Turcia blochează în tăcere exporturile de bunuri militare către Rusia după avertismentele SUA

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan (Spencer Platt/Getty Images)
Redacţia
24.10.2024

Turcia a blocat în secret exportul către Rusia de bunuri legate de sectorul militar al SUA, în urma avertismentelor din partea Washingtonului, a relatat Financial Times, citând trei surse anonime cu cunoştinţe directe despre acest subiect.

Ankara, care iniţial a îmbrăţişat rolul de colac de salvare al Moscovei în faţa sancţiunilor occidentale, ar fi luat această măsură în ultimele săptămâni, fără un anunţ public, din cauza „sensibilităţii politice” a problemei.

În luna august, un înalt oficial american însărcinat cu controlul exporturilor s-a deplasat în Turcia pentru a avertiza cu privire la „consecinţe” în cazul în care Turcia nu renunţă la exportul de produse de luptă către Rusia.

FT a raportat că sistemul electronic vamal al Turciei a încetat să mai permită expedierea de articole precum procesoare şi carduri de memorie care se regăsesc în rachetele şi dronele ruseşti, precum şi maşini-unelte şi alte echipamente utilizate pentru a construi arme, potrivit The Moscow Times.

Acestea fac parte din mai mult de patru duzini de categorii de „bunuri de pe câmpul de luptă” de origine americană care provin din 50 de articole „de înaltă prioritate” fabricate în Occident, despre care ţările occidentale spun că sunt esenţiale pentru importurile Rusiei pentru industria sa de armament.

Exporturile turceşti de bunuri sensibile au scăzut la 4,1 milioane USD în august, după ce au crescut de la 3 milioane USD pe lună la începutul invaziei Rusiei în Ucraina, atingând un vârf de 38 de milioane USD în decembrie 2022.

Se crede că o parte din bunurile de pe câmpul de luptă sunt exportate acum din Turcia către intermediari precum Kazahstan şi Azerbaidjan. Noile restricţii comerciale ale Turciei nu afectează exporturile către aceste ţări, a raportat sursa citată.

China este principalul exportator către Rusia al acestor bunuri prioritare, cu 377 de milioane USD în iulie.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor