Tratamente naturiste pentru insomnie

Insomnie (EpochTimes.it)
A. D.
18.11.2015

Tulburările de somn sunt extrem de frecvente în rândul populaţiei, aproape jumătate din populaţia adultă întâmpină probleme de somn, întâlnite mai ales în cazul persoanelor în vârstă, dar nu numai. Insomnia este o afecţiune din ce în ce mai des întâlnită în ziua de astăzi în societatea contemporană şi are mai multe cauze. În viaţa de zi cu zi, în familie sau la locul de muncă, ne confruntăm uneori cu anumite probleme, situaţii stresante, care ne afectează programul de somn.

Atunci când lipsa de somn apare doar câteva nopţi pe lună, nu este o problemă, dar când tulburările apar noapte de noapte, putem spune fără să exagerăm că trăim un adevărat “coşmar”. O medie de patru ore de somn pe noapte duce rapid la slăbirea organismului sau, după caz, la creşterea necontrolată în greutate, diabet, creşterea tensiunii sanguine, instabilitate psihică şi mentală.

Desigur, când apar astfel de probleme, primul nostru impuls este să dăm fuga la farmacie şi să cerem medicamente pentru tratarea insomniei. Iar gama este foarte variată. Însă cel mai bine ar fi să consultăm un medic specialist şi să încercăm să ameliorăm problemele într-un mod cât mai naturist.

Dacă paharul de lapte cald dinainte de culcare şi număratul oilor nu mai dau rezultate, iar medicamentele pentru somn ne provoacă fel şi fel de reacţii adverse (şi mai ales dependenţă), poate ar fi bine să ne îndreptăm atenţia şi către remediile naturiste. Ce plante au efecte garantate în tratarea insomniilor? Lista este destul de lungă, iar remediile sunt din cele mai diverse.

Tratamente naturiste pentru insomnie. Floarea pasiunii

Floarea pasiunii este o plantă cunoscută ca un excelent tranchilizant natural, un sedativ delicat ce reduce anxietatea, nu dă dependenţă şi tratează insomniile. Se recomandă consumul a două ceşcuţe de infuzie de floarea pasiunii seara înainte de culcare. Această plantă poate fi folosită fără grijă, deoarece nu dă efecte adverse şi se spune că străbunii noştri o foloseau şi pentru a ajuta copiii să doarmă mai bine.

Tratamente naturiste pentru insomnie. Valeriana

Această plantă tratează toate afecţiunile ce au la baza lor stresul, reducând tensiunea nervoasă şi anxietatea. Însă valeriana trebuie întrebuinţată cu mare grijă deoarece are numeroase efecte adverse precum indigestiile, ameţelile şi durerile de cap. Valeriana însă, folosită în cantităţi corespunzătoare, elimină frica, stresul, calmează emoţiile, gândurile şi induce un somn liniştitor.

Această plantă poate fi consumată fie sub formă de infuzie fie sub formă de tinctură, diluată în apă. Tratamentul cu valeriană pentru tratarea insomniilor include o linguriţă rasă de praf de valeriană, cu jumătate de oră înainte de culcare, cu apă. Tratamentul însă nu trebuie să dureze mai mult de două-trei săptămâni, deoarece poate afecta sistemul nervos central.

Tratamente naturiste pentru insomnie. Lavanda

Lavanda este o altă plantă binecunoscută pentru efectele sale de relaxare. Levănţica are o mulţime de efecte terapeutice dovedite, atât pe plan extern cât şi pe plan intern. Pe plan intern, levănţica acţionează ca un calmant al sistemului nervos central, atenuează frica, stimulează pofta de mâncare şi măreşte secreţia biliară, calmează durerile abdominale având un efect antispastic, are proprietăţi diuretice, combate căderea părului.

Levănţica poate fi folosită sub diverse forme, de la pulbere, ceaiuri, uleiuri, până la tincturi. Pulberea de levănţică se obţine prin măcinarea plantei uscate cu ajutorul râşniţei de cafea, şi se va ţine în locuri răcoroase, ferite de lumina soarelui, folosindu-se ca tratament alternativ, câte o linguriţă de praf de levănţică pe zi, înainte de masă.

Ceaiul de levănţică sub formă de infuzie se prepară din florile uscate sau din pulbere, câte două linguriţe în 250 ml de apă clocotită, lăsată la infuzat vreme de 10 minute. Se pot consuma trei ceaiuri zilnic.

Uleiul de levănţică are multiple beneficii asupra organismului nostru. Una din principalele sale beneficii şi întrebuinţări este aceea de relaxare a corpului şi a minţii, încetinind activitatea sistemului nervos, tratând agitaţia, insomniile şi chiar depresia. Puteţi dormi mult mai bine dacă aplicaţi pe tâmple ulei de lavandă, acest lucru fiind benefic şi în cazul durerilor de cap. Uleiul de lavandă face minuni dacă este folosit în proporţii corespunzătoare pentru a trata insomnia.

Ceaiul din flori de levănţică de asemenea poate fi folosit pentru a vindeca insomnia şi anxietatea.

Tratamente naturiste pentru insomnie. Sulfina

Sulfina este un somnifer puţin mai slab decât valeriana, neîncetinind procesele de gândire şi putând fi luată în cazurile mai uşoare de insomnie. Se administrează sub formă de pulbere. Se ia o linguriţă pe stomacul gol, seara la ora 19.00 şi eventual încă una la ora 22.00. Este o plantă foarte utilă şi în tratarea insomniei femeilor aflate la menopauză, care au bufeuri, palpitaţii, stări de nervozitate ce le împiedică să adoarmă.

Tratamente naturiste pentru insomnie. Busuiocul

Şi busuiocul este recomandat pentru insomnie. Puteţi prepara o infuzie de busuioc, adăugând o lingură de frunze şi flori la o cană cu apă clocotită. Se beau câte 3 căni de ceai de busuioc pe tot parcursul zilei.

Tratamente naturiste pentru insomnie. Teiul

Teiul este un alt remediu naturist de tratare a insomniilor. Ceaiul de tei tratează o serie de afecţiuni, nu numai insomniile. Florile de tei, cu aroma lor plăcută, sunt fie culese şi uscate, fie cumpărate de la magazin, cert este că ceaiul de tei este folosit cu succes şi de către copii şi de către adulţi.

Florile de tei sunt bogate în vitamina C, antioxidanţi şi au acţiune sedativă şi relaxantă. În doze mari, teiul poate deveni un duşman de temut, mai ales dacă este preparat sub formă de infuzie foarte concentrată, deoarece acesta poate da tulburări de somn, agitaţie, tremur şi palpitaţii. O ceaşcă de ceai de tei îndulcit cu puţină miere înainte de culcare este ideal pentru a trata insomnia.

Tratamente naturiste pentru insomnie. Hameiul

Şi hameiul este inamicul nopţilor albe, fiind utile proprietăţile sale sedative.

Preparare: Puteţi pregăti o infuzie de hamei, adăugând o lingură de conuri de hamei la o cană cu apă clocotită. Amestecul se lasă la infuzat timp de 10 minute, apoi se strecoară şi se bea o cană de infuzie cu o jumătate de oră înainte de culcare.

O altă recomandare este o infuzie obţinută din combinarea florilor de tei cu hamei, florile de tei contribuind şi ele cu efectul lor calmant.

Tratamente naturiste pentru insomnie. Băile terapeutice

Băile calde sunt recunoscute pentru efectul lor relaxant, iar când sunt făcute înainte de culcare, sunt un somnifer excelent. Efectul este, însă, mai bun atunci când băile sunt făcute cu extracte din plante.

Baia durează între 20 şi 30 de minute după care este bine să vă ştergeţi cu un prosop şi să vă odihniţi la loc călduros timp de o jumătate de oră.

Teiul şi lavanda sunt plante cu un efect deosebit atunci când sunt folosite sub formă de băi.

Tratamente naturiste pentru insomnie. Exerciţiul fizic

Persoanele care suferă cel mai des de insomnii sunt cele care duc o viaţă sedentară sau semi-sedentară, lipsită de sport sau exerciţii fizice. De aceea, unul dintre cele mai bune somnifere este exerciţiul fizic intens.

Este recomandat ca în fiecare seară să alergaţi în aer liber timp de 15-20 de minute, făcând şi câteva exerciţii simple de gimnastică. Puteţi, de asemenea, să faceţi o plimbare cu bicicleta sau cu rolele. O să observaţi apoi faptul că adormiţi mult mai uşor şi că nu vă mai treziţi în timpul nopţii.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor