Tartă de rubarbă cu umplutură de nuci - o plăcintă fină şi delicioasă

Cremoasă şi deosebit de delicioasă, tarta cu rubarbă şi nuci este o adevărată plăcere!
Tartă de rubarbă cu umplutură de nuci
Tartă de rubarbă cu umplutură de nuci (Maria Matyiku / Epoch Times)

Această reţetă de tartă foloseşte rubarbă proaspătă, fructe de sezon şi o umplutură cremoasă şi fină de nuci, rezultând în final o plăcintă delicioasă ce combină perfect gustul acrişor al rubarbei cu dulceaţa fructelor alese şi bogăţia amestecului de nuci.

Folosită de sute de ani în medicina tradiţională chineză, rubarba sau reventul, cum mai este cunoscută la noi, este o plantă bogată în nutrienţi şi săracă în calorii, cu efecte benefice asupra organismului: este tonică, astringentă, antiinflamatoare, antioxidantă, anticancerigenă, antimicrobiană, antihemoragică, purgativă, fiind folosită în ameliorarea diferitelor boli de stomac şi ficat, stări anemice, întărirea sistemului imunitar şi multe altele.

Foarte populară în Marea Britanie şi Germania, rubarba a început să fie cultivată şi de fermierii români, fiind din ce în ce mai căutată de cei care vor să menţină o viaţă sănătoasă. În bucătăria românească rubarba este folosită cu precădere în Transilvania, multe dintre reţete fiind transmise de la saşii locali, fiind folosită la acrirea ciorbelor şi prepararea diferitor deserturi.

Ingrediente:

o crustă de tartă,

pentru umplutură:

100 g de unt nesărat la temperatura camerei,

100 g de zahăr pudră,

150 g de amestec de nuci (pot fi nuci, fistic, migdale sau o combinaţie a acestora),

2 ouă,

pentru decorare:

4-5 tulpini de rubarbă,

o mână de căpşuni, cireşe, vişine, afine mure sau alte fructe de sezon,

o lingură de zahăr fin,

Ingredientele principale
Ingredientele principale (Maria Matyiku / Epoch Times)


Modul de preparare:

Pentru a reduce timpul de gătire, se poate folosi o crustă de tartă coaptă dinainte. Crusta se aşează în forma în care a fost coaptă.

Se începe cu prepararea umpluturii de nuci. Mai întâi, se freacă sau se mixează untul cu zahărul, până când se amestecă bine şi devine uşor spumant.

Se mixează untul cu zahărul
Se mixează untul cu zahărul (Maria Matyiku / Epoch Times)

Se adaugă pe rând câte o treime din amestecul de nuci măcinate şi se amestecă până ce se combină. Se adaugă ouăle bâtuţe uşor, având grijă să nu se amestece prea mult, pentru a evita introducerea de prea mult aer în compoziţie, ceea ce ar va avea un efect asupra umpluturii coapte.

Se adaugă nucile măcinate şi ouăle
Se adaugă nucile măcinate şi ouăle (Maria Matyiku / Epoch Times)

Umplutura de nucă se toarnă în crusta aflată în formă şi se netezeşte uniform folosind o spatulă. Crema de nuci va umple cam jumătate din înălţimea crustei, însă se va umfla în timpul coacerii.

Umplutura de nucă se toarnă în crustă
Umplutura de nucă se toarnă în crustă (Maria Matyiku / Epoch Times)

Tava se pune la frigider, în timp ce se pregăteşte stratul de rubarbă şi fructe.

Pentru decorare se folosesc tulpini de rubarbă cu lăţime asemănătoare una faţă de cealaltă. Fiecare tulpină de rubarbă se taie în bucăţi de 1 cm, după care se crestează cu grijă tăind pieliţa colorată de pe partea plată până când se pot plia jumătăţile de felie.

Tulpina de rubarbă se taie în bucăţi de 1 cm
Tulpina de rubarbă se taie în bucăţi de 1 cm (Maria Matyiku / Epoch Times)

Cireşele sau vişinele, se curăţă de sâmburi iar pulpa se taie în felii de grosimea dorită. Dacă se folosesc fructe de pădure, acestea se curăţă de impurităţi şi codiţe.

Se scoate tarta din frigider şi se ornează cu bucăţile de rubarbă şi fructe pregătite, aşezându-le în forma dorită, alternând între părţile colorate şi albe ale rubarbei, pentru a obţine un efect mai deosebit. Se decorează după de inspiraţie.

Tarta se ornează cu bucăţile de rubarbă şi fructe
Tarta se ornează cu bucăţile de rubarbă şi fructe (Maria Matyiku / Epoch Times)

Se presară cu zahăr fin pe deasupra şi se pune în cuptorul preîncălzit la 160 C. Se lasă la copt pentru o oră, după care se verifică dacă tarta este suficient de coaptă.

Se lasă la copt pentru o oră
Se lasă la copt pentru o oră (Maria Matyiku / Epoch Times)

Coacerea finală depinde de grosimea stratului de umplutură, de grosimea fructelor tăiate şi de cuptor. Tarta este gata atunci când umplutura de nuci este uscată pe deasupra şi se desprinde uşor pe margini, iar fructele sunt pătrunse.

Tarta se ia din cuptor şi se lasă să se răcească, după care se scoate din formă. Se feliază şi se serveşte rece sau caldă după preferinţă. Vă dorim poftă bună!

Notă: pentru prepararea crustei, puteţi folosi aluatul din reţeta de aici

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură