Putin afirmă că obiectivul său „principal” este cucerirea Donbasului ucrainean

Post de comandă rus în Donbas distrus de ucraineni cu sisteme americane HIMARS
Redacţia
07.09.2024

Preşedintele rus, Vladimir Putin, a declarat recent că principalul său obiectiv în Ucraina, după 30 de luni de lupte, este cucerirea zonei estice Donbas – şi a susţinut că contraofensiva Ucrainei din regiunea Kursk a făcut acest lucru mai uşor, potrivit AFP.

Putin a vorbit la o zi după ce Rusia a lansat atacuri mortale asupra regiunii Lviv, din vestul Ucrainei, şi după recentele progrese ale forţelor Moscovei în Donbas.

De la începutul ofensivei sale, în februarie 2022, când nu a reuşit să cucerească capitala ucraineană, Kiev, Rusia şi-a adaptat obiectivele, concentrându-se în schimb pe încercarea de a cuceri estul Ucrainei.

Deşi surprinzătoarea ofensivă a Ucrainei în regiunea rusă Kursk, luna trecută, a prins forţele ruse nepregătite, Putin a subliniat că aceasta nu a încetinit avansul Moscovei în zona ocupată din Ucraina.

„Scopul inamicului (în Kursk) a fost să ne forţeze să ne îngrijorăm, să ne grăbim, să deturnăm trupele şi să ne oprim ofensiva în zone-cheie, în special în Donbas, a cărui eliberare este obiectivul nostru principal”, a declarat Putin la un forum din Vladivostok, în estul îndepărtat al Rusiei.

Rusia revendică regiunea Doneţk din est, alături de alte trei regiuni ucrainene.

Moscova a avansat considerabil în această vară, iar trupele sale se află acum la aproximativ 12 kilometri de oraşul Pokrovsk – un centru logistic cheie din estul Ucrainei, de unde au fugit mii de oameni.

Putin a declarat că, prin trimiterea unor „unităţi destul de bine pregătite” în Kursk, Ucraina a accelerat înaintarea Moscovei în Donbas.

„Inamicul s-a slăbit în zone-cheie, iar armata noastră şi-a accelerat operaţiunile ofensive”, a susţinut el.

„Datorie sfântă”

Putin a mai declarat că armata Moscovei a început să îndepărteze forţele ucrainene din regiunea Kursk, unde trupele Kievului au rezistat în oraşe şi sate timp de aproape o lună.

„Forţele noastre armate au stabilizat situaţia şi au început să elimine treptat (inamicul) de pe teritoriul nostru”, a declarat Putin.

Nu a fost posibilă verificarea acestor afirmaţii.

Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a insistat joi că Ucraina „menţine liniile stabilite” în regiunea Kursk.

Rusia nu a organizat un răspuns la scară largă în primele zile ale incursiunii, care a devenit cea mai mare pe teritoriul rusesc de la al Doilea Război Mondial.

Putin a minimalizat, de atunci, semnificaţia atacului ucrainean, dar şi-a înăsprit retorica în ultimele zile.

„Este datoria sfântă a armatei ruse să facă totul pentru a alunga inamicul de pe acest teritoriu şi pentru a ne proteja cetăţenii”, a declarat el joi.

La începutul acestei săptămâni, Zelenski a declarat postului american NBC că Ucraina va păstra teritoriul capturat în regiunea Kursk.

Zelenski a afirmat anterior că unul dintre „obiectivele” Kievului în Kursk a fost să le arate ruşilor „ce este mai important pentru el (Putin): ocuparea teritoriilor Ucrainei sau protejarea populaţiei sale”.

Kievul a mai spus că doreşte să forţeze Moscova să intre în negocieri „corecte”.

Acord anulat

În timp ce oficialii ruşi au susţinut în ultimele săptămâni că incursiunea din Kursk face imposibilă orice discuţie cu Ucraina, Putin a părut să retragă aceste declaraţii.

Rusia este pregătită să negocieze, a spus el – dar pe baza unui acord eşuat, încheiat la Istanbul în 2022, ale cărui detalii nu au fost niciodată făcute publice de niciuna dintre părţi.

Totuşi, Putin a declarat în repetate rânduri că Moscova poate negocia cu Ucraina numai dacă Kievul cedează patru dintre regiunile sale – Doneţk, Lugansk, Zaporojie şi Herson.

„Suntem pregătiţi să negociem cu ei? Nu am refuzat niciodată să facem acest lucru. Dar nu pe baza unor cereri efemere, ci pe baza acelor documente care au fost convenite şi parafate efectiv la Istanbul”, a declarat Putin joi.

Kremlinul a susţinut că Rusia şi Ucraina au fost pe punctul de a ajunge la un acord în primăvara anului 2022, la scurt timp după ce Moscova şi-a lansat ofensiva în Ucraina.

Joi, ambele părţi au raportat noi victime în apropierea liniei frontului.

În regiunea Doneţk din Ucraina, un bărbat în vârstă de 74 de ani a murit după ce un obuz rusesc i-a lovit locuinţa din oraşul Kostiantinivka, a declarat biroul procurorului regional, postând o fotografie a unei clădiri distruse.

Bombardamentele ucrainene au ucis un bărbat în regiunea de frontieră Belgorod, din Rusia, a declarat guvernatorul regiunii, Viaceslav Gladkov, pe Telegram.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor