SUA informează aliaţii că Iranul a trimis rachete balistice Rusiei [WSJ]

Lansatorul de rachete Fath 360 al Iranului pare să fie o replică iraniană a HIMARS-ului american (Facebook - Mashregh News)
Redacţia
07.09.2024

Iranul a livrat Rusiei rachete balistice cu rază scurtă de acţiune, conform oficialilor americani şi europeni, oferind Moscovei un nou avantaj militar în războiul său împotriva Ucrainei, într-o acţiune ce contravine avertismentelor occidentale împotriva furnizării de arme către Rusia, potrivit The Wall Street Journal.

Această evoluţie are loc în contextul intensificării atacurilor cu rachete ale Rusiei asupra oraşelor şi infrastructurii ucrainene, soldate cu zeci de victime civile. Washingtonul a informat aliaţii despre livrările Iranului, inclusiv în cadrul unei şedinţe cu ambasadorii la Washington.

Un oficial american a confirmat livrarea rachetelor, declarând că aceasta reprezintă o escaladare semnificativă a sprijinului Iranului pentru Rusia.

Iranul neagă furnizarea de rachete balistice, subliniind că îşi menţine neutralitatea, în timp ce ambasada Rusiei la Washington nu a oferit un comentariu imediat. Totuşi, Rusia a folosit deja drone iraniene în Ucraina şi a primit muniţie din Coreea de Nord.

Livrarea acestor rachete ar putea avea consecinţe şi pentru speranţele Iranului de a reduce tensiunile cu Occidentul şi de a obţine o relaxare a sancţiunilor economice. Relaţiile militare dintre Iran şi Rusia sunt supravegheate de liderul suprem al Iranului şi de Gardienii Revoluţiei.

În martie, Grupul celor Şapte a avertizat că transferul de rachete va atrage sancţiuni coordonate. Oficialii occidentali susţin că transportul include câteva sute de rachete balistice cu rază scurtă de acţiune, ceea ce ar putea complica apărarea Ucrainei, care se bazează în mare măsură pe sistemele Patriot pentru a contracara astfel de atacuri.

Livrările iraniene ar putea submina eforturile noului guvern iranian de a atenua tensiunile cu Occidentul. Europa pregăteşte sancţiuni, printre care şi o posibilă interdicţie a zborurilor Iran Air către aeroporturile europene şi măsuri împotriva companiilor iraniene implicate în transferuri.

În ciuda unor tentative de deschidere diplomatică, Iranul riscă să-şi înrăutăţească relaţiile cu Occidentul prin sprijinul militar oferit Rusiei.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor