Trump îi sugerează lui Netanyahu că o înfrângere în noiembrie ar putea declanşa „al treilea război mondial”

Donald Trump şi Benjamin Netanyahu (YouTube Screenshot)
Redacţia
27.07.2024

Fostul preşedinte american Donald Trump s-a întâlnit vineri cu Benjamin Netanyahu la proprietatea sa Mar-a-Lago din Florida, imediat după ce premierul israelian s-a întâlnit cu preşedintele Joe Biden şi vicepreşedintele Kamala Harris.

Trump a afirmat, în contextul întâlnirii, că un război major în Orientul Mijlociu - şi posibil chiar un "al treilea război mondial" - va izbucni dacă nu va câştiga alegerile. El a promis de mai multe ori că va detensiona focarele de tensiuni globale în care Washingtonul este prea adânc implicat, potrivit Zero Hedge.

"Dacă vom câştiga, va fi foarte simplu. Totul se va rezolva, chiar foarte repede", le-a spus Trump reporterilor chiar înainte de începerea întâlnirii.

"Dacă nu câştigăm, veţi ajunge la războaie majore în Orientul Mijlociu şi poate la un al treilea război mondial. Sunteţi mai aproape de un al treilea război mondial acum decât în orice moment ce s-a scurs de la al doilea război mondial. Niciodată nu aţi fost atât de aproape, pentru că avem oameni incompetenţi care ne conduc ţara", a spus el.

Probabil că a avut în vedere războiul Rusia-Ucraina şi conflictul Israel-Hamas, ţinând cont de faptul că a făcut comentarii similare cu privire la aceste puncte critice în trecut. Cu toate acestea, el nu a fost niciodată atât de tranşant încât să spună că al treilea război mondial ar putea rezulta dacă pierde.

În plus, Trump a reflectat asupra controversei lăsate în urma întâlnirii lui Netanyahu cu vicepreşedintele Harris. Liderul israelian ar fi fost nemulţumit de declaraţia lui Harris de după întâlnire, în care aceasta a spus că "nu va tăcea" în faţa numărului tot mai mare de victime şi în faţa suferinţelor civililor palestinieni.

"Declaraţia lui Harris după întâlnire a fost mult mai critică decât ceea ce i-a spus ea lui Netanyahu în cadrul întâlnirii", a declarat un oficial israelian pentru Axios.

"Oficialul israelian a mai spus că Netanyahu a fost nemulţumit de faptul că Harris a criticat public Israelul pentru criza umanitară din Gaza şi pentru uciderea civililor, în special în momentul actual, pe fondul negocierilor privind acordul privind ostaticii", a adăugat oficialul.

Trump a afirmat la începutul întâlnirii cu Netanyahu că remarcile lui Harris cu privire la războiul din Gaza au fost "lipsite de respect". Referindu-se la Harris şi la administraţia Biden, precum şi la democraţi în general, Trump a continuat: "Nu au fost foarte drăguţi în ceea ce priveşte Israelul. De fapt, nu ştiu cum o persoană care este evreu ar putea vota pentru ea, dar asta depinde de ei".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor