Treizeci de minute de meditaţie pe zi - un antidepresiv eficient

(Brendon Thorne / Getty Images)

Efectuarea a circa 30 de minute de meditaţie pe zi contribuie la atenuarea simptomelor de anxietate şi depresie, rezultă dintr-o analiză realizată pe baza a 50 de studii clinice, informează cotidianul La Libre Belgique.

'Un număr mare de persoane recurge la meditaţie, însă acest exerciţiu nu este considerat ca făcând parte din vreo terapie medicală', declară Madhav Goyal, profesor de medicină internă la Universitatea Johns Hopkins şi autor principal al acestui studiu, publicat la începutul săptămânii în 'Journal of the American Medical Association' (JAMA).

'Însă, în studiul nostru, meditaţia pare să atenueze simptomele anxietăţii şi depresia, într-un mod la fel de eficient ca antidepresivele din alte studii', adaugă acesta, subliniind de asemenea că pacienţii monitorizaţi nu sufereau de forme severe de anxietate sau depresie.

Cercetătorii au evaluat gradul de modificare a simptomelor la persoane care suferă de o serie de probleme de sănătate precum insomnia sau fibromialgia, o afecţiune medicală cronică, ce se caracterizează prin dureri în ţesuturile musculare şi moi. Doar un mic număr dintre aceşti pacienţi sufereau de o boală mentală, au precizat autorii studiului.

Oamenii de ştiinţă au constatat că meditaţia denumită 'a conştiinţei depline', o tehnică budistă ce constă în concentrarea atenţiei pe momentul prezent, s-a demonstrat cu precădere promiţătoare.

În general, ei au observat semne de ameliorare a simptomelor de anxietate, de depresie şi a durerii, după ce participanţii au întreprins un program de opt săptămâni de asemenea meditaţie, cu o durată de circa 30 de minute pe zi. Cu toate acestea, cercetătorii au reperat puţine semne de ameliorare în ceea ce priveşte stresul şi calitatea vieţii.

În testele clinice analizate, pe care le-au urmat pacienţii timp de şase luni, cercetătorii au observat că aceste beneficii ale meditaţiei persistau.

Analiza a fost realizată pe baza a 47 de studii clinice, la care au participat în total 3.515 persoane ce practicau diverse tehnici de meditaţie şi care sufereau de diverse probleme mentale şi psihice, cum ar fi depresia, anxietatea, stresul, insomnia, dar şi toxicomania, diabetul, boli cardiace, cancer sau dureri cronice.