SUA: Există dovezi potrivit cărora Coreea de Nord a trimis soldaţi în Rusia

Coreea de Nord a trimis 3.000 de soldaţi în Rusia pentru a lupta împotriva Ucrainei (Getty Images)
Redacţia
24.10.2024

Statele Unite au declarat pentru prima dată, miercuri, că au văzut dovezi potrivit cărora Coreea de Nord a trimis 3.000 de soldaţi în Rusia pentru o posibilă desfăşurare în Ucraina, un demers ce ar putea fi serios considerat drept o escaladare semnificativă în războiul Rusiei împotriva ţării vecine.

Secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, vorbind la Roma, a declarat că ar fi „foarte, foarte grav” dacă nord-coreenii s-ar pregăti să lupte alături de Rusia în Ucraina, aşa cum a susţinut Kievul. Dar el a spus că rămâne de văzut ce ar face ei acolo.

„Există dovezi că există trupe ale RPDC în Rusia”, a declarat Austin reporterilor, folosind numele oficial al Coreei de Nord, Republica Populară Democrată Coreeană.

Mai târziu, miercuri, purtătorul de cuvânt al Consiliului Naţional de Securitate, John Kirby, a declarat că SUA crede că cel puţin 3.000 de soldaţi nord-coreeni sunt antrenaţi la trei baze militare din estul Rusiei.

Statele Unite au stabilit că soldaţii nord-coreeni au fost transportaţi cu vaporul la începutul sau mijlocul lunii octombrie din regiunea Wonsan din Coreea de Nord în oraşul Vladivostok din estul Rusiei, înainte de a fi duşi la trei baze de antrenament militar din estul Rusiei, a declarat Kirby.

„Dacă se vor desfăşura pentru a lupta împotriva Ucrainei, sunt o ţintă corectă. Sunt ţinte corecte, iar armata ucraineană se va apăra împotriva soldaţilor nord-coreeni la fel cum se apără împotriva soldaţilor ruşi”, a specificat el.

Phenianul a promis să furnizeze un total de aproximativ 10.000 de soldaţi, a căror desfăşurare ar urma să fie finalizată până în decembrie, au declarat parlamentarii sud-coreeni reporterilor după ce au fost informaţi de agenţia naţională de informaţii din Coreea de Sud.

„În septembrie şi octombrie au fost detectate semne că trupele sunt antrenate în Coreea de Nord”, a declarat Park Sun-won, membru al unei comisii parlamentare de informaţii, după şedinţa de informare.

Statele Unite au declarat că presupusa desfăşurare nord-coreeană ar putea fi o dovadă în plus că armata rusă are probleme cu forţa de muncă.

Kremlinul a respins anterior afirmaţiile Seulului cu privire la desfăşurarea de trupe de către Nord ca fiind „ştiri false”, iar un reprezentant nord-coreean la Organizaţia Naţiunilor Unite din New York le-a numit „zvonuri nefondate” în cadrul unei întâlniri de luni.

Atât Moscova, cât şi Phenianul au negat, de asemenea, transferurile de arme, dar s-au angajat să consolideze legăturile militare şi au semnat un tratat de apărare reciprocă în cadrul unui summit din iunie.

Cele mai recente cifre au venit după ce Serviciul Naţional de Informaţii de la Seul a declarat vineri că Nordul a trimis aproximativ 1.500 de membri ai forţelor speciale în Rusia cu o navă şi că este probabil ca aceştia să fie desfăşuraţi pentru luptă în războiul din Ucraina după antrenament şi aclimatizare.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a acuzat, de asemenea, Phenianul că se pregăteşte să trimită 10.000 de soldaţi în Rusia. Marţi, el a făcut apel la aliaţii săi să răspundă la dovezile implicării Coreei de Nord în războiul din Rusia.

Aliaţii NATO se consultă cu privire la desfăşurarea nord-coreeană în Rusia, a declarat un purtător de cuvânt al Alianţei.

Un oficial al administraţiei Biden a declarat că Moscova ar putea trimite nord-coreeni în estul Ucrainei sau în propria regiune Kursk, unde trupele ruse luptă pentru a alunga forţele ucrainene care deţin o bucată de teritoriu cucerită într-o incursiune începută în august.

Mike Turner, preşedintele comisiei pentru informaţii a Camerei Reprezentanţilor din SUA, a declarat într-un comunicat că preşedintele american Joe Biden ar trebui să permită Kievului să răspundă cu arme furnizate de SUA dacă trupele nord-coreene „atacă Ucraina de pe teritoriul rus”.

„Dacă trupele nord-coreene ar invada teritoriul suveran al Ucrainei, Statele Unite trebuie să ia serios în considerare luarea de măsuri militare directe împotriva trupelor nord-coreene”, a adăugat Turner.

Metode comuniste: Familiile soldaţilor, izolate

Lee Seong-kweun, un deputat din comisia sud-coreeană, a declarat că autorităţile din Phenian au încercat să împiedice răspândirea veştii despre desfăşurare.

„Există, de asemenea, semne că autorităţile nord-coreene au relocat şi izolat aceste familii (ale soldaţilor) într-un anumit loc pentru a le controla în mod eficient şi pentru a reprima complet zvonurile”, a declarat Lee, citând agenţia de spionaj.

Lee a mai spus că agenţia a confirmat că Rusia a recrutat un număr mare de interpreţi pentru soldaţii nord-coreeni, instruindu-i în acelaşi timp în utilizarea de echipamente militare, cum ar fi dronele.

„Instructorii ruşi evaluează că armata nord-coreeană are atribute fizice şi moral excelente, dar îi lipseşte înţelegerea războiului modern, cum ar fi atacurile cu drone. Prin urmare, ar putea exista multe victime dacă aceştia sunt desfăşuraţi pe linia frontului”, a menţionat el.

Oficialii americani, vorbind sub rezerva anonimatului, spun că Rusia a pierdut mai mult de 600.000 de soldaţi ucişi sau răniţi în războiul din Ucraina.

Marţi, biroul prezidenţial al Sudului a îndemnat la retragerea imediată a trupelor Nordului din Rusia, avertizând că ar putea lua în considerare furnizarea de arme letale Ucrainei dacă legăturile militare dintre acestea merg prea departe.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor