Dezertări nord-coreene. Soldaţi trimişi de Kim fug de pe linia frontului rusesc la câteva zile după sosirea în Ucraina [Surse]

Soldaţi nord-coreeni. (Captură Foto)
Redacţia
18.10.2024

Se crede că aproximativ 18 soldaţi nord-coreeni au dezertat de pe linia frontului rusesc din Ucraina, iar luptătorii Kremlinului i-ar fi căutat, relatează Newsweek.

Aceştia erau desfăşuraţi în regiunile Kursk şi Bryansk din Rusia, la aproximativ şase kilometri de graniţa cu Ucraina, când au dezertat, a raportat compania publică de radiodifuziune din Ucraina, Suspilne.

Oficiali din cadrul serviciilor de informaţii citaţi de radiodifuzor au declarat că armata rusă îi caută pe soldaţii nord-coreeni, în timp ce comandanţii încearcă să ascundă dezertarea de superiorii lor.

Acest lucru vine după rapoartele potrivit cărora Moscova plănuia să adune un batalion de trupe trimise de Kim Jong-un pentru a ajuta la scoaterea forţelor ucrainene din Kursk.

Publicaţia ucraineană LIGA a raportat la 16 octombrie că soldaţii vor fi implicaţi în misiuni de luptă în regiunile sud-vestice ale ţării, unde Rusia încă luptă împotriva incursiunii Ucrainei.

Soldaţii nord-coreeni ar urma să formeze un „batalion special Buryat”, numit după grupul etnic mongol originar din regiunea care se întinde în Siberia, precum şi în nordul Mongoliei şi în China, au declarat surse citate de LIGA.

Agenţia de spionaj a Coreei de Sud, National Intelligence Service (NIS), a declarat că 12.000 de soldaţi nord-coreeni au fost desfăşuraţi în Ucraina, începând cu 18 octombrie, potrivit Yonhap, o importantă agenţie de presă sud-coreeană.

NIS ar fi spus că în războiul Rusiei din Ucraina confirmă „începutul implicării directe a Nordului”.

Se crede că Phenianul a transportat forţe speciale între 8 şi 13 octombrie, cu aproximativ 1.500 de soldaţi nord-coreeni transportaţi în prima fază.

Se crede că aceştia au primit uniforme şi arme ruseşti, precum şi acte de identitate false pentru a-i deghiza în localnici.

ASTRA, un canal Telegram de raportare a războiului Rusia-Ucraina, a postat ceea ce se presupune a fi primul videoclip cu soldaţi nord-coreeni pe unul dintre terenurile de antrenament militar ale Rusiei.

Bloggerul ucrainean Serhii Sternenko a fost unul dintre cei care au postat clipuri similare pe X.

Şeful Serviciului ucrainean de informaţii pentru apărare, Budanov, spune că primii 2.600 de soldaţi nord-coreeni vor fi trimişi în regiunea Kursk până la 1 noiembrie.

Newsweek a contactat Ministerul rus al Apărării şi Misiunea Coreei de Nord a Republicii Populare Democrate Coreene la Biroul Naţiunilor Unite, prin e-mail, pentru comentarii.

Context

Phenianul şi Moscova îşi dezvoltă relaţiile de ceva timp, promiţând la începutul acestui an să îşi ofere ajutor reciproc în caz de atac.

Preşedintele rus Vladimir Putin a vizitat Coreea de Nord pentru prima dată în 24 de ani în iunie, când el şi Kim au semnat un aşa-numit „pact de parteneriat strategic cuprinzător” cu o clauză similară articolului 5 al Organizaţiei Tratatului Atlanticului de Nord (NATO), care prevede că un atac asupra unui membru este un atac asupra tuturor.

În cazul în care una dintre ţări „intră în stare de război din cauza unei agresiuni armate”, cealaltă „va oferi imediat asistenţă militară şi de altă natură cu toate mijloacele de care dispune”, se arată în pact, publicat de presa de stat nord-coreeană.

Săptămâna trecută, ministrul sud-coreean al Apărării, Kim Yong-hyun, a declarat: „Deoarece Rusia şi Coreea de Nord au semnat un tratat reciproc asemănător unei alianţe militare, posibilitatea unei astfel de desfăşurări este foarte probabilă”.

El a declarat că este probabil ca rapoartele recente privind victimele trupelor nord-coreene, raportate de mass-media ucrainene cu o săptămână înainte, să fie adevărate, în timp ce se adresa deputaţilor în timpul unui audit parlamentar, potrivit agenţiei de ştiri Yonhap din Coreea de Sud.

Kyiv Post şi Interfax-Ucraina au citat surse din serviciile de informaţii care au declarat că şase ofiţeri nord-coreeni au fost ucişi pe linia frontului rusesc din apropiere de regiunea Doneţk din Ucraina pe 3 octombrie.

Alţi trei ofiţeri nord-coreeni au fost răniţi în atac şi au fost trimişi la Moscova pentru a fi trataţi, potrivit canalului rusesc Telegram Kremlin Snuffbox.

Anul trecut, Direcţia principală de informaţii a Ucrainei, braţul de informaţii militare al Kievului, a raportat sosirea unor militari nord-coreeni, inclusiv personal de inginerie, în teritoriul ocupat de Rusia în apropiere de Doneţk.

Între timp, Centrul Rezistenţei Naţionale - creat de Forţele de Operaţii Speciale ale armatei ucrainene - a raportat în septembrie 2023 că preşedintele rus Vladimir Putin l-a convins pe liderul nord-coreean Kim Jong-un să trimită cetăţeni nord-coreeni în teritoriile ocupate de Rusia din Doneţk şi Luhansk pentru lucrări de construcţie.

Coreea de Nord a fost un aliat important al Rusiei în războiul său actual cu Ucraina, care a început când Putin a lansat o invazie la scara largă a Kievului în februarie 2022. Statele Unite au acuzat Coreea de Nord că a trimis artilerie Rusiei pe tot parcursul războiului, ceea ce Moscova şi Phenianul au negat.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor