Plăcintă tradiţională cu caise - un desert uşor cu gust dulce acrişor delicios
alte articole
Plăcinta tradiţională de caise proaspete este nelipsită de pe lista celor care sărbătoresc belşugul fructelor de sezon din timpul verii. Culoarea lor de un portocaliu intens şi textura suculentă, aroma parfumată şi gustul dulce acrişor delicios, ne încântă atât privirea cât şi papilele gustative. Fiind un fruct foarte versatil se poate prepara sub formă de plăcinte, prăjituri, budinci, sufleuri sau sosuri pentru fripturi.
În această reţetă de plăcintă, caisele se pot înlocui cu piersici, prune sau alte fructe de sezon.
Ingrediente:
6 gălbenuşuri,
250 g zahăr,
6 linguri de ulei sau unt,
4 linguri de iaurt,
coaja rasă de la o lămâie,
1/2 plic de praf de copt,
250 g faină
6 albuşuri,
Un praf de sare,
1 pliculeţ de vanilie
1 kg de caise,
1 lingură de zahăr tos,
75 g alune sau nucă în jumătăţi (opţional)
Modul de preparare:
Se începe mai întâi cu pregătirea tăvii de prăjitură (25/40 cm). Aceasta se tapetează cu hârtie de copt sau se unge cu grăsime şi se tapetează cu făină. E preferabilă hârtia de copt, pentru ca aceasta va ţine sucul fructului, în cazul în care acesta este prea aproape de margine, ceea ce ar duce la lipirea plăcintei de tavă. Cuptorul se încălzeşte la 175C.
Caisele se desfac în două, se curăţă de eventualele pete şi se îndepărtează sâmburii. Făina se cerne în prealabil printr-o sită deasă, după care se amestecă cu praful de copt.
Pentru prepararea aluatului se mixează zahărul cu cele şase gălbenuşuri, după care se adaugă treptat uleiul şi iaurtul, alternând cu făina. La final se pune coaja rasă de la o lămâie.
Albuşurile se bat spumă. Când spuma devine tare se adaugă praful de sare şi pliculeţul de vanilie.
Albuşurile bătute spumă se amestecă pe rând cu pasta de gălbenuşuri. Se amestecă uşor până când conţinutul se omogenizează bine. Compoziţia obţinută se toarnă în tavă pregătită dinainte, într-un strat uniform.
Pe deasupra se pun jumătăţile de caise, cu scobitura în sus, cât mai aproape una de cealaltă. Opţional, în caise se pune câte o alună sau un sâmbure de nucă, se presară zahăr tos, după care tava se dă la cuptor.
După aproximativ 45 de minute plăcinta se scoate din cuptor. Plăcinta este gata când partea de deasupra a aluatului copt este de culoare auriu ruginie, iar marginile se desprind uşor de pe marginea tăvii.
Plăcinta se lasă să se răcească, apoi se taie în formă de pătrăţele sau romburi şi se pudrează cu zahăr pudră.
Vă dorim poftă bună!
Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.