Programul Polaris: SpaceX lansează un miliardar în spaţiu pentru prima plimbare spaţială privată din istorie

Racheta Falcon 9 a SpaceX (Bruce Weaver / AFP / GettyImages)
Zachary Stieber
10.09.2024

La 10 septembrie, SpaceX a lansat un zbor comercial care va călători cel mai departe de Pământ, de la zborul Apollo 17 din 1972. Misiunea Polaris Dawn va marca, de asemenea, prima ocazie în care cetăţeni privaţi efectuează o ieşire în spaţiu.

Patru persoane, inclusiv miliardarul Jared Isaacman, fac parte din misiune.

Folosind o rachetă Falcon 9, SpaceX a lansat echipajul de la Centrul Spaţial Kennedy din Florida înainte de zori.

Nava spaţială Dragon s-a separat ulterior de rachetă, a declarat compania. Nava, care a fost utilizată în mod regulat pentru a transporta astronauţi şi provizii între Pământ şi Staţia Spaţială Internaţională, are o înălţime de aproximativ 9 metri şi un diametru de 4 metri.

Lansarea a fost amânată de mai multe ori din cauza vremii nefavorabile, dar condiţiile s-au îmbunătăţit suficient pentru decolare marţi.

Isaacman, care ajută la plata călătoriei împreună cu SpaceX, este însoţit de Sarah Gillis şi Anna Menon de la SpaceX şi de fostul pilot al Forţelor Aeriene Scott Poteet.

„Cred că lumea este un loc mai interesant atunci când poţi călători printre stele”, a declarat Isaacman într-un videoclip recent publicat de SpaceX. „Cred că multe dintre întrebările pe care fiinţele umane şi le-au pus de la începutul timpurilor sunt probabil acolo şi abia am zgâriat suprafaţa, iar SpaceX încearcă să schimbe asta.”

Pasagerii vor să ajungă mult dincolo de Staţia Spaţială Internaţională, la o altitudine de peste 1000 km. Aceasta ar stabili un nou record pentru cea mai mare altitudine pentru o misiune cu echipaj care nu merge pe Lună, depăşind recordul de atins în timpul Proiectului Gemini al NASA în 1966.

Doar cei 24 de astronauţi ai misiunii Apollo care au zburat spre Lună s-au aventurat mai departe.

Plimbare în spaţiu

Isaacman şi Menon plănuiesc, de asemenea, să devină primii cetăţeni privaţi care efectuează o ieşire în spaţiu, deşi intenţionează să păstreze întotdeauna un contact cu capsula sau cu o structură de sprijin ataşată, asemănătoare cu vârful unei scări de piscină. Plimbarea în spaţiu este menită să testeze costumul spaţial SpaceX.

SpaceX a declarat că echipajul va efectua cercetări în spaţiu, inclusiv utilizarea ultrasunetelor pentru a monitoriza emboliile venoase de gaz, mici bule de gaz care se pot forma în vasele de sânge.

Zborul ar trebui să se încheie cu o scufundare în largul coastei Floridei.

Isaacman a făcut avere cu o companie de procesare a plăţilor şi are o valoare netă estimată la 2 miliarde USD.

Este prima din cele trei călătorii pe care Isaacman le-a cumpărat de la Elon Musk în urmă cu doi ani, la scurt timp după ce s-a întors de la primul său zbor spaţial privat SpaceX în 2021.

Isaacman a finanţat acea călătorie turistică pentru o sumă nedeclarată, luând cu el câştigători de concursuri şi un supravieţuitor al cancerului în copilărie. Călătoria a strâns sute de milioane de dolari pentru Spitalul de Cercetare pentru Copii St. Jude.

Călătoriile fac parte din Programul Polaris al SpaceX.

„Programul Polaris urmăreşte să demonstreze capacităţi operaţionale importante care vor servi ca elemente de bază pentru a ajuta la continuarea explorării umane către Lună, Marte şi dincolo de acestea”, afirmă compania pe site-ul său.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor