Şefii spionajului britanic şi american fac apel la "menţinerea cursului" în privinţa Ucrainei

William Burns (Kevin Dietsch/Getty Images *)
Redacţia
07.09.2024

Şefii CIA din SUA şi ai serviciului de spionaj al Marii Britanii au declarat sâmbătă, într-un editorial, că "menţinerea cursului" în sprijinirea luptei Ucrainei împotriva Rusiei este mai importantă ca oricând şi au promis să îşi continue cooperarea în această privinţă şi cu privire la alte provocări.

Articolul de opinie publicat în Financial Times de către directorul CIA, William Burns, şi Richard Moore, şeful Serviciului Secret de Informaţii al Marii Britanii, a fost primul scris în comun de şefii celor două agenţii, potrivit Reuters.

"Parteneriatul se află în centrul relaţiei speciale dintre ţările noastre", au scris ei, menţionând că serviciile lor au marcat 75 de ani de parteneriat în urmă cu doi ani.

Agenţiile "sunt unite în rezistenţa faţă de o Rusie asertivă şi faţă de războiul de agresiune al (preşedintelui rus Vladimir) Putin împotriva Ucrainei", au afirmat cei doi.

"Menţinerea cursului (în Ucraina) este mai vitală ca niciodată. Putin nu va reuşi să stingă suveranitatea şi independenţa Ucrainei", au spus ei, adăugând că agenţiile lor vor continua să ajute serviciile de informaţii ucrainene.

Forţele ruse au avansat încet în estul Ucrainei, trupele ucrainene au ocupat o mare parte din regiunea rusă Kursk, iar Kievul a pledat pentru mai multă apărare aeriană americană şi occidentală.

Şefii serviciilor de spionaj au declarat că agenţiile lor vor continua să lucreze pentru a contracara o "campanie nesăbuită de sabotaj în Europa de către serviciile secrete ruse" şi "utilizarea cinică a tehnologiei" pentru a răspândi dezinformarea "pentru a crea disensiuni între noi".

Rusia a negat că desfăşoară campanii de sabotaj şi dezinformare împotriva SUA şi a altor ţări occidentale.

Burns şi Moore au menţionat că şi-au reorganizat agenţiile pentru a se adapta la ascensiunea Chinei, pe care au numit-o "principala provocare geopolitică şi de informaţii a secolului XXI".

Agenţiile, au spus ei, de asemenea, "au exploatat canalele noastre de informaţii pentru a face presiuni în favoarea unei constrângeri şi a unei dezescaladări" în Orientul Mijlociu şi lucrează pentru un armistiţiu în Gaza care ar putea pune capăt "pierderilor îngrozitoare de vieţi ale civililor palestinieni" şi ar permite Hamas să elibereze ostaticii pe care i-a capturat în atacul său asupra Israelului din 7 octombrie.

Burns este negociatorul-şef al SUA în cadrul discuţiilor pentru ajungerea la un acord.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor