Un judecător amână până după alegeri pronunţarea unei sentinţe în cazul Trump vs Stormy Daniels

Donald Trump la proces (Seth Wenig-Pool/Getty Images)
Redacţia
07.09.2024

Un judecător din New York a amânat vineri, până după alegerile din 5 noiembrie, pronunţarea sentinţei în cazul fostului preşedinte american Donald Trump în dosarul său penal privind banii plătiţi pentru a cumpăra tăcerea unei actriţe de filme pentru adulţi. Magistratul a precizat că doreşte să evite percepţia nejustificată a unui motiv politic.

Trump, candidatul republican la preşedinţie, fusese programat anterior pentru pronunţarea sentinţei pe 18 septembrie.

În august, avocaţii săi i-au cerut judecătorului Juan Merchan să amâne data pronunţării sentinţei până după vot, invocând "obiective de interferenţă electorală evidente". Procurorul districtual din Manhattan, Alvin Bragg, care a formulat acuzaţiile împotriva lui Trump, este democrat, potrivit Reuters.

Merchan a declarat vineri că acum intenţionează să pronunţe sentinţa lui Trump pe 26 noiembrie, cu excepţia cazului în care cazul este clasat înainte de această dată. "Impunerea sentinţei va fi amânată pentru a evita orice aparenţă - oricât de nejustificată - că procedura a fost afectată de sau urmăreşte să afecteze apropiatele alegeri prezidenţiale în care inculpatul este candidat", a scris judecătorul. "Curtea este o instituţie corectă, imparţială şi apolitică".

Într-o postare pe platforma sa socială Truth Social, Trump a declarat că apreciază faptul că Merchan a menţionat că sentinţa va avea loc doar dacă judecătorul va respinge o moţiune în aşteptare depusă de avocaţii săi pentru a anula verdictul juriului. "Acest caz ar trebui să fie încheiat pe bună dreptate, în timp ce ne pregătim pentru cele mai importante alegeri din istoria ţării noastre", a scris Trump.

În primul proces penal intentat vreodată unui fost sau actual preşedinte al SUA, Trump a fost condamnat la 30 mai pentru 34 de infracţiuni de falsificare a înregistrărilor comerciale pentru a acoperi plata de 130.000 USD efectuată de avocatul său de atunci către starul porno Stormy Daniels pentru tăcerea acesteia înainte de alegerile din 2016 cu privire la o întâlnire sexuală despre care aceasta susţine că a avut-o cu Trump cu un deceniu înainte.

Trump neagă întâlnirea şi a promis că va face apel la verdict odată ce va fi condamnat. Un purtător de cuvânt al lui Bragg a declarat: "Biroul procurorului din Manhattan este pregătit pentru pronunţarea sentinţei la noua dată stabilită de instanţă".

În hotărârea sa de patru pagini, Merchan a scris că se va pronunţa în 12 noiembrie asupra cererii lui Trump de anulare a condamnării din cauza deciziei istorice a Curţii Supreme a SUA privind imunitatea prezidenţială. El planificase anterior să se pronunţe la 16 septembrie.

Hotărârea Curţii Supreme, care se referea la un caz penal separat cu care se confrunta Trump, a constatat că preşedinţii nu pot fi urmăriţi penal pentru actele lor oficiale şi că dovezile privind acţiunile oficiale ale preşedinţilor nu pot fi utilizate pentru a ajuta la dovedirea cazurilor penale care implică acţiuni neoficiale.

Procurorii de la biroul lui Bragg au susţinut că, de fapt, cazul lor a implicat comportamentul personal al lui Trump, nu acte oficiale, astfel încât nu a existat niciun motiv pentru a anula verdictul. Aceştia nu s-au pronunţat însă cu privire la solicitarea lui Trump de a amâna pronunţarea sentinţei, afirmând într-un document depus la 16 august că se supun deciziei lui Merchan în această privinţă.

Procurorii au afirmat că o curte de apel ar putea oricum să amâne pronunţarea sentinţei pentru a avea timp să analizeze argumentele lui Trump, o măsură care, în opinia lor, ar fi "perturbatoare".

Falsificarea înregistrărilor comerciale se pedepseşte cu până la patru ani de închisoare, deşi pedepsele precum amenzile sau probaţiunea sunt mai frecvente. Dacă Trump câştigă Casa Albă, ar putea ordona Departamentului de Justiţie să renunţe la acuzaţiile federale de interferenţă electorală împotriva sa. El nu ar avea autoritatea de a pune capăt cazului din statul New York sau unui caz de interferenţă electorală din Georgia.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor