Alarmă în Missouri: Primul caz de gripă aviară H5 la om, fără expunere la animale

(photos.com)
Redacţia
07.09.2024

Centrele pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor din SUA (CDC) au confirmat primul caz de gripă aviară A (H5) la o persoană despre care se ştie că nu a fost expusă la un animal infectat, a anunţat vineri agenţia de sănătate publică, potrivit Independent.

Cazul a fost identificat la un pacient din Missouri, iar CDC a confirmat un eşantion prelevat de la persoana respectivă. Acest caz este semnificativ deoarece pacientul nu a avut nicio expunere cunoscută la animale infectate, care reprezintă, de obicei, modalitatea cea mai frecventă de răspândire a gripei aviare.

„Riscul de transmitere susţinută sau de infectare în rândul publicului larg rămâne scăzut”, a declarat vineri Departamentul de Sănătate şi Servicii pentru Vârstnici din Missouri.

Pacientul, care avea afecţiuni medicale subiacente, ceea ce îl expunea unui risc mai mare de boli respiratorii, a fost spitalizat pe 22 august, tratat cu medicamente antivirale şi, de atunci, s-a recuperat.

„Acesta este cel de-al 14-lea caz uman de H5 raportat în Statele Unite în anul 2024 şi primul caz de H5 fără o expunere profesională cunoscută la animale bolnave sau infectate. Focare de H5 la bovine nu au fost raportate în Missouri, dar focare de H5 au fost identificate în efective de păsări comerciale şi de curte în 2024. Gripa aviară H5N1 a fost detectată anterior la păsările sălbatice din acest stat”, a scris CDC într-o declaraţie.

Nu a fost identificată nicio transmitere continuă în rândul contactelor apropiate ale pacientului, a declarat CDC.

Departamentul de Sănătate din Missouri investighează cazul.

Rezultatele investigaţiei sunt „deosebit de importante”, a declarat CDC, având în vedere lipsa unei expuneri evidente la animale.

„Întrebarea care se pune acum este: cum a dobândit acest pacient infecţia? Avem nevoie de o investigaţie foarte, foarte amănunţită”, a declarat Dr. William Schaffner, expert în boli infecţioase la Centrul Medical al Universităţii Vanderbilt, pentru NBC News.

„H5 se găseşte în principal la păsările sălbatice şi la păsările de curte şi, recent, la vacile de lapte şi alte animale, şi poate infecta ocazional oamenii prin contact strâns cu animale infectate sau medii contaminate”, potrivit oficialilor din Missouri.

Cazul marchează prima dată când H5 a fost detectat ca parte a sistemului general de supraveghere a gripei, spre deosebire de supravegherea specifică continuă a focarului de gripă aviară care afectează oamenii, păsările de curte şi bovinele din mai multe state.

„Pe baza datelor disponibile, evaluarea actuală a CDC este că riscul H5N1 pentru publicul larg rămâne scăzut. Recomandările CDC referitoare la virusul H5 nu s-au schimbat în acest moment”, a adăugat monitorul de sănătate publică în declaraţia sa.

Saltul gripei aviare de la vaci la păsări stârneşte îngrijorarea că aceasta s-ar putea adapta şi răspândi rapid printre oameni, a relatat Reuters.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor