Tot ce trebuie să ştii despre modul în care fumatul îţi afectează sănătatea dentară

Fumatul cauzează subţierea unor regiuni importante ale cortexului cerebral. (Artem_Furman//iStock/Thinkstock)
Dr. Alexandru Hioară
19.08.2024

Statisticile sunt clare: aproximativ 20% din populaţia ţării fumează, ceea ce înseamnă aproape 4 milioane de oameni afectaţi de acest viciu.

Fumatul nu doar că pune presiune pe buzunarul tău, dar are şi un impact devastator asupra sănătăţii dentare şi generale. Studiile arată că fumătorii sunt de trei ori mai predispuşi să dezvolte parodontoza, o afecţiune gravă a gingiilor.

În ţigări, se găsesc o mulţime de substanţe chimice nocive, cum ar fi formaldehida, benzenul, arsenicul, monoxidul de carbon şi acidul cianhidric. Aceste substanţe contribuie la aciditatea crescută a salivei, care poate duce la un ph sub 5,5. De asemenea, nicotina perturbă circulaţia sângelui în gingii, provocând inflamaţii şi sângerări.

Iată de ce ar trebui să iei în serios renunţarea la fumat, mai ales dacă vrei să ai dinţi sănătoşi şi un zâmbet frumos:

  • Previne cancerul oral. Fumatul este un factor major de risc pentru apariţia cancerului oral.
  • Îţi menţine gustul şi mirosul intacte. Renunţând la fumat, îţi recâştigi simţurile olfactive şi gustative.
  • Păstrează-ţi smalţul dentar sănătos şi alb. Tutunul poate deteriora smalţul dentar şi poate îngălbeni dinţii.
  • Reduce riscul de carii. Fumatul scade capacitatea naturală a corpului de a lupta împotriva bacteriilor care provoacă cariile dentare.
  • Elimină mirosul neplăcut al gurii. Halitoza este adesea asociată cu fumatul şi poate fi evitată prin renunţarea la acest obicei.

În plus, fumatul nu afectează doar sănătatea orală şi generală a fumătorului, ci poate avea consecinţe şi pentru cei din jur. Expunerea pasivă la fumul de ţigară, cunoscută şi sub numele de fumat pasiv, poate provoca aceleaşi probleme de sănătate dentară, inclusiv creşterea riscului de parodontoză şi cancer oral, chiar şi în rândul nefumătorilor.

Copiii expuşi la fumul pasiv pot dezvolta probleme dentare şi respiratorii de la o vârstă fragedă, ceea ce subliniază importanţa renunţării la fumat nu doar pentru sănătatea proprie, ci şi pentru a proteja sănătatea celor dragi.

Prin renunţarea la fumat, nu doar că îţi protejezi sănătatea dentară, dar şi sănătatea generală va beneficia în mod semnificativ. Este un pas crucial către un stil de viaţă mai sănătos şi mai fericit!

Articol scris pentru Epoch Times de colaboratorul nostru dr. Alexandru Hioară, un specialist cu o vastă experienţă în domeniul sănătăţii dentare.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor