Spune adio insomniei!

(photos.com)

Insomnia cronică afectează milioane de persoane, familii şi comunităţi. Cei care au această problemă se trezesc de multe ori prea devreme şi nu mai pot adormi. În genere, cei care suferă de insomnie se trezesc simţindu-se obosiţi.

Insomnia ocazională apare la persoanele ce trec prin probleme foarte stresante, la cei ce consumă băuturi cu cofeină sau alcool, şi la cei ce suferă de dureri fizice. Toţi aceştia se pot vindeca odată ce sunt trataţi factorii care au contribuit la apariţia insomniei.

Tratament modern

Insomnia cronică afectează calitatea vieţii, starea sufletească, memoria, capacităţile cognitive şi scade randamentul în muncă. În genere, medicii prescriu somnifere, dar acestea afectează neuronii cerebrali. În plus, medicamentele pot da dependenţă fizică şi psihologică, iar folosinţa lor îndelungată poate induce efecte secundare precum sedarea pe timpul zilei, deteriorarea funcţiilor cognitive sau chiar... reapariţia insomniei.

Suplimente naturale

Melatonina: este un hormon produs de glanda pineală. Suplimentele de melatonină se pot lua seara pentru a regla somnul; este necesar însă avizul medicului, care prescrie o anumită concentraţie.

Valeriana: este o iarbă ce se utilizează de secole, pentru a scăpa de anxietate şi pentru a atrage somnul. Persoanelor cu insomnie li se recomandă s-o ia înainte de culcare. În cazurile de insomnie cronică, valeriana trebuie să fie luată o perioadă de 2-4 săptămâni. Ca efecte secundare, valeriana dă dureri de cap, indigestii, ritm cardiac anormal şi chiar... insomnie.

Medicina tradiţională Chineză

Conform teoriei antice a medicinei chineze, insomnia este rezultatul unui dezechilibru în qi, ce implică diferite organe şi sistemul de meridiane. Organele care influenţează insomnia sunt: inima, ficatul, rinichii şi splina. Acestea fiind spuse, pacienţii cu insomnie cronică pot avea diferite tipuri de dezechilibre de qi sau probleme cu diferite organe şi meridiane. Deci suferă de diferite simptome clinice şi necesită să fie tratate cu adevărat.

Din perspectiva medicinei chineze tradiţionale, fiecare persoană este diferită deci şi cauzele insomniei diferă de la om la om. Cel mai bun lucru este să găsiţi un specialist în medicină chineză tradiţională cu experienţă, pentru a vă prescrie un plan de tratament conceput pentru dumneavoastră anume, deoarece insomnia este un dezechilibru în corpul uman. Tratamentul insomniei nu numai că ajută pacientul să poată dormi, dar îmbunătăţeşte sănătatea per ansamblu şi previne bolile grave.

Mulţi oameni, îmbătrânind, au probleme cu insomniile. Corpurile lor prezintă un deficit de energie de tip yin. Yin-ul lor este insuficient pentru a le reţine şi cuprinde yang-ul, astfel ca pentru ei este foarte bine să aţipească câte în timpul zilei. Este foarte important să respecte un program de somn ordonat.

Pentru a avea un somn regulat, întelepciunea chineză ne cere să respectăm trei aspecte: menţinerea calmului minţii, o masă uşoară înainte de culcare şi exerciţii fizice moderate. Supra-surescitarea şi gânditul în exces, care sunt expresii ale activităţii yang qi-ului, pot afecta mintea, împiedicând somnul. În ”Secretul somnului”, Cai Ji-tong din Dinastia Song scrie că, pentru a dormi bine, trebuie ca mintea să devină calmă.

În concluzie pentru a împiedica apariţia insomniei, trebuie să avem un stil de viaţă sănătos şi armonios. Urmând exemplul Împăratului Qian Long, primul pas înspre un somn bun este să avem un stil de viaţă corect, însemnând a urma natura şi a-i răspunde. Prin identificarea conştientă a problemelor interne şi cooperând cu natura şi ciclurile ei, putem evolua şi conserva energia care altminteri s-ar putea irosi.

Hua Tuo, celebru medic al antichităţii chineze, ce a trăit 97 de ani, a exprimat foarte frumos relaţia sacră dintre univers şi omenire:

“Umanitatea este susţinută de către cerurile de deasupra noastră şi suportată pământul de sub noi, fiind ajutată de yang şi asistată de yin. Când cerul şi pământul se află în stare normală, qi-ul din om e armonios, dacă cerul şi pământul sunt într-o stare anormală, atunci qi-ul din oameni se va întoarce cu josul în sus”.

Învăţămintele chinezeşti despre sănătăte şi longevitate se bazează în întregime pe moderaţie, deci recomandarea este să fim moderaţi chiar şi în folosirea... moderaţiei. Atunci, nimic nu ne va putea atinge.