Plăcintă cu mălai şi brânză – o reţetă veche ţărănească, simplă şi sănătoasă

Plăcinta cu mălai şi brânză este una dintre reţetele vechi, de fiecare zi, simplă şi fără pretenţii, aşa cum era şi viaţa străbunilor noştri din trecutul nu prea îndepărtat.
Maria Matyiku
24.04.2017

Această plăcintă este o variantă mai uşoară( dietetică) a îndrăgitelor alivenci moldoveneşti, la care smântâna şi untul au fost substituite cu lapte şi ulei. Fiind fără adaos de zahăr, este o variantă sănătoasă şi pentru cei care ţin diferite regimuri alimentare sau cure de slăbire.

Este o plăcintă aperitiv săţioasă, ce se prepară rapid şi se poate servi la orice masă din timpul zilei: la micul dejun cu lactate (iaurt, sana sau chefir), la prânz alături de ciorba preferată (salată, lobodă, fasole verde, varză, etc), sau la o cină uşoară pe lângă o salată. Se pot lua şi la pachet. De asemenea, tăiată în diferite forme, poate fi un aperitiv interesant.

Ingrediente:

500 ml lapte,

250 g mălai grişat,

250 g făină albă sau integrală,

1 praf de copt,

o linguriţă sare,

6 ouă,

250 ml ulei (floarea soarelui),

1/2 kg de brânză de vacă proaspătă sau urdă

Modul de preparare:

Se încălzeşte mai întâi laptele pe foc şi înainte de a începe să clocotească, se adaugă mălaiul în ploaie. Se amestecă bine cu un tel în formă de pară, pentru a evita formarea cocoloaşelor. Când începe să dea în clocot, se ia vasul de pe foc şi se lasă deoparte să se răcească, până ce terciul de mălai devine călduţ.

Între timp, urda sau brânza se frământă cu furculiţa pentru a elimina cocoloaşele mari.

În compoziţia de mălai se amestecă făina albă, praful de copt şi sarea, apoi se adaugă pe rând ouăle, uleiul iar la sfârşit brânza, după care se omogenizează bine.

Compoziţia se toarnă într-o tavă de prăjitură clasică, bine unsă şi presărată cu făină sau tapetată cu hârtie de copt.

Plăcinta se coace în cuptorul încins în prealabil la temperatura de 200 C, pentru aproximativ 45 min.

Când este coaptă, plăcinta se desprinde uşor de pe marginile tăvii, iar deasupra capătă o culoare frumoasă galben aurie cu uşoare tente maronii.

Se lasă deoparte să se răcească apoi se porţionează. Bucăţile de plăcintă se pot servi călduţe sau reci, simple, cu smântână sau lângă felul de mâncare preferat. Vă dorim poftă bună!

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor