Ucraina şi Rusia fac un nou schimb de prizonieri

Ucraina a făcut un nou schimb de prizonieri cu Rusia. 95 de militari au revenit acasă, 18 octombrie 2024 (Facebook - Volodimir Zelenski)
Redacţia
19.10.2024

Kievul şi Moscova au efectuat un nou schimb de prizonieri, în care 95 de militari din ambele tabere au revenit în ţara lor. Ei se adaugă celor peste 3.600 de soldaţi capturaţi şi înapoiaţi Ucrainei în cursul războiului, potrivit sediului de coordonare al Kievului privind tratamentul prizonierilor de război.

Schimbul de vineri a urmat unui schimb major de prizonieri de război mediat de Emiratele Arabe Unite la 14-15 septembrie. Atunci, potrivit comisarului pentru drepturile omului al parlamentului ucrainean, Dmytro Lubinets, 152 de bărbaţi şi femei ucraineni s-au întors acasă.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a anunţat pe pagina sa de Facebook revenirea militarilor ucraineni în ţară, postând şi imagini emoţionante de la întâlnirea foştilor prizonieri de război cu familiile lor venite să îi întâmpine.

"95 dintre oamenii noştri sunt din nou acasă. Aceştia sunt luptătorii care au apărat Mariupol şi „Azovstal”, precum şi regiunile Doneţk, Luhansk, Kharkiv, Kiev, Cernihiv şi Herson.

De fiecare dată când Ucraina îşi salvează oamenii din captivitatea rusă, ne apropiem de ziua în care libertatea va fi redată tuturor celor aflaţi încă în captivitate în Rusia. Mulţumesc echipei implicate în găsirea şi eliberarea prizonierilor.

Facem totul pentru a-i aduce înapoi pe toţi oamenii noştri reţinuţi de Rusia. Le sunt recunoscător luptătorilor care alimentează fondul de schimb şi tuturor partenerilor noştri care ne ajută", a scris Zelenski pe platforma de socializare.

Context

Ucraina nu a comunicat numărul exact al cetăţenilor săi deţinuţi în Rusia. În ianuarie, Kievul a raportat că aproximativ 8.000 de ucraineni erau prizonieri de război, inclusiv peste 1.600 de civili, potrivit Interfax Ucraina.

În iunie, preşedintele rus Vladimir Putin a declarat că 6.465 de soldaţi ucraineni erau deţinuţi de Rusia şi 1.348 de membri ai armatei ruse de către Ucraina, dar aceste afirmaţii nu au putut fi verificate independent.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor