Bananele, ovăzul şi iaurtul - Alimente surprinzătoare care pot creşte riscul de diabet la copii

Mic dejun. (pixabay.com)
Redacţia
11.09.2024

Conform unui studiu recent, copiii cu predispoziţie la diabet de tip 1 care consumă banane, ovăz şi iaurt sunt mai susceptibili de a dezvolta boala, în timp ce consumul de căpşuni şi afine pare să reducă acest risc, potrivit The Guardian.

Grâul a fost, de asemenea, identificat în studiu ca un factor de risc pentru diabetul de tip 1, o formă autoimună a bolii, în timp ce legumele precum broccoli, conopida şi varza au un efect protector.

Suvi Virtanen, profesoară şi cercetătoare la Institutul Finlandez pentru Sănătate şi Bunăstare, care a condus studiul, sugerează că unele fructe conţin urme de pesticide, ceea ce ar putea explica de ce unele dintre ele cresc riscul de diabet de tip 1, în timp ce altele îl reduc.

Virtanen şi echipa sa au analizat dieta a 5.674 de copii finlandezi predispuşi genetic la această afecţiune, monitorizându-i de la naştere până la vârsta de şase ani. Până la această vârstă, 94 dintre aceşti copii au dezvoltat diabet de tip 1, iar alţi 206 au dezvoltat autoimunitate la nivelul insulelor pancreatice, ceea ce îi plasa într-un grup cu risc mult mai mare de a dezvolta boala.

Cercetătorii au analizat 34 de grupe alimentare şi au constatat că, cu cât copiii consumau mai multe alimente precum banane, ovăz sau secară, cu atât riscul lor de a dezvolta diabet era mai mare.

„Această constatare poate deruta părinţii, deoarece multe dintre alimentele pe care le-am găsit asociate cu un risc crescut de diabet de tip 1 sunt considerate parte a unei diete sănătoase”, a declarat Virtanen.

Pe de altă parte, consumul de fructe de pădure, precum căpşuni, afine, zmeură şi coacăze negre, pare să reducă riscul de diabet la copii. Cu cât consumau mai multe fructe de pădure, cu atât riscul era mai mic.

„Fructele de pădure sunt deosebit de bogate în polifenoli, compuşi vegetali care pot reduce inflamaţia, un factor asociat cu dezvoltarea diabetului de tip 1. Pe de altă parte, alte fructe pot conţine substanţe dăunătoare, precum pesticide, care nu se găsesc în fructele de pădure”, a explicat cercetătoarea.

Virtanen a prezentat concluziile studiului la reuniunea anuală a Asociaţiei Europene pentru Studiul Diabetului, desfăşurată la Madrid. De asemenea, ea a adăugat că „este important să identificăm ce factori din aceste alimente sunt responsabili pentru aceste asocieri. Dacă fructele de pădure conţin un factor de protecţie specific, ar putea fi folosite pentru prevenirea diabetului de tip 1”.

Cu toate acestea, Virtanen a subliniat că este prematur să se emită recomandări dietetice pentru copii pe baza acestor constatări.

Descoperirile nu coincid cu poziţia organizaţiei Diabetes UK privind cauzele diabetului de tip 1, care rămân necunoscute. Organizaţia a subliniat că „nu există dovezi că diabetul de tip 1 ar fi cauzat de alimentaţie sau băuturi”.

„Se crede că diabetul de tip 1 apare dintr-o combinaţie de factori genetici şi alţi factori necunoscuţi. Nu avem dovezi că stilul de viaţă ar juca un rol în acest sens”, a declarat organizaţia.

În cadrul aceleaşi conferinţe, au fost prezentate şi alte cercetări care arată că persoanele care se culcă târziu au cu aproape 50% mai multe şanse de a dezvolta diabet de tip 2, comparativ cu cele care se culcă devreme. Studiul realizat în Olanda sugerează că persoanele care stau treze până târziu au, de regulă, o stare de sănătate mai precară şi un risc crescut de a dezvolta boli precum cancerul, obezitatea şi afecţiunile cardiace.

Nu este clar încă dacă acest lucru este cauzat de obiceiuri nesănătoase, cum ar fi consumul excesiv de alcool şi fumatul, sau dacă este legat de perturbarea ritmului circadian şi lipsa somnului adecvat.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor