Vitamina D un ajutor preţios pentru a dormi bine

(Christopher Furlong / Getty Images)

Este posibil ca secretul unui somn odihnitor să se ascundă într-un aport adecvat de vitamina D? Acest fapt este sugerat de un studiu care asociază deficienţa de vitamina D cu tulburările de somn.

Conform studiului realizat pe aproape 1.700 de persoane în vârstă de către Ju Wan Kang de la Universitatea Yonsei din Seul, deficitul de vitamina D şi tulburările de somn merg ''mână în mână'' şi ar putea crea un cerc vicios, adică unul este determinat de celălalt într-un crescendo care afectează starea de sănătate a persoanelor în vârstă.

Cercetarea a fost publicată în Journal of the American Geriatrics Society (Jurnalul Societăţii Americane de Geriatrie).

"În eşantionul nostru – explică Wan Kang pentru agenţia ANSA - cel puţin jumătate din persoanele în vârstă prezentau în sânge concentraţii de vitamina D mai scăzute decât valoarea considerată normală".

Experţii au constatat că persoanele cu deficit de vitamina D aveau o mai mare probabilitate de a fi afectate de tulburări de somn sau dormeau mai puţin.

Nu este adevărat că somnul îşi pierde din calitate odată cu vârsta.

Pe măsură ce îmbătrânim dormim mai puţin şi mai prost? Se pare că este fals. Un studiu publicat în revista Sleep demonstrează contrariul. Într-un studiu efectuat pe 155.877 de americani adulţi, cercetătorii au explorat prevalenţa tulburărilor de somn în funcţie de vârstă, starea de sănătate, sex şi starea de spirit. Rezultatul: cu excepţia celor de vârstă mijlocie, care se confruntă cu o mai mare incidenţă a tulburărilor de somn, calitatea somnului continuă să se îmbunătăţească în cursul vieţii, până la vârsta de 80 de ani. Insomnia persoanelor în vârstă este legată mai mult de stilul de viaţă decât de vârstă.

Aşadar, atunci când atât durata cât şi calitatea somnului sunt compromise, aproape întotdeauna cauza este determinată de o afecţiune; cu cât este mai gravă cu atât somnul este mai compromis. Nu este surprinzător deci, că atunci când se consultă un medic geriatru, una dintre primele întrebări pe care acesta le pune este chiar aceasta "cum dormi?".

"Greu de spus care este cauza şi care este efectul, spune Wan Kang, adică dacă deficienţa de vitamina D este cea care provoacă tulburări de somn, sau invers: un lucru l-ar putea favoriza pe celălalt. De fapt, lipsa de vitamina D poate să scadă calitatea somnului iar dormitul puţin şi prost ar putea determina ca persoanele în vârstă să iasă mai puţin din casă.

Dar din moment ce statul la soare şi lumină sunt esenţiale organismului pentru a produce vitamina D, s-ar putea crea un cerc vicios fără ieşire. Mai mult, hormonii produşi de organism, mai ales noaptea în timpul somnului, sunt importanţi pentru pigmentarea pielii şi deci, la rândul lor pentru producţia de vitamina D.

Vitamina D este importantă pentru oase, muşchi şi ficat, fiind clar că, într-un fel sau altul, ar putea avea un impact asupra calităţii somnului în mod indirect. Sunt necesare multe alte studii pentru a înţelege eventualele mecanisme implicate iar acest studiu poate fi considerat primul pas în această direcţie.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură