Tren românesc, deraiat în cea mai mare gară din Budapesta

Tren deraiat la Budapesta (Clubferoviar.ro)
Ana Ion
26.08.2024

Un tren internaţional care plecase din Cluj-Napoca către Budapesta a deraiat duminică seara în apropierea gării Keleti din capitala Ungariei.

Din fericire, nu au existat răniţi, însă incidentul a cauzat perturbări semnificative în traficul feroviar, conform informaţiilor furnizate de Centrul de informare al Căilor Ferate din Ungaria, relatează Fanatik.ro.

„Duminică seara, trenul Claudiopolis intercity (IC 74) de la Cluj-Napoca la Budapesta a deraiat în apropierea Gării de Est, blocând traficul în gara principală. Din cauza accidentului, sunt de aşteptat restricţii, întârzieri semnificative şi anulări de trenuri pe liniile de cale ferată care fac legătura cu gara Keleti”, a scris Mávinform pe site-ul său.

Autorităţile ungare au lucrat pentru a readuce vagoanele pe şine la Gara de Est, cea mai importantă gară din Budapesta. Niciun tren nu a putut circula prin această staţie, iar pasagerii au fost transportaţi cu autobuze către o altă gară din apropiere. Incidentul s-a produs duminică seara, când cinci vagoane ale trenului intercity, care plecase din Cluj-Napoca, au sărit de pe şine înainte de a ajunge la destinaţie.

În timp ce echipele ungare lucrau pentru a restabili circulaţia trenurilor, CFR Călători nu a emis încă o declaraţie oficială cu privire la acest incident.

Pe lângă acest incident a avut loc şi un altul, potrivit clubferoviar.ro. O locomotivă a intrat în coliziune cu trenul Latorca intercity (IC 33), care venea dinspre Munkacs şi Záhony către staţia Nyugati, la o intersecţie din apropierea staţiei Budai ut. În momentul coliziunii, semibarierele funcţionau corect şi semnalizau oprirea.

Circulaţia pe o singură linie între staţiile Cegléd şi Ceglédbercel-Cserő a fost suspendată pe durata rezolvării incidentului. Iniţial s-a estimat că va dura până târziu în noapte. Acest fapt a generat întârzieri semnificative între 30 şi 90 de minute, anulări de trenuri şi modificări ale rutelor pentru liniile Budapesta-Cegléd-Szolnok-Debrecen-Záhony şi Budapesta-Cegléd-Szeged, mai scrie sursa citată.

Câteva ore mai târziu, la presiunile presei, CFR a venit cu următorul comunicat:

CFR Călători informează că circulaţia feroviară în gara Budapesta Keleti este în continnuare închisă, urmare a deraierii unui tren de călători, duminică 25 august.

Trenurile care au plecare din/spre România din Ungaria circulă până la Szolnok. Călătorii care vor să ajungă la Budapesta pot folosi trenurile interne pe ruta Szolnok – Budapesta Nyugati sau Szolnok – Budapesta Keleti.

Trenul IR 346/347 „Dacia” Bucureşti Nord – Viena şi retur, circulă în continuare până la Viena, deviat pe ruta Szolnok – Kőbánya Kispest – Ferencváros fără a mai intra în gara Budapesta Keleti. Călătorii cu destinaţia Budapesta coboară/urcă în staţia Rákos sau Szolnok pentru preluare trenuri interne.

Restituire contravaloare bilete

Pasagerii care au bilete la trenurile afectate pot primi, la cerere, contravaloarea biletelor achiziţionate şi neutilizate (pentru distanţa neefectuată). Detalii privind condiţiile de restituire pot fi accesate pe www.cfrcalatori.ro, la secţiunea Trafic intern/Renunţarea la călătorie şi la secţiunea Trafic internaţional / Informaţii de călătorie în trafic internaţional.

CFR Călători cere scuze pasagerilor pentru neplăcerile întâmpinate şi îi asigură că face toate operaţiunile necesare pentru asigurarea unui transport în siguranţă.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor