Medicina chineză şi sănătatea mentală
alte articole
Tulburările psihice sunt mult mai comune decât am crede. Conform National Institutes of Health (NIH), unul din patru adulţi suferă de o tulburare psihică, anual.
Tulburările psihice sunt afecţiuni medicale care pot lua mai multe forme şi afectează oamenii în diferite grade. Acestea pot vătăma gândirea, pot determina incapacitatea de a face faţă sarcinilor zilnice, scăderea capacităţii de muncă, pot genera sentimente de neputinţă, deziluzii, modificări ale dispoziţiei, un sistem imunitar compromis, insomnie, oboseală şi dificultatea de a relaţiona cu alte persoane.
Fie că este vorba despre o tulburare psihică serioasă sau moderată, ori de o stare temporară, acupunctura este un remediu excelent şi sigur ce poate fi adăugat în aproape orice plan de tratament. Acesta este un domeniu în care medicina chineză străluceşte, întrucât tratează persoana ca întreg – mental şi fizic – în acelaşi timp. În medicina tradiţională chineză, cele două nu sunt văzute ca fiind entităţi separate, aşa cum se întâmplă în medicina occidentală.
Autoarea Jennifer Dubowsky a descris în cartea ei ''Adventures in Chinese Medicine: Acupuncture, Herbs and Ancient Ideas For Today'' (Aventuri în medicina chineză: acupunctură, ierburi şi idei străvechi pentru astăzi), despre diferenţele filozofice dintre medicina orientală şi occidentală. Iată un scurt extras:
“Medicina occidentală este dependentă de ştiinţă în mare măsură, avându-şi rădăcinile ideologice în Grecia şi Egipt. Faimosul filozof francez şi unul dintre părinţii ştiinţei moderne şi matematicii, René Descartes (1596-1650), a influenţat mult formarea metodologiei ştiinţifice. Ca om de ştiinţă, pentru a obţine corpuri pentru disecţie, acesta a făcut o înţelegere cu Papa, ca medicina să se limiteze doar la trup. De emoţiile oamenilor şi de sufletele acestora ar fi trebuit, conform planului, să se ocupe doar Biserica.
Această explicaţie simplistă evidenţiază evoluţia medicinei occidentale care a separat mintea şi corpul, considerând corpul mai degrabă ca pe un sistem complex de părţi biologice, decât ca pe un întreg. În mod sigur, medicina occidentală a realizat lucruri uimitoare, dar ea nu este singura cale spre sănătate”.
Medicina chineză, incluzând tratamentele prin acupunctură şi ierburi medicinale, poate ameliora multe dintre simptomele asociate cu probleme de sănătate mintală şi efectele secundare legate de medicamentele prescrise. În MTC, tulburările psihice sunt considerate ca o întrerupere a fluxului de Qi (energie - n.trad.). Gândiţi-vă la asta ca la un dezechilibru energetic. Acest dezechilibru poate duce la multe probleme, atât fizice cât şi emoţionale. Intenţia, în medicina chineză, este de a trata indivizi unici şi simptomele lor specifice pentru a le îmbunătăţi starea generală de sănătate. Acesta este motivul pentru care pacienţi care au acelaşi diagnostic pus de medicina occidentală, vor fi trataţi atât utilizând acupunctura cât şi cu recomandări privind dieta şi stilul de viaţă.
Iată cum ajută acupunctura, privind-o dintr-o perspectivă occidentală:
1. Acupunctura creşte nivelul endorfinelor din creier. Endorfinele sunt substanţe chimice produse în mod natural de către creier pentru a combate durerea. Acestea pot afecta, de asemenea, în mod pozitiv, starea de spirit.
2. Acupunctura poate scădea tensiunea arterială, induce o stare de relaxare, îmbunătăţeşte circulaţia, reduce anxietatea şi tratează insomnia, ajută pacienţii să îşi regleze mai bine emoţiile şi răspunsurile la stres.
3. Acupunctura poate ajuta în reglarea serotoninei, o substanţă chimică din creier ce afectează starea emoţională a persoanei.
MTC are efecte benefice asupra sănătăţii mintale.
Jennifer Dubowsky, LAc, este acupuncturist licenţiat care practică în centrul oraşului Chicago, Illinois, din 2002. Dubowsky este licenţiată în kinesiologie la Universitatea din Illinois în Chicago şi are masterat în medicină orientală la Southwest Acupuncture College, din Boulder, Colorado. În timpul studiilor, ea a finalizat un stagiu la Sino-Japanese Friendship Hospital Beijing, China.