Mark Zuckerberg ar putea deveni cel mai bogat om - după o creştere a averii de 51 de miliarde USD în acest an

Mark Zuckerberg, CEO al Facebook, la CEO Summit în cadrul conferinţei Asia-Pacific Economic Cooperation din Lima, 19 noiembrie 2016 (RODRIGO BUENDIA/AFP/Getty Images)
Redacţia
12.09.2024

Mark Zuckerberg a urcat vertiginos în topul celor mai bogaţi oameni din lume - şi ar putea ocupa primul loc pentru prima dată, potrivit Business Insider.

Directorul general al Meta Platforms - compania mamă a Facebook, Instagram, Threads şi WhatsApp - şi-a mărit averea netă cu 51 de miliarde de dolari în acest an, ajungând la 179 de miliarde de dolari, conform Bloomberg Billionaires Index.

Zuckerberg se afla pe locul patru la momentul redactării acestui raport, după Elon Musk de la Tesla (cu o valoare de 248 de miliarde de dolari), Jeff Bezos de la Amazon (cu o valoare de 202 miliarde de dolari) şi Bernard Arnault de la LVMH (cu o valoare de 180 de miliarde de dolari). Mogulul social media a început anul pe locul şase, dar săptămâna trecută s-a clasat pe locul trei, deasupra magnatului din industria bunurilor de lux.

El îi urmează pe Musk şi Bezos la o oarecare distanţă, dar ar putea reduce rapid diferenţa, deoarece averile din domeniul tehnologiei sunt în mod notoriu volatile. Averea lui Musk valora doar 164 de miliarde de dolari în aprilie, în timp ce a lui Bezos valora puţin mai puţin la începutul lunii ianuarie decât a lui Zuckerberg acum. Câteva zile proaste pentru Tesla şi Amazon şi câteva zile bune pentru Meta i-ar permite lui Zuckerberg să ocupe primul loc.

Este adevărat că Meta, Tesla şi Amazon se tranzacţionează în mod similar, deoarece toate trei sunt acţiuni tehnologice americane cu capitalizare mare, ceea ce înseamnă că averile lui Zuckerberg, Musk şi Bezos tind să crească şi să scadă în tandem. Dar un raport negativ privind profiturile, un proces bombă, o investigaţie antitrust sau un dezastru de orice fel i-ar putea face pe Musk şi Bezos să cadă sub Zuckerberg.

Zuckerberg ar putea, de asemenea, să urce în vârf dacă Musk şi Bezos fac donaţii filantropice mari. La urma urmei, singurul motiv pentru care Warren Buffett nu este cea mai bogată persoană de pe planetă, cu o avere netă de peste 300 de miliarde de dolari, este că a donat mai mult de jumătate din acţiunile sale Berkshire Hathaway.

Şeful Meta i-a devansat pe Musk şi Bezos în ceea ce priveşte acumularea de avere în acest an, fiind pe cale să îi depăşească. Câştigul său de 51 de miliarde de dolari din acest an depăşeşte cu mult creşterile lor respective de 19 miliarde de dolari şi 25 de miliarde de dolari.

Zuckerberg, în vârstă de 40 de ani, are probabil mai mult timp decât Musk, în vârstă de 53 de ani, şi Bezos, în vârstă de 60 de ani, pentru a-şi spori averea deja imensă. Buffett a acumulat peste 99% din averea sa după ce a împlinit 65 de ani, notează autorul Morgan Housel în „The Psychology of Money”. Acest lucru arată cât de puternic este un orizont de timp lung în acumularea averii.

Deşi este mult mai tânăr, Zuckerberg are o avere netă mai mare decât titanii afacerilor Bill Gates, Buffett şi „băieţii Google”, Larry Page şi Sergey Brin.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor