Cum să ne amintim ce visăm

Cum să ne amintim ce visăm (Facebook)
A. D.
26.10.2015

În fiecare noapte, mintea noastră ne duce într-un loc complet diferit, în lumea construcţiilor subconştientului nostru, ce produce vise aleatorii.

Majoritatea dintre noi avem între 4 şi 6 vise pe noapte, însă uităm aproximativ 95% dintre ele în momentul în care ne trezim. Însă nu este nimic neobişnuit în a nu reţine un vis. De fapt, aceasta este o curiozitate legată de somn: avem tendinţa să uităm mai multe vise decât reţinem. În general, cele care ne rămân în minte sunt coşmarurile, deoarece ating corzi foarte sensibile. În rest, chiar şi cele mai plăcute vise pot fi învăluite în ceaţă doar după câteva minute sau ore.

Cum să ne amintim ce visăm. Ce influenţează reamintirea sau uitarea viselor

Aproape tot ce se întâmplă în timpul somnului - visele, gândurile care apar noaptea, precum şi amintirile din treziri scurte, sunt uitate până dimineaţă. Este ceva legat de fenomenul somnului în sine, care face dificilă reamintirea. Din această cauză cele mai multe vise sunt uitate dacă nu sunt scrise.

Câteodată se întâmplă să ne amintim un vis mai târziu, în timpul zilei sau în altă zi, ceea ce înseamnă că visele nu sunt total pierdute. Un eveniment, o persoană, un cuvânt poate declanşa mecanismul de reactualizare a visului. Somnul şi visele sunt de asemenea afectate de o mare varietate de droguri şi medicamente, inclusiv alcoolul.

Cei mai importanţi factori care influenţează amintirea viselor sunt starea de odihnă fizică şi psihică. Cu cât suntem mai odihniţi, adică ne acordăm timpul necesar pentru somn, 6-8 ore, cu atât capacitatea de reamintire a viselor creşte. Un element important este dorinţa de a ne reaminti visele, atitudinea pe care o avem faţă de vise. Dacă ne interesează ceea ce visăm, atunci mintea noastră se conformează dorinţei noastre şi ne va oferi posibilitatea de reamintire a viselor.

Cum să ne amintim ce visăm. Jurnalul viselor

Înainte de a adormi spuneţi-vă că doriţi să va reamintiţi ce aţi visat. Ţineţi lângă pat un jurnal, ceva de scris sau dacă vă este mai uşor un reportofon. Dacă vă treziţi în timpul nopţii şi vă amintiţi un vis, scrieţi-l sau înregistraţi-l imediat. Apoi vă puteţi culca la loc. Dimineaţa, vă veţi da seama că recitindu-l sau ascultând înregistrarea, recunoaşteţi o parte din vis sau vi-l amintiţi în totalitate. Chiar şi a doua zi vă puteţi nota visele dacă vi le reamintiţi. Dacă vă pricepeţi la desen, în loc să notaţi puteţi încerca să exprimaţi ceea ce aţi visat desenând. Astfel, vă veţi programa creierul să fie mai receptiv la ceea ce se întâmplă în vis şi veţi reţine mult mai uşor fiecare amănunt din acesta.

Cum să ne amintim ce visăm. Puterea autosugestiei

Niciodată să nu subestimaţi puterea propriei minţi, care, cu ajutorul autosugestiei, este capabilă de foarte multe lucruri, inclusiv de a reţine visele. Pur si simplu spuneţi-vă în fiecare seară "îmi amintesc ceea ce visez". Folosiţi timpul prezent, în locul viitorului, deoarece are un efect mai puternic asupra psihicului. Aţi putea creşte eficienţa acestui exerciţiu prin alegerea unui factor declanşator al sugestiei, care să vă aducă aminte să repetaţi propoziţia-minune de-a lungul zilei. De exemplu, de fiecare dată când vă uitaţi la ceas, pronunţaţi cuvintele respective. Într-un fel, este vorba de un soi de autohipnoză, care vă va programa mintea să aloce mai mult spaţiu memoriilor referitoare la vise.

Cum să ne amintim ce visăm. Modul de trezire

În zilele în care vă permiteţi să vă treziţi natural, fără să sune ceasul deşteptător, încercaţi să vă treziţi fără a vă mişca brusc. La trezire nu deschideţi ochii, rămâneţi complet liniştit (ă). Acordaţi-vă timp pentru a vă reaminti visele. Nu începeţi să vă gândiţi imediat la ceea ce aveţi de făcut în ziua respectivă. Nu permiteţi minţii să fie sufocată de gânduri încă de la trezire, căci visele se vor atenua sau chiar vor dispărea, precum baloanele de săpun. Focalizaţi-vă mintea asupra a ceea ce aţi visat.

Lăsaţi gândurile să hoinărească printre imaginile mentale din vis. Vă veţi aminti mai întâi o parte din vis, iar starea de relaxare va permite şi celorlalte părţi să revină la suprafaţa minţii.

Puteţi încearca diferite poziţii pentru dormit. Atunci când urmăriţi să vă amintiţi visele, încercaţi toate poziţiile în care dormiţi de obicei. Cea mai bună reamintire apare când vă aflaţi în poziţia în care aţi avut acel vis.

Cum să ne amintim ce visăm. Metoda ceasului deşteptător

Se ştie că cele mai multe vise apar în ultimele ore de somn, aşa că puteţi să vă concentraţi asupra acestei perioade. De asemenea, sunt mai multe şanse să vă amintiţi un vis dacă vă treziţi direct din el.

Ideea este să fixaţi alarma la o oră la care este cel mai probabil că visaţi şi să vă treziţi cu amintirea proaspătă a visului. Orele de dimineaţă (4-6) sunt cele mai bune, căci atunci este cea mai intensă activitate onirică. Fixaţi alarma ceasului cu două ore înainte de ora obişnuită de trezire. Când sună, fixaţi-l din nou peste o jumătate de oră. Aceasta este una din cele mai eficiente tehnici, pentru că ţine cont de ciclul natural al viselor şi, totodată, delimitează un timp al zilei în care exersaţi aptitudinea de a visa lucid.

Cum să ne amintim ce visăm. Vitamina B6 ajută

Vitamina B6 poate ajuta foarte mult să ne amintim visele. Ea se găseşte în cartofi, banane, seminţe, alune, ouă, carne de pui, morcovi, peşte, spanac sau cereale.Trebuie aproximativ 3 mg pe zi pentru a avea efect.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor