Mini tarte cu prune - un adevărat deliciu de sezon

Aceste mini tarte simple şi economice - cu o crustă crocantă ce ţi se topeşte în gură au o umplutură dulce acrişoară formată numai din feliile zemoase de prune coapte şi aromate.
Maria Matyiku
06.09.2016

alte articole

Maria Matyiku
06.09.2016

Dintre fructele de sezon ale acestui început de toamnă, prunele ne încântă prin culoarea purpurie şi aroma lor distinctă. Le consumăm proaspete sau le folosim la prepararea gemurilor şi dulciurilor preferate: prăjituri, plăcinte, găluşte, tarte, lista putând continua.

Vă sugerăm să încercaţi aceste mini tarte simple şi economice - cu o crustă crocantă ce ţi se topeşte în gură şi care au o umplutură dulce acrişoară formată numai din feliile zemoase de prune coapte şi aromate.

Ingrediente:

Pentru aluatul de tartă avem nevoie de:

2 căni de făină,
2 linguri de zahăr,
1/2 linguriţă rasă de sare,
200 g unt tăiat în cubuleţe,
un ou ( se poate înlocui cu 6 linguri de apă rece)

Pentru umplutură:

4 linguri rase de zahăr,
16 prune slabe, curăţate de sâmburi şi tăiate în patru,
praf de scorţişoară (opţional)

Modul de preparare:

Prunele se desfac de pe sâmburi şi se taie în 4 părţi. Peste prune se presară 4 linguri de zahăr şi praf de scorţişoară după preferinţă, după care se acoperă vasul cu folie şi se pune la frigider.

Se încălzeşte cuptorul la 180 C (350 F) grade.

Formele de mini tarte (8 bucăţi având fiecare diametrul de 10 cm) se ung cu grăsime şi se tapetează cu făină în cazul în care formele nu sunt antiaderente. În lipsa formelor de mini tarte se poate folosi la fel de bine două forme de plăcintă de diametru 25 de cm. Încercaţi să evitaţi folosirea formelor din aluminiu de unică folosinţă sau cele cu pereţii foarte subţiri, deoarece acestea reflectă căldura şi crusta nu se va rumeni frumos .

Pentru prepararea crustei de tartă se amestecă într-un vas făina, zahărul şi sarea. Se adaugă apoi untul şi oul. Se amestecă până ce toate componentele se mixează. Chiar dacă aluatul pare puţin uscat, dacă presaţi puţin aluat între degete şi acesta se leagă, înseamnă că aluatul are suficient lichid.

Aluatul se strânge în formă unei bile care apoi se aplatizează, se acoperă cu folie şi se dă la frigider pentru 15-20 minute.

Aluatul se scoate din frigider şi se împarte în 8 părţi egale.

Masa de lucru se tapetează cu puţină faină, iar cu ajutorul unui sucitor aluatul se întinde într-o foaie subţire cam de 3 mm grosime. Aluatul este foarte fraged şi se poate rupe uşor. Pentru a evita lipirea aluatului de sucitor, acesta se poate unge cu puţin ulei.
Pentru a întinde o foaie uniformă, mai întâi aluatul se aplatizează, apoi se începe rularea de la mijloc spre exterior, într-o singură direcţie: din interior spre margini. După ce aţi întins o porţiune, rotiţi direcţia sucitorului şi repetaţi acelaşi paşi.

Când foaia ajunge să aibă 2-3 cm în plus faţă de diametru exterior a formei, se ia pe sucitor şi se pune în formă. Înainte de a lua foaia pe sucitor, este indicat să verificaţi cu un cuţit cu lama flexibilă, dacă nu cumva foaia este lipită de masa de lucru.

Apăsaţi bine aluatul pe margini astfel încât să ia forma tăvii, în special pe părţile laterale. Se taie surplusul de aluat pe de marginile formei iar aluatul de pe fundul formei se înţeapă cu o furculiţă. Se dă la cuptor timp de 20 de minute.

Se scot mini tartele din cuptor, se lasă câteva minute să se răcească apoi se aranjează feliile de prune într-un model de flori în fiecare mini tartă.

Sucul lăsat de prune se distribuie în părţi egale în fiecare tartă. Tartele se dau din nou la cuptor şi se coc timp de 15 minute, sau până când sucul lăsat de prune începe să facă bule.

Mini tartele se lasă să se răcească apoi se servesc simple sau cu frişcă. Vă dorim poftă bună!

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor