Ucrainenii au dezvoltat o reţea low-cost de detectare acustică a dronelor. General american de top vrea integrarea ei în armata SUA

Dronă rusească Suhoi S-70 Okhotnik-B
Redacţia
27.07.2024

Statele Unite ar trebui să integreze în propriile sisteme de apărare aeriană o reţea acustică low-cost de detectare a ameninţărilor aeriene dezvoltată de Ucraina, a declarat miercuri dimineaţă comandantul general al Comandamentului Apărării Spaţiale şi Antirachetă al Armatei SUA.

Alcătuit din mii de senzori acustici răspândiţi pe teritoriul Ucrainei, acest sistem ajută la detectarea şi urmărirea dronelor kamikaze ruseşti care se apropie, alertează în avans apărarea aeriană tradiţională şi, de asemenea, trimite echipe ad hoc de vânătoare de drone pentru a le doborî, potrivit The War Zone.

"Utilizarea senzorilor acustici a proliferat în întreaga ţară până în punctul în care acum identifică aproape sigur dronele din depărtare datorită acestei capacităţi acustice şi a echipelor de intervenţie ataşate acestei capacităţi acustice low-cost pe care au dezvoltat-o şi proliferat-o", a declarat generalul-locotenent Stephen Gainey în timpul unei discuţii la Hudson Institute.

Ca urmare, Ucraina dispune de un sistem de "înfrângere low-cost". Statele Unite, a adăugat el, ar trebui să "găsească o modalitate" de a integra "acest tip de capacitate cu costuri reduse în sistemul nostru. Ar trebui să fim capabili să găsim modalităţi de a lucra împreună şi de a spori unele dintre capacităţile noastre cu unele dintre aceste capacităţi cu costuri reduse".

Una dintre lecţiile cheie din Ucraina care ar putea fi aplicată în SUA este "abilitatea de a ne dispersa capacitatea [pe 360 de grade] şi de a fi capabili să răspundem la mai multe ameninţări diferite simultan", a continuat Gainey.

Reţeaua a fost dezvoltată de doi ingineri ucraineni într-un garaj, care au ataşat telefoane mobile şi microfoane pe stâlpi de doi metri, a declarat sâmbătă generalul James Hecker reporterilor la Royal International Air Tattoo. Este o versiune modernă a diferitelor tipuri de sisteme utilizate de SUA şi de alte naţiuni în cel de-al Doilea Război Mondial, concepute pentru a detecta avioanele care se apropiau pe baza semnăturii lor acustice.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor