Liderul separatist de la Tiraspol interzice utilizarea termenului „Transnistria” / Reacţia Chişinăului: Acţiune „inutilă” şi „contraproductivă”

Vadim Krasnoselski, aşa-numitul lider de la Tiraspol (Captură Video)
Maria Maevschi
07.09.2024

Aşa-numitul minister transnistrean de externe a menţionat pentru autorităţile oficiale ale Republicii Moldova că denumirile „Transnistria” şi „regiunea transnistreană” în raport cu Pridnestrovie, aşa cum îşi doreşte liderul de la Tiraspol Vadim Krasnoselski să fie numită regiunea din stânga Nistrului, este inacceptabilă. Mai mult decât atât, potrivit administraţiei regiunii separatiste din stânga Nistrului, denumirile „Transnistria” şi „regiunea transnistreană” au fost deja fixate în documentele procesului de negocieri dintre Chişinău şi Tiraspol.

Potrivit liderului de la Tiraspol, cei doi termeni sunt utilizaţi în corespondenţa oficială de către toţi participanţii la procesul de negocieri. Prin urmare, aşa-numitul proiect de lege adoptat de administraţia unei regiuni nerecunoscute la nivel internaţional, privind interzicerea termenului „Transnistria” nu ar trebui să afecteze procesul de reglementare a relaţiilor moldo-transnistrene.

De menţionat este faptul că „Transnistria” nu este decât traducerea din limba rusă a termenului „Pridnestrovie”, denumirea regiunii provenind de la numele râului Nistru şi înseamnă „ţara de dincolo de Nistru”. În limbile rusă şi ucraineană, denumirea teritoriului este „Пpиднecтpoвьe” (Pridniestrovie), ceea ce înseamnă „ţinutul de dinaintea Nistrului”.

Potrivit novostipmr.com, Tiraspolul s-a arătat nemulţumit de reacţia şefului Biroului politici pentru Reintegrare de la Chişinău la interdicţia de a utiliza termenul „Transnistria” în legătură cu regiunea din stânga Nistrului.

În context, aşa-numitul minister al afacerilor externe al Republicii Moldoveneşti Nistrene (RMN) a subliniat că „acţiunile de restabilire a justiţiei istorice sunt parte integrantă a practicii juridice internaţionale universale de recunoaştere ca inacceptabile din punct de vedere moral şi ilegale a tuturor simbolurilor şi terminologiei naziste”.

Astfel, proiectul de lege privind interzicerea terminologiei „Transnistria” şi „regiunea transnistreană” în stânga Nistrului „nu afectează procesul de reglementare a relaţiilor moldo-transnistrene şi are drept unic scop protejarea memoriei tuturor victimelor ocupaţiei româno-naziste”, a menţionat administraţia de la Tiraspol.

Retorica liderului separatist de la Tiraspol Vadim Krasnoselski este asemănătoare cu cea a lui Vladimir Putin, care tot cu acuzaţii de fascism şi nazism şi-a justificat invazia asupra Ucrainei în februarie 2022, scrie dw.com.

Menţionăm că Moscova, nu doar o dată, a ameninţat Chişinăul în ultimii ani că „va avea soarta Ucrainei”, sau că „NATO şi UE şi-au pus ca scop s-o transforme în următoarea Ucraina” şi mereu a avut ca obiectiv, în planurile sale de război, joncţiunea cu Transnistria (prin sudul Ucrainei), unde menţine ilegal o armată de ocupaţie adăpostită de regimul separatist pro-rus, a adăugat sursa citată.

Sovietul suprem de la Tiraspol (aşa-zisul parlament al Transnistriei) a adoptat „legi” iniţiate de către liderul separatist transnistrean Vadim Krasnoselski, privind interzicerea termenului „Transnistria” în legătură cu regiunea din stânga Nistrului.

Mai mult decât atât, administraţia de la Tiraspol încercă să echivaleze termenul „Transnistria” cu conceptele de fascism şi nazism, iar cei care vor utiliza termenul „Transnistria” riscă amenzi sau chiar închisoare.

„Acesta este strâns asociat cu ocupaţia fascistă a regiunii în 1941-1944. Utilizarea sa va fi considerată o manifestare a nazismului. În acelaşi timp, legea are o rezervă: nu vor exista amenzi dacă cuvântul ʻTransnistriaʼ este folosit, de exemplu, în scopuri ştiinţifice, pentru a expune crimele fascismului şi nazismului”, a comentat Krasnoselski.

Menţionând în explicaţiile sale de mai multe ori faptul că Transnistria ar fi „una dintre cele mai teribile pagini din istoria regiunii noastre, îmbibată în sângele oamenilor nevinovaţi care au suferit de pe urma ocupaţiei naziste”, liderul separatist de la Tiraspol a ţinut totuşi să ridice în slăvi soldaţii ruşi, care staţionează în regiune de mai bine de 30 de ani.

„Datorită soldatului sovietic, a faptei întregului popor sovietic, am reuşit să o întoarcem. Nu, noi nu am uitat. De aceea nu permitem ca Transnistria să fie numită ʻTransnistriaʼ. Acum şi la nivel legislativ”, a menţionat Krasnoselski.

În continuare, menţionează dw.com, şeful grupării separatiste de la Tiraspol a încercat să convingă localnicii din stânga Nistrului că sunt total diferiţi de cei de la Chişinău şi că reintegrarea în Republica Moldova este imposibilă. Asta în condiţiile în care 98% din cei care locuiesc în regiunea transnistreană au buletine moldoveneşti de identitate şi majoritatea au rude în partea dreaptă a Nistrului.

„Noi suntem foarte diferiţi de cei din Moldova contemporană (Basarabia istorică). Noi gândim absolut diferit. Avem eroi diferiţi. Iar asta e baza. Eroii noştri sunt Jukov, Rokosovskii, Talbuhin, Soltîs... adică acel popor sovietic care a nimicit fascismul şi nazismul şi a eliberat Europa. Iar eroii lor (ai basarabenilor, n.r.) sunt cei care au ucis sute de mii de oameni. Eroul din cărţile lor de istorie este Antonescu. De aceea mie îmi este greu să-mi imaginez reintegrarea cu Republica Moldova”, a spus Krasnoselski.

Totodată, liderul separatist a mers din nou pe retorici şi naraţiuni ruseşti, cu scopul de a învrăjbi şi mai mult locuitorii din regiunea transnistreană în ceea ce ţine de Uniunea Europeană şi a ironizat efortul autorităţilor de la Chişinău de a accede în UE împreună cu Transnistria până în 2030.

„Noi ştim ce i se va cere Moldovei pentru a fi primită în UE? Ştim ce va fi scris acolo, cu litere mărunte? Operaţiunea „buchii mici” se va numi. Poate i se va cere să-şi lichideze agricultura, industria, poate i se va cere să-şi transmită pământurile către investitorii străini? Poate astea sunt fanteziile mele, dar poate că nu. Eu am mari dubii că actuala conducere a Republicii Moldova va impune propriile condiţii pentru aderare. (...)

Poporul transnistrean este în drept să-şi aleagă soarta. Dar autorităţile de la Chişinău nu vor să organizeze referendumul pentru UE şi pe teritoriul Transnistriei. Se tem! De ce? Pentru că noi suntem educaţi în baza tradiţiilor noastre, avem limbile noastre, avem o înţelegere corectă a valorilor vieţii. Aşa că, probabil, se tem de un răspuns negativ din partea noastră. De aceea nici nu vor să ne întrebe ce credem despre UE. Iar dacă poporul transnistrean nu va fi întrebat ce vrea, niciun fel de UE aici nu va fi”, a menţionat şeful grupării separatiste pro-ruse de la Tiraspol.

Potrivit Biroului de Reintegrare de la Chişinău, iniţiativa autorităţilor ilegale din stânga Nistrului de a interzice utilizarea termenului „Transnistria” ca denumire a regiunii este „inutilă” şi „contraproductivă” în actualul context regional. Guvernul de la Chişinău susţine că astfel de discuţii vizând toponimia „nu vor facilita apropierea dintre cele două maluri ale Nistrului şi nu vor accelera procesul de negocieri pentru reglementarea conflictului transnistrean”.

Potrivit sursei citate, Chişinăul nu recomandă totuşi utilizarea termenului „Transnistria” decât în actele procesului de negocieri. În rest, conform unor instrucţiuni publicate de Guvernul moldovean, pentru a nu acredita percepţia că Transnistria ar fi o entitate separată de restul Republicii Moldova, se recomandă utilizarea sintagmelor: „regiunea transnistreană a Republicii Moldova”, „stânga Nistrului” sau „raioanele de est ale Republicii Moldova”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor