Israelul loveşte Damascul şi un amplasament militar în apropiere de Homs

Israelul bombardează Damascul sirian în miez de noapte, 24 octombrie 2024 (Screenshot - X)
Redacţia
24.10.2024

Israelul a lansat joi lovituri asupra capitalei siriene Damasc şi asupra unui sit militar din apropierea oraşului Homs din vestul ţării, a anunţat Ministerul sirian al Apărării, în timp ce secretarul de stat american Antony Blinken a efectuat o vizită în regiune pentru a cere încetarea luptelor, transmite Reuters.

Loviturile israeliene au vizat cartierul Kafr Sousa din centrul Damascului şi un sit militar din zona rurală Homs, omorând un soldat şi rănind alte şapte persoane, a precizat ministerul într-o declaraţie.

Ministerul a afirmat că loviturile au provocat „pagube materiale”, dar nu a dat detalii. Mai devreme în cursul zilei, mass-media de stat siriană a declarat că s-au auzit explozii în Damasc după ce Israelul a lovit o clădire rezidenţială din Kafr Sousa.

Context

De obicei, Israelul nu comentează rapoartele specifice ale loviturilor din Siria.

Israelul efectuează de ani de zile lovituri împotriva unor ţinte legate de Iran în Siria, dar a intensificat raidurile de la atacul din 7 octombrie anul trecut asupra Israelului de către gruparea militantă palestiniană Hamas, care a declanşat războiul din Gaza.

Miercuri, loviturile israeliene au lovit suburbiile sudice ale Beirutului, iar Hezbollah, organizaţie libaneză susţinută de Iran, a declarat că a lansat pentru prima dată rachete ghidate de precizie asupra unor ţinte israeliene.

Loviturile de la periferia Beirutului au trimis coloane groase de flăcări pe cerul nopţii, una după alta, la scurt timp după ce un purtător de cuvânt militar israelian a emis avertismente de evacuare a cartierului.

O altă lovitură a avut loc fără avertisment, lovind biroul din apropiere al postului de televiziune pro-Iran Al-Mayadeen, a declarat postul. Acesta a precizat că biroul a fost gol de la începutul conflictului. Ministerul Sănătăţii din Liban a declarat că o persoană a fost ucisă şi alte cinci, inclusiv un copil, au fost rănite.

Armata israeliană a numit miercuri şase reporteri palestinieni de la Al Jazeera din Gaza, despre care a spus că sunt, de asemenea, membri ai grupărilor militante Hamas sau Jihadul Islamic, o acuzaţie respinsă de reţeaua qatariotă ca fiind o încercare de a reduce la tăcere jurnaliştii.

Programul pentru Orientul Mijlociu al Comitetului pentru Protecţia Jurnaliştilor a declarat pe X că acuzaţiile au echivalat cu defăimarea jurnaliştilor palestinieni „cu etichete «teroriste» nefondate”.

Hezbollah a afirmat miercuri târziu într-o declaraţie ca şi-a intensificat atacurile asupra Israelului, folosind pentru prima dată „rachete de precizie” şi lansând noi tipuri de drone asupra ţintelor israeliene, fără a oferi alte detalii.

Armata israeliană a declarat că patru proiectile au fost identificate ca fiind trase din Liban, două au fost interceptate şi două au căzut la pământ.

Trei soldaţi libanezi au fost ucişi, inclusiv un ofiţer, într-un atac israelian în timpul evacuării unor răniţi la periferia satului Yater din sudul Libanului, a anunţat joi armata libaneză într-un comunicat.

Intensificarea schimburilor de focuri are loc în timp ce Washingtonul face un ultim efort major pentru pace între Israel şi grupurile Hezbollah şi Hamas, susţinute de Iran, înainte de alegerile prezidenţiale americane din 5 noiembrie, care ar putea modifica politica Statelor Unite.

Blinken, care a călătorit în mod regulat în Orientul Mijlociu în timpul războiului, efectuează prima sa călătorie de când Israelul l-a ucis pe liderul Hamas , Yahya Sinwar, cel mai căutat inamic al său, a cărui moarte speră Washingtonul că poate oferi un impuls pentru pace.

Washingtonul încearcă, de asemenea, să prevină o extindere a conflictului, anticipând represaliile israeliene pentru un atac cu rachete iranian de la 1 octombrie. Blinken a declarat că represaliile Israelului nu ar trebui să conducă la o escaladare mai mare.

Extinderea conflictului

Conflictul părea să se extindă, cu noi lovituri miercuri în jurul prânzului asupra Tyrului, un oraş portuar din sudul Libanului, inclus în lista UNESCO, care au venit şi după ordinele israeliene de evacuare.

Armata israeliană a declarat că a vizat centrele de comandă şi control ale Hezbollah, inclusiv cartierul general al frontului de sud. Hezbollah nu a făcut niciun comentariu imediat.

În Gaza, unde Israelul a intensificat asaltul asupra limitei de nord a teritoriului după uciderea liderului Hamas săptămâna trecută, autorităţile sanitare şi locuitorii au raportat 42 de persoane ucise în noile lovituri israeliene, majoritatea în nord.

Printre morţi se numără Mohammed şi Bilal Abu Atwi - un şofer pentru agenţia de ajutor ONU UNRWA şi fratele acestuia - ucişi într-o lovitură care a aruncat în aer vehiculul lor marcat de ONU în Deir al-Balah.

Statele Unite au scris Israelului, acordându-i 30 de zile pentru a facilita accesul ajutoarelor umanitare în Gaza, care a fost bombardată aproape zilnic, sau riscă să i se taie o parte din asistenţa militară americană.

La sosirea în Liban pentru discuţii privind încetarea ostilităţilor, ministrul german de Externe, Annalena Baerbock, a declarat că furnizarea de arme Israelului reprezintă o dilemă.

„Pe de o parte, Israelul este atacat în fiecare zi şi a nu-l sprijini ar însemna că oamenii nu sunt (protejaţi) [...] Pe de altă parte, este, de asemenea, responsabilitatea Germaniei să susţină dreptul umanitar internaţional”, a spus şefa diplomaţiei germane.

În anul care a trecut de când luptătorii conduşi de Sinwar au devastat oraşe israeliene, ucigând 1.200 de persoane şi capturând peste 250 de ostatici, Israelul a devastat Gaza pentru a elimina Hamas, ucigând aproape 43.000 de palestinieni. Loviturile din ultima lună asupra Libanului au dus la strămutarea a cel puţin 1,2 milioane de libanezi.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor