Remedii naturiste pentru oboseala cronică
În ziua de azi foarte mulţi oameni se plâng de oboseală, uneori cronică. O parte dintre ei solicită ajutor medical în acest sens.
Oboseala normală este tranzitorie, suportabilă, explicabilă în contextul de viaţă şi activităţile desfăşurate, nu duce la simptome psihice, iar odihna permite recuperarea completă.
Pentru aproximativ 2% din populaţia adultă, epuizarea devine persistentă şi afectează semnificativ viaţa.
Deoarece sindromul oboselii cronice este greu de diagnosticat, având numeroase simptome asemănătoare altor afecţiuni, este recomandată vizita la medicul specialist pentru stabilirea unui diagnostic.
Principalul simptom al acestui sindrom este oboseala sau extenuarea severă care durează de cel puţin 6 luni şi nu se ameliorează semnificativ la odihnă. Gradul severităţii este atât de mare încât afectează capacitatea de muncă, activităţile de recreere şi cele sociale. Oboseala şi celelalte simptome descrise mai jos pot debuta brusc sau pot să se dezvolte gradat de-a lungul unei perioade de săptămâni sau luni.
Alte simptome pe termen lung includ:
- uitarea, pierderea memoriei, stare confuzională sau dificultate de concentrare
- dureri de gât
- ganglioni limfatici uşor măriţi la nivelul gâtului sau axilei
- dureri musculare
- dureri articulare fără roşeaţă sau tumefiere locală
- cefalee (durere de cap) ale cărei caractere sunt diferite de cele din trecut
- somn neodihnitor (la trezire persoana se simte obosită).
Datorită faptului că sindromul de oboseală cronică nu este uşor de diagnosticat, medicii au stabilit nişte reguli de identificare a bolii. Pentru diagnosticul acestui sindrom sunt necesare oboseala şi cel puţin 4 dintre simptomele de mai sus. Aceste simptome trebuie să debuteze odată cu oboseala sau după declanşarea ei şi să dureze cel puţin 6 luni.
Sindromul de oboseală se poate manifesta printr-o serie de semne şi simptome nespecifice:
- palpitaţii
- atacuri de panică
- tulburări digestive (dispepsie, balonări, lipsa poftei de mâncare)
- tulburări psiho-emoţionale: lipsa poftei de viaţă, stări depresive, anxietate, indispoziţie, irascibilitate
- slăbiciune fizică
- anemie
- tulburări de somn: somnolenţă în timpul zilei, insomnie, oboseală accentuată pe timpul zilei
- diminuarea randamentului fizic şi intelectual
- sensibilitate crescută sau intoleranţă la zgomote şi lumini puternice
- creşterea frecvenţei cardiace, palpitaţii, dureri nespecifice în zona inimii
- tensiune arterială mărită
- dureri corporale difuze
- senzaţia că anumite segmente "amorţesc”, sunt prea reci sau foarte calde
- transpiraţii
- dureri de spate, sensibilitate crescută de-a lungul coloanei
- dificultăţi de înghiţire, greaţă
- gastrită/ulcer
- tulburări ale tranzitului intestinal, sindrom de colon iritabil
- tulburări ale ciclului menstrual
- tulburări de dinamică sexuală
- susceptibilitate crescută la infecţiile sezoniere (cel mai frecvent respiratorii)
- constipaţie cu ameliorarea acestei afecţiuni, care nediagnosticată şi netratată la timp poate avea urmări grave, atât pe plan psihic, cât şi fizic şi profesional.
Remedii naturiste pentru oboseala cronică - Cura cu argilă
Cura cu argilă este un remediu excelent pentru o multitudine de afecţiuni, precum diabetul, hipertensiunea, ulcerul gastric, colitele, gastritele, infecţiile renale. Cura cu argilă prin proprietăţile sale detoxifiante, ajută la revigorarea întregului organism, alungând stările de oboseală şi epuizare.
Apa de argilă se prepară dintr-o jumătate de pahar de apă plată (150 ml), la care se adaugă o linguriţă de argilă (în jur de 7g). Se lasă să stea de seara până dimineaţa. În primele şapte zile ale curei, se bea înainte de fiecare masă cu 20-30 de minute, numai apa de argilă. Apoi, se consumă tot conţinutul paharului, amestecând apa cu argila, înainte de a bea. Tratamentul durează încă 14 zile, cura cu argilă fiind în total de 21 de zile. Tratamentul poate fi continuat cu 10 zile în fiecare lună, timp de 6 luni.
Remedii naturiste pentru oboseala cronică - Rădăcină de ashwagandha
Se recomandă consumul de rădăcină de ashwagandha, pentru proprietăţile sale deosebite de regenerare şi revitalizare, fiind indicată în stări oboseală, anxietate şi insomnii.
Ashwaganda (Withania somnifera), ginsengul indian, este o plantă tropicală, a cărei rădăcină este un adevărat tezaur de substanţe energo-stimulative. Sub acţiunea sa, pacienţii - chiar cei foarte grav bolnavi - sunt revitalizaţi rapid, iar timpul de însănătoşire este considerabil scurtat. Este o plantă indicată pentru orice vârstă, care poate înlocui nu doar ginsengul, ci orice alt remediu revigorant natural ori de sinteză.
O altă categorie de pacienţi cărora li se adresează ashwaganda cuprinde persoanele care nu se pot odihni, care suferă de insomnie ori care dorm şi se trezesc mai obosite ca la culcare, însăşi denumirea ştiinţifică de Whitania somnifera sugerând clar acţiunea sa.
Studii de ultimă oră au pus în evidenţă acţiunea extrem de benefică a ginsengului indian asupra psihicului, el fiind una din cele mai puternice plante adaptogene. Plantele adaptogene sunt un concept recent, care defineşte acele specii care ajută organismul să se adapteze în condiţii de stres fizic ori emoţional intens. Poate mai mult ca la poluare sau la alţi factori fizici, la stresul psihic organismul are reacţii negative foarte puternice, primele care suferă fiind sistemul imunitar şi cel endocrin.
Administrarea de ashwaganda s-a demonstrat că echilibrează spectaculos anumite procese care în mod natural sunt perturbate de stres, cum ar fi cel al producţiei de leucocite, de corticoizi etc. De asemenea, ea diminuează reacţiile inflamatorii (are un efect asemănător celui al prednisonului), ştiut fiind că procesele inflamatorii sunt mult agravate în condiţii de nervozitate şi anxietate.
În plus faţă de efectele neuroprotectoare documentate ale ashwagandha-ei, dovezi recente incitante sugerează că aceasta are, de asemenea, potenţialul de a opri celulele canceroase din creşterea lor.
Remedii naturiste pentru oboseala cronică – Gingseng
Rădăcinile de ginseng se bucură, de mai bine de 2000 de ani, de o reputaţie ieşitã din comun, fiind considerate un panaceu. Faptul acesta s-a reflectat până şi în denumirea latină a plantei („panax” înseamnă medicament universal).
Pe baza tradiţiei medicinei orientale, ginseng-ul a fost şi este utilizat ca tonic general şi psihic, pentru prevenirea urmărilor stresului prelungit, în caz de oboseală psihică şi oboseală fizică, pentru combaterea surmenajului, în stările depresive, mai ales la vârstnici, în stările de anxietate, în tulburările de memorie, în nevroze, în stări de malnutriţie şi convalescenţă, în stările de debilitate.
Datorită efectelor reglatoare asupra metabolismului glucidelor este folosit şi ca adjuvant în tratamentul diabetului zaharat.
La noi, ginseng-ul ajunge preponderent sub formă de produse comerciale gata preparate: capsule, extracte lichide etc. Alte forme de prezentare includ: ceaiurile, pulberea uscată din rădăcină etc.
În general, preparatele de ginseng conţin între 100 şi 400 mg de extract de ginseng, ceea ce echivalează cu o cantitate de 0,5-2 g de rădăcină. Această cantitate corespunde de altfel cu doza medie zilnică. În funcţie de forma de prezentare, mărimea şi concentraţia dozei, modul de administrare este variabil şi se recomandă consultarea instrucţiunilor din prospectul produsului. De obicei, preparatele de ginseng se administrează zilnic, timp de câteva săptămâni, dar nu mai mult de trei luni. După o pauză de o lună, cura se poate repeta.
Remedii naturiste pentru oboseala cronică - Cătina şi mierea
Un mix de energie exploziv este reprezentat de cătină şi miere. Acestea sunt bune tratamente naturiste pentru oboseală, fiind ideale pentru sezonul rece, când vă simţişi şi mai slăbiţi.
Cumpăraţi o punguţă sau două de cătina, spălaţi bine bobiţele şi puneţi-le în nişte borcane cu miere. Puteţi adăuga şi miez de nucă pentru mai multe beneficii.
Dacă mierea se află printre cele mai populare remedii naturiste, cătina nu este la fel de cunoscută şi apreciată. Însă este important de ştiut că fructele de cătină sunt de un real ajutor în perioadele stresante şi sunt indicate în astenie nervoasă, oboseală fizică şi intelectuală.
Luaţi în considerare că amestecul de miere şi cătină reprezintă un energizant natural puternic, astfel că este bine să-l consumaţi în prima parte a zilei, pentru că poate provoca insomnii. Mixul acesta este delicios şi revigorant, o singură linguriţă fiind suficientă pentru o zi.
Remedii naturiste pentru oboseala cronică – Miere cu scorţişoară
Dacă tot suntem la capitolul miere, mierea cu scorţişoară revitalizează foarte mult. O jumătate de lingură de miere se pune într-un pahar cu apă, se presară cu pudră de scorţişoară şi se consumă zilnic, dimineaţa sau atunci când vioiciunea organismului scade. Se poate întinde şi mierea pe pâine şi apoi să se presare scorţişoară.
Remedii naturiste pentru oboseala cronică – Sucul de orz verde
Sucul de orz verde este un elixir pentru sănătate, recomandat în toate stările de surmenaj, epuizare, oboseală cronică, stres sau convalescenţă.
Orzul se poate cultiva şi acasă. Seminţele de orz se înmoaie în apă timp de 24h, apoi se pun în ghivece cu pământ. Când planta ajunge la 15-20 cm, se taie şi se prepară sucul de orz, prin adăugare de apă, într-un blender.
Acesta se bea diluat: la o treime de pahar de suc de orz se adaugă două treimi de apă sau de suc proaspăt de legume. Cantitatea recomandată este de 50 ml zilnic, diluat cu 50-100 ml suc de mere, apă sau sucuri de legume, timp de 3-4 săptămâni, de două ori pe an - toamna şi primăvara. Sucul se bea la temperatura camerei cu înghiţituri mici. Se poate folosi şi pudra de orz verde, o lingură de pudră de orz verde la 150-200 ml apă sau suc natural.
Remedii naturiste pentru oboseala cronică – Spanacul
Includeţi spanacul în alimentaţia zilnică, deoarece asigură organismului un nivel optim de energie. Puteţi pregăti salate delicioase în care să puneţi şi alte ingrediente (legume) care înlătură oboseala. Spanacul conţine fier, magneziu şi potasiu, care s-au dovedit a fi importante surse de energie. Spanacul poate fi consumat şi fiert sau sub formă de băutură, însă este recomandat în stare crudă.
Remedii naturiste pentru oboseala cronică – tinctura de rozmarin
Tinctura de rozmarin are o acţiune tonică asupra sistemului nervos şi cardiac, fiind şi un excelent reechilibrant al compartimentului emoţional şi afectiv.
Se administrează 60 picături/zi, cu puţină apă sau ceai, 20 zile pe lună, 1-2 luni.
Datorită proprietăţilor de stimulare a corticosuprarenalelor, rozmarinul a fost considerat întotdeauna un elixir al tinereţii, care fortifică organismele anemice, debilitate prin boală sau aflate în convalescenţă. Planta acţionează în combaterea proceselor de îmbătrânire, astfel că persoanele consumatoare de rozmarin manifestă o vitalizare a activităţii tuturor organelor, un plus de energie şi de optimism.
Pentru reglarea sistemului nervos, rozmarinul este neegalat tămăduitor, având efecte benefice în cazuri de insomnie, stări de nervozitate, angoase, vertij, migrene de origine nervoasă, dureri de cap, depresie psihică, anxietate. Intervine în instabilitate emoţională, oboseală prelungită, slăbirea treptată a memoriei, surmenajul fizic şi intelectual.
La şcolari, studenţi şi adulţii cu muncă de birou, rozmarinul îmbunătăţeşte memoria şi capacitatea de concentrare.
Remedii pentru oboseala cronică – Alimentaţia sănătoasă
În contextul stilului modern de viaţă, în care tot mai mulţi oameni au o alimentaţie dezechilibrată, săracă în nutrienţi, petrec multe ore la birou şi nu practică sport sindromul oboselii cronice este destul de frecvent.
Pentru învingerea oboselii cornice se recomandă o perioadă în care se exclud: dulciurile, cafeaua, alcoolul, tutunul, alimentele pe baza de faină albă, mezelurile şi carnea de orice fel, conservele.
Se introduc 5 porţii de fructe şi legume crude pe zi, circa o jumătate de kilogram, în acest fel organismul primind vitamine, minerale şi cele 25-30 g de fibre alimentare necesare zilnic, pentru a se putea forma bolul fecal, care stimulează peristaltismul gastro-intestinal şi eliminarea toxinelor.
Fibrele au şi rolul de a împiedica o bună parte din absorbţia colesterolului, reducând nivelul colesterolului “rău” din sânge.
Remedii naturiste pentru oboseala cronică – Contactul cu natura şi mişcarea fizică
Aerul curat, apa, razele soarelui sunt remedii din natură, mai calmante şi mai relaxante decât orice medicament. Omul modern s-a îndepărtat foarte mult de natură, din cauza ritmului de viaţă solicitant, dar veţi observa că oboseala trece de îndată ce plecaţi în vacanţe, în zone naturale.
O plimbare în natură, mersul desculţ pe iarbă, priveliştea unui răsărit sau a unui apus în mijlocul naturii ne poate reîncărca “bateriile” pentru mult timp.
Lumina soarelui blochează secreţia de melatonină şi stabilizează valorile dopaminei şi serotoninei, hormonii care ne creează o stare de bine.
La fel şi mişcarea - mai ales în aer liber - are un efect pozitiv asupra stării de spirit.
Adoptarea unui program cu exerciţii de relaxare, masaj şi practicarea exerciţiilor fizice de cel puţin 2 ori pe săptămână ajută mult îmbunătăţirea calităţii somnului.
Remedii naturiste pentru oboseala cronică – Alte remedii
Salvia, Cimbru, ceaiurile anti-stres, ceaiul verde, ceaiul de ghimibir, ceaiul de măceşe, masajele cu oţet de mere, bitterul suedez, polenul de albine, busuiocul, consumului regulat de lichide sunt alte plante sau produse cu proprietăţi regenerante şi revitalizante, tonice sau stimulente care acţionează eficient ca tratamente pentru îndepărtarea oboselii cronice.
Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.