Ceaiuri care provoacă somnolenţă
Ducem o viaţă stresantă şi, uneori, oricât dorim să ne relaxăm în momentul când ajungem acasă după o zi lungă la birou, să ne simţim bine alături de cei dragi, nu reuşim. Foarte mulţi dintre noi luptă din greu să se relaxeze, găsind dificil să lase problemele de la serviciu acolo unde le este locul şi să nu le aducă în sânul căminului. Acest comportament nociv provoacă un somn neregulat, deloc odihnitor şi uneori se poate pune problema lipsei de concentrare.
Insomnia este un simptom frecvent al unui dezechilibru nervos care constă din imposibilitatea de a adormi timp de câteva ore după urcarea în pat sau din trezirea bruscă după o scurtă şi insuficientă perioadă de somn (1-2 ore), cu menţinere în stare de veghe timp de 1-3 ore. Insomnia poate fi tranzitorie (câteva zile), pe termen scurt (sub 3 săptămâni) sau cronică (mai mult de 3 săptămâni).
Din cauza crizelor frecvente de insomnie, organismul nu-şi poate reface complet forţele fizice şi psihice, iar starea de oboseală se amplifică de la o zi la alta, devenind tot mai greu de suportat. Se ştie că un adult are nevoie de 6-8 ore de somn pe zi, iar copiii şi vârstnicii de 8-10 ore.
O metodă perfectă pentru a vă relaxa după o zi lungă este o ceaşcă de ceai fără cafeină, îndulcit cu puţină miere de albine.
În continuare, vă prezentăm câteva ceaiuri dovedite ştiinţific pentru calităţile lor calmante şi recunoscute ca fiind cele mai bune ceaiuri pentru un somn liniştit.
Ceaiuri care provoacă somnolenţă. Ceaiul de roiniţă
Planta de roiniţă are un miros plăcut de lămâie şi un gust similar mierii. Ceaiul de roiniţă este denumit “elixirul vieţii” datorită calităţilor unice de a ajuta atât mintea cât şi corpul să se relaxeze. Timp de mii de ani, herbaliştii au folosit roiniţa pentru tratamentul diferitelor tulburări ale sistemului nervos central. Ajută la detensionarea crampelor şi la relaxarea ritmului cardiac provocat de tensiunile nervoase.
Este cel mai bun ceai în caz de tulburări ale somnului pentru că ajută la calmarea tuturor tensiunilor mentale şi fizice. De asemenea, este un adjuvant excelent pentru tractul digestiv, contribuind la îmbunătăţirea memoriei şi a altor funcţii cerebrale şi în cele din urmă ajută la îmbunătăţirea stării de spirit.
Ceaiuri care provoacă somnolenţă. Ceaiul de valeriană
Valeriana este cunoscută de mult timp pentru efectele ei calmante. Aceasta acţionează ca un sedativ natural pentru a reduce anxietatea. Este cea mai populară plantă medicinală pentru afecţiunile somnului, dar şi pentru tratamentul tulburărilor musculare, nervoase şi mentale, precum şi pentru combaterea oboselii.
Ceaiul conţine uleiuri esenţiale extrase din rădăcina de valeriană. Valeriana poate trata chiar şi insomniile cronice. Ajută la alinarea crampelor, durerilor, calmează mintea şi vă ajuta să adormiţi mai uşor. În general nu va provoca somnolenţă dacă este consumat în timpul zilei. Vă va ajuta să vă relaxaţi şi va provoca somn în cazul în care sunteţi deja obosit şi nu puteţi adormi. Unul din avantajele majore ale acestui ceai este că nu provoacă dependenţă.
Ceaiuri care provoacă somnolenţă. Ceaiul de salvie
Cei mai mulţi dintre noi folosim salvia pentru a condimenta diferitele feluri de mâncare. Însă această plantă are şi proprietăţi medicinale. Ajută la eliminarea stresului, epuizării mentale şi a nervozităţii.
Calităţile medicinale ale salviei sunt cunoscute încă din antichitate. Romanii utilizau ceaiul de salvie pentru a avea o claritate mai bună în gândire.
Datorită aromei puternice a frunzelor, un pic de miere creşte palatabilitatea acestui ceai. Consumul unei ceşti de ceai de salvie înainte de somn ajută la relaxarea stomacului şi a minţii, pregătindu-l pentru un somn odihnitor.
Ceaiuri care provoacă somnolenţă. Ceaiul de tei
Nu degeaba bunicii noştri ne puneau să bem ceai de tei. Îi cunoşteau proprietăţile de relaxare asupra organismului, mai bine spus, de „liniştire”. Florile de tei destind, calmează şi induc un somn liniştit. Uleiul volatil din florile de tei are o acţiune relaxantă şi sedativă.
Ceaiuri care provoacă somnolenţă. Ceaiul de mentă
Ceaiul de mentă prezintă multe beneficii în ameliorarea tulburărilor care afectează somnul, greţurile sau alte tulburări ale tractului gastro-intestinal. E recomandată consumarea unei ceşti de ceai de mentă cu aproape o oră înainte de momentul în care vreţi să vă puneţi în pat pentru somn. De asemenea ajută la calmarea migrenelor.
Ceaiuri care provoacă somnolenţă. Ceaiul de sunătoare
Sunătoarea este una dintre cele mai populare plante medicinale din lume şi este folosit în special ca antidepresiv.
Sunătoarea este foarte utilă în tratamentul depresiei, anxietăţii, fricii, diferitelor tipuri de nevroze şi insomniei. Ceaiul poate fi folosit ca somnifer natural, însă trebuie avută grijă în cazul în care luaţi deja antidepresive. De asemenea ajută la menţinerea unor valori nominale ale serotoninei. Efectele secundare cele mai cunoscute ale sunătoarei sunt fotosensibilitatea crescută, aşadar încercaţi să evitaţi statul la soare în timpul tratamentului. Pentru a beneficia de efectele medicinale, este recomandat să consumaţi 1-3 ceşti de ceai pe zi timp de şase săptămâni, apoi faceţi două săptămâni pauză, după care reluaţi. În cazul în care gustul este mult prea puternic pentru dumneavoastră, îndulciţi cu miere de albine.
Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.