Nou studiu asociază produsele de îngrijire a pielii pentru copii cu substanţe chimice care perturbă hormonii

Petreceţi timp cu copiii. (pixabay.com)
Huey Freeman
11.09.2024

Un nou studiu a constatat pentru prima dată că produsele obişnuite de îngrijire a pielii pentru copii mici pot creşte expunerea acestora la substanţe chimice care perturbă hormonii.

Rezultatele pot ajuta la îndrumarea părinţilor pentru a limita expunerea copiilor lor la toxine care ar putea dăuna dezvoltării lor, a declarat pentru The Epoch Times Michael Bloom, conducătorul studiului şi profesor la Colegiul de Sănătate Publică al Universităţii George Mason.

„Am găsit asocieri între utilizarea recentă a diferitelor produse de îngrijire a pielii şi concentraţii mai mari de ftalaţi şi compuşi care înlocuiesc ftalaţii”, a declarat Bloom într-un comunicat de presă.

Compuşii de înlocuire a ftalatului sunt substanţe chimice utilizate în locul ftalaţilor. Înlocuitorii pot fi, de asemenea, toxici.

Riscuri mari

Cercetătorii de la Universitatea George Mason au colectat date de la 630 de copii, cu vârste cuprinse între 4 şi 8 ani, din 10 centre clinice diferite din Statele Unite. Fiecare copil a fost supus unui examen fizic, inclusiv unui sumar de urină pentru a detecta subprodusele de ftalaţi rămase în organism.

Ca parte a studiului clinic, părinţii au fost rugaţi să enumere produsele de îngrijire a pielii care au fost aplicate în cele 24 de ore anterioare examinării. Aceste produse includeau săpunuri, loţiuni, şampoane, produse cosmetice şi protecţie solară. Cercetătorii au observat utilizarea frecventă a produselor de îngrijire a pielii în rândul participanţilor în această perioadă, majoritatea copiilor folosind cel puţin un tip de săpun şi loţiune.

De asemenea, cercetătorii au chestionat părinţii cu privire la originea rasială şi etnică a copiilor lor. Participanţii de culoare au avut cea mai mare rată de ftalaţi în urină, posibil din cauza alegerii produselor şi a frecvenţei de utilizare.

„Consumatorii pot verifica etichetele produselor pentru a identifica ingredientele potenţial dăunătoare din produsele de îngrijire a pielii şi pot consulta site-uri web care oferă informaţii detaliate despre produsele de îngrijire a pielii disponibile în comerţ”, a declarat Bloom.

Administraţia americană pentru Alimente şi Medicamente (U.S. Food and Drug Administration /FDA) solicită producătorilor să îşi declare ingredientele prin intermediul unei etichete. Astfel, consumatorii îşi pot da seama dacă unele produse conţin ftalaţi citind declaraţia de ingrediente pentru cele care conţin cuvântul „ftalat”.

Cu toate acestea, reglementările nu impun listarea parfumului sau aromei individuale, sau a ingredientelor lor specifice. Prin urmare, este posibil ca un consumator să nu poată determina din declaraţia privind ingredientele de pe etichetă dacă ftalaţii sunt prezenţi într-un parfum sau o aromă utilizată în produs. Astfel, unele grupuri sfătuiesc oamenii să evite parfumurile şi aromele.

Ftalaţii pot migra, de asemenea, din ambalajele de plastic în produse, a spus Bloom, sugerând că ar putea fi necesare schimbări de politică pentru a limita expunerea copiilor.

Studiul, publicat miercuri în revista Environmental Health Perspectives, a fost finanţat de studiul Environmental Influences on Child Health Outcomes al Institutului Naţional de Sănătate al SUA (NIH).

Toxice sau nu?

Deşi acest studiu nu a investigat în mod direct riscurile pentru sănătate, Bloom a declarat că alte studii experimentale care utilizează modele animale şi culturi celulare au arătat că ftalaţii pot afecta funcţia hormonală, pot provoca inflamaţii şi pot induce stres oxidativ. Acestea ar putea duce la efecte adverse asupra sănătăţii la om.

„Aceste studii au fost adesea efectuate la doze foarte mari de ftalaţi, mai mari decât cele experimentate de obicei de populaţiile umane”, a spus Bloom. „Cu toate acestea, numeroase studii observaţionale efectuate la populaţii umane din întreaga lume au raportat asocieri între expunerea la unii ftalaţi şi probleme neurocognitive, probleme de reproducere, modificări ale hormonilor, boli metabolice şi alte efecte adverse asupra sănătăţii, sugerând că există efecte toxice”, a adăugat el.

Rezultatele studiilor pe oameni au fost contradictorii, ceea ce face din toxicitatea acestor substanţe chimice un subiect controversat. Din cauza preocupărilor etice, „este dificil să se studieze expunerea la ftalaţi la oameni, în special la copii”, a specificat Bloom.

Îngrijorări

Studiile anterioare au sugerat că utilizarea pe scară largă a ftalaţilor poate dăuna sănătăţii umane.

Un studiu Columbia din 2020 a identificat faptul că unii ftalaţi pot afecta capacitatea de concentrare a copiilor şi a fost legat de afecţiuni neurologice.

Un studiu francez din 2024 a asociat expunerea la ftalaţi a femeilor însărcinate cu scăderea greutăţii placentei şi cu scăderea raportului dintre placentă şi copil, ambele fiind rezultate negative pentru sănătate.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor