Războiul cibernetic rus în conflictul cu Ucraina: Serviciile olandeze expun tacticile Kremlinului

(Getty Images)
Redacţia
07.09.2024

Serviciul militar olandez de informaţii şi securitate (MIVD) a emis un avertisment dur cu privire la operaţiunile cibernetice ruseşti desfăşurate de unitatea 29155 a Direcţiei principale de informaţii (GRU), potrivit Army Recognition Group.

Sursa citată afirmă că aceste operaţiuni, executate de hackeri din cadrul serviciilor de informaţii militare ruse, vizează colectarea de informaţii privind sprijinul occidental pentru Ucraina şi perturbarea infrastructurii critice.

Această dezvăluire a venit într-o declaraţie oficială a Ministerului Apărării din Ţările de Jos. Potrivit MIVD, activităţile cibernetice ruseşti fac parte dintr-o strategie mai amplă de subminare a asistenţei occidentale acordate Ucrainei în contextul conflictului în curs. Aceste operaţiuni au vizat în principal guvernele occidentale, infrastructura critică şi industriile legate de apărare.

MIVD a observat că hackerii se concentrează în special pe obţinerea de informaţii sensibile privind sprijinul militar şi logistic acordat Ucrainei de către ţările occidentale. Obiectivul lor este să saboteze sau să distrugă aceste eforturi prin atacuri cibernetice, creând vulnerabilităţi atât în cadrul reţelelor guvernamentale, cât şi în sectoarele esenţiale.

Ca răspuns la aceste evoluţii, ministrul olandez al apărării, Ruben Brekelmans, a subliniat importanţa transparenţei în abordarea acestor ameninţări.

„Împreună cu partenerii noştri, am decis să dezvăluim metodele acestei notorii unităţi cibernetice ruseşti. În acest fel, toată lumea poate vedea cum operează. Acest lucru permite tuturor să se apere împotriva acestor atacuri şi activităţi de spionaj la scară largă, nu numai guvernelor, ci şi producătorilor şi furnizorilor de echipamente militare pentru Ucraina”, a declarat Brekelmans.

Guvernul olandez a subliniat necesitatea ca sectoarele publice şi private implicate în producţia de apărare să îşi consolideze apărarea cibernetică. Prin expunerea metodelor Unităţii 29155, Ţările de Jos speră să înarmeze organizaţiile împotriva potenţialelor atacuri viitoare.

Potrivit contraamiralului Peter Reesink, şeful Serviciului militar olandez de informaţii şi securitate, Ţările de Jos nu au fost încă afectate în mod direct de atacurile cibernetice ruseşti care vizează infrastructura vitală. Cu toate acestea, Reesink a avertizat că acest lucru nu elimină ameninţarea.

„Este o ameninţare pe care trebuie să o luăm din ce în ce mai mult în considerare”, a concluzionat el.

Activităţile cibernetice ale Unităţii 29155 reflectă un model mai larg de război cibernetic rusesc, care s-a intensificat de la escaladarea conflictului din Ucraina. Ţările occidentale sunt îndemnate să rămână vigilente, nu numai pentru a proteja informaţiile sensibile, ci şi pentru a asigura rezilienţa infrastructurii critice esenţiale pentru apărare şi logistică militară.

Această dezvăluire evidenţiază necesitatea unei abordări unificate a apărării cibernetice, mai ales că hackerii ruşi continuă să îi vizeze pe cei care sprijină Ucraina în efortul său de război. Avertismentul olandez reaminteşte faptul că războiul cibernetic este un front critic în conflictele moderne, cu implicaţii de mare amploare pentru securitatea naţională şi stabilitatea internaţională.

Pe măsură ce situaţia continuă să evolueze, se aşteaptă ca Ţările de Jos şi aliaţii lor să ia măsuri suplimentare pentru a contracara aceste ameninţări cibernetice, în timp ce industriile implicate în producţia de apărare sunt îndemnate să îşi consolideze protocoalele de securitate cibernetică pentru a reduce riscurile prezentate de actori statali ostili.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor