Armata ucraineană se confruntă cu o problemă critică: Rata dezertărilor în rândul soldaţilor explodează

(Facebook - Volodimir Zelenski)
Redacţia
24.10.2024

Procuratura ucraineană a deschis 51.000 de cazuri de dezertare până în primele nouă luni ale anului 2024, iar numărul soldaţilor care îşi abandonează posturile va fi probabil dublu faţă de totalul de anul trecut, potrivit Libertarian Institute.

The Times of London a raportat date de la guvernul ucrainean care arată că „51.000 de cazuri penale au fost iniţiate pentru dezertare şi abandonarea unei unităţi militare între ianuarie şi septembrie anul acesta”. El Pais a notat anterior că 45.000 de ucraineni au fost urmăriţi penal pentru dezertare de la începutul anului până în august. Al-Jazeera spune că numărul este de cel puţin 30.000 de dezertări.

Potrivit estimărilor de la începutul anului, Kievul avea între 500.000 şi 800.000 de soldaţi activi şi încă 300.000 de rezervişti. Ucrainenii au suferit, de asemenea, pierderi luptând pentru a se apăra de avansurile ruseşti şi pe fondul invaziei Kursk de la Kiev.

Kievul s-a străduit să îşi completeze rândurile cu soldaţi noi, ceea ce a determinat Ucraina să reducă vârstă de recrutare de la 27 la 25 de ani. Întrucât Kievul se confruntă în continuare cu o lipsă de forţă de muncă, politicienii americani fac presiuni asupra Ucrainei pentru a reduce vârsta de recrutare la 18 ani. Ucraina a recurs, de asemenea, la posibilitatea de a permite prizonierilor să părăsească închisoarea dacă se înrolează în armată.

Un ucrainean care a dezertat a declarat pentru Times că închisoarea a fost o opţiune mai bună decât armata, deoarece „cel puţin în închisoare, ştii când vei putea pleca”.

Numărul ucrainenilor pe care Kievul îi urmăreşte pentru dezertare a crescut semnificativ de-a lungul războiului. În 2022, numărul era de 9.000, iar anul trecut a fost mai mult decât dublu, ajungând la 24.000.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor