, striga Antonescu. Putin este modelul lui Marga iar Ponta se declara trist că n-a găsit niciun mare investitor rus care să preia Oltchimul.
Aşadar, acum, ghinion! Marele parteneriat în curs de formare s-a lovit de o sărmană studentă iar Ponta şi ministrul de externe Titus Corlăţean au fost nevoiţi să-l convoace pe ambasadorul rus pentru un lucru neplăcut: ridicarea imunităţii diplomatului rus implicat în accident. „Există nişte convenţii internaţionale pe care România le respectă, dar vreau să fim respectaţi ca ţară. Aş vrea ca cei care comit fapte ilegale să plătească, în România sau în ţara lor de origine, cum spune convenţia internaţională, dar să nu mai trecem din nou prin traume, să constatăm că cineva încalcă legea şi, după aceea, este declarat nevinovat", a spus Ponta, în şedinţa de Guvern. Foarte frumos, aluzie clară la cazul Teo Peter, cântăreţul ucis de un puşcaş marin care lucra la Ambasada Americii care ne-a lăsat cu un gust amar în legătură cu SUA. Partenerul strategic numărul unu al României a decis să-l judece pe criminal pe teren american, iar Curtea Marţială l-a găsit fără vină şi l-a eliberat. Avem baze americane la Constanţa, amplasăm scutul anti-rachetă la Deveselu, suntem în partea bună a istoriei, protejaţi şi securizaţi – deci trebuie să fim mulţumiţi şi să nu-i supărăm pe aliaţi.
Replica Moscovei
Ce răspunde însă Rusia la cererea României de retragere a imunităţii? Ambasadorul rus la Bucureşti, Oleg Malghinov, explică că diplomatul respectiv a fost repatriat rapid deoarece activitatea sa în cadrul ambasadei a încetat. „A fost o solicitare de ridicare a imunităţii din partea MAE român. Am decis că imunitatea nu poate fi ridicată, dar s-a hotărât ca activitatea sa la ambasadă să înceteze. Asta înseamnă că, potrivit regulilor noastre interne, el trebuia să plece într-o perioadă foarte scurtă de timp, pentru că nu mai figura ca angajat al ambasadei din momentul deciziei. În plus, el trebuie să raporteze la Moscova, la Minister, că şi-a terminat misiunea în România, că se supune ordinelor, că s-a întors şi că este la dispoziţia MAE rus”, a precizat ambasadorul. Cu alte cuvinte: nu e treaba voastră, facem ce vrem. Mai mult, el a mai afirmat că nu ştie „cine a fost principalul responsabil, pentru că e vorba de un trecător pe o trecere de pietoni”.
Sfidare pe faţă. Rusia nici nu se sinchiseşte de cererile României, nici de ale prietenilor din USL care se uită la ea ca la „licuriciul mare”, la fel ca Băsescu la SUA. Procesul, dacă va fi vreunul, va avea loc în Rusia, iar deznodământul este deja anticipat de apropiaţii studentei rănite grav: vinovatul nu va păţi nimic. Un alt caz Teo Peter, dar poate fata va supravieţui.
Episodul actual este însă edificator pentru relaţia României cu marile puteri: SUA sau Rusia. În astfel de cazuri ne ignoră în cel mai bun caz, dacă nu ne sfidează. La fel se întâmplă şi în cazul tezaurului. După ce doi parlamentari români au obţinut o rezoluţie din partea Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE) care recomanda continuarea negocierilor în privinţa returnării tezaurului românesc, purtătorul de cuvânt al MAE rus a răspuns sec că subiectul aurului românesc nu este o temă de dialog între Moscova şi Bucureşti: "Considerăm că tentativele de a dezgropa trecutul, în condiţiile actuale, sunt contraproductive şi pot alimenta emoţii nedorite, abătând atenţia de la problemele actuale ale cooperării bilaterale".
Aşadar curat parteneriat USL-Rusia. Tot înainte spre Est, că acolo e viitorul.