Aliaţii G7 acordă Ucrainei un împrumut de 50 de miliarde USD, susţinut din active ruseşti îngheţate

O fotografie de familie, în prima zi a celui de-al 50-lea summit G7 la Borgo Egnazia, la 13 iunie 2024, în Fasano, Italia.   (Antonio Masiello/Getty Images)
Redacţia
24.10.2024

Ucraina va primi împrumuturi în valoare de 50 de miliarde USD, susţinute din active ruseşti îngheţate, din partea aliaţilor din Grupul celor Şapte, a declarat miercuri Casa Albă. Potrivit unei ştiri AP News, distribuirea banilor va începe până la sfârşitul anului, iar din suma totală, 20 de miliarde USD vor fi furnizate de SUA.

Liderii democraţiilor bogate au convenit la începutul acestui an să conceapă acest împrumut uriaş pentru a ajuta Ucraina în lupta sa pentru supravieţuire după invazia rusă. Dobânda obţinută din profiturile provenite din activele îngheţate ale băncii centrale a Rusiei va fi utilizată drept garanţie.

„Ucraina poate primi asistenţa de care are nevoie acum, fără a împovăra contribuabilii. Aceste împrumuturi vor sprijini poporul ucrainean în timp ce îşi apără şi îşi reconstruieşte ţara. Iar eforturile noastre arată clar: tiranii vor fi responsabili pentru daunele pe care le provoacă”, a declarat preşedintele american Joe Biden.

În cadrul unei ceremonii desfăşurate miercuri la Washington, secretarul Trezoreriei, Janet Yellen, şi ministrul de Finanţe al Ucrainei, Sergii Marchenko, au pus în scris asigurări că împrumutul american va fi plătit din veniturile excepţionale obţinute din imobilizarea activelor suverane ruseşti, nu din banii contribuabililor americani.

„A lăsa Ucraina să cadă ar invita la noi agresiuni din partea (preşedintelui rus Vladimir) Putin şi ar pune în pericol siguranţa aliaţilor noştri NATO din Europa, pe care ne-am angajat prin tratat să îi apărăm”, a declarat Yellen.

Cele 30 de miliarde de dolari suplimentare vor proveni de la Uniunea Europeană, Regatul Unit, Canada şi Japonia, printre altele.

„Pentru a fi clar, nu s-a mai făcut niciodată aşa ceva. Niciodată până acum o coaliţie multilaterală nu a îngheţat activele unei ţări agresoare şi apoi nu a valorificat aceste active pentru a finanţa apărarea părţii vătămate, respectând în acelaşi timp statul de drept şi menţinând solidaritatea”, a declarat Daleep Singh, consilierul adjunct pentru securitate naţională pe probleme de economie internaţională.

Singh a declarat că administraţia Biden intenţionează să împartă partea SUA de 20 de miliarde USD între sprijinirea economiei şi a armatei Ucrainei. Va fi nevoie de o acţiune a Congresului pentru a trimite ajutor militar, iar secretarul Apărării, Lloyd Austin, a declarat că armele şi echipamentele promise acum pot dura săptămâni sau luni până să ajungă în Ucraina.

Context

Ideea de a utiliza activele îngheţate ale Rusiei pentru a ajuta Ucraina a întâmpinat la început rezistenţă din partea oficialilor europeni, care au invocat preocupări legate de stabilitatea juridică şi financiară. Mişcarea a luat amploare după mai mult de un an de negocieri între oficialii din domeniul finanţelor şi după ce Biden a semnat în aprilie legislaţia care permite guvernului să confişte cele aproximativ 5 miliarde USD în active ale statului rus în SUA.

G7 a anunţat în iunie că cea mai mare parte a împrumutului va fi susţinută de profiturile obţinute din aproximativ 260 de miliarde USD în active ruseşti imobilizate. Marea majoritate a acestor bani sunt deţinuţi în ţările UE.

Statele Unite şi aliaţii lor au îngheţat imediat activele băncii centrale ruse la care au avut acces atunci când Moscova a invadat Ucraina în 2022.

Momentul acordării împrumutului a fost pus sub semnul întrebării, având loc cu aproximativ două săptămâni înainte de alegerile prezidenţiale dintre republicanul Donald Trump şi democrata Kamala Harris. Candidaţii au adoptat puncte de vedere opuse cu privire la ameninţarea Rusiei.

Secretarul Apărării, Lloyd Austin, a respins sugestiile potrivit cărora ajutorul militar pentru Ucraina aprobat acum de administraţia Biden ar putea fi anulat de orice nouă echipă aflată la putere.

„Cred că suntem destul de siguri că aceste materiale vor continua să curgă”, a declarat Austin, adăugând că este încrezător că totul va fi livrat "conform calendarului pe care l-am stabilit".

Cu toate acestea, Austin a precizat, de asemenea, că administraţia Biden nu ezită în opoziţia sa faţă de acordarea Ucrainei a autorităţii de a utiliza rachete ATACM furnizate de SUA pentru a lovi adânc în Rusia.

Acesta a declarat că ultima infuzie de aproximativ 800 de milioane USD în asistenţă pe termen lung va finanţa producţia Ucrainei de drone care pot lovi mai departe decât ATACMS, care au o rază de acţiune de aproximativ 300 de kilometri.

Costurile pentru reconstrucţie şi recuperare se ridică la 486 de miliarde USD în următorii 10 ani, estimează cea mai recentă evaluare a pagubelor Ucrainei realizată de Banca Mondială, publicată în februarie.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor