Lichiu cu gris şi smântâna - o plăcintă ţărănească ardelenească
alte articole
Lichiul este o plăcintă ţărănească ardelenească de origine săsească, care se făcea de obicei direct pe vatră în cuptorul din cărămidă. Este cunoscută în special în zona rurală din Alba-Sibiu-Braşov, şi se prepară în diferite variante: cu brânză, gris, cu prune sau alte fructe. Pe vremuri, nu exista sărbătoare sau nuntă în sat fără cozonaci şi lichiu. Cum majoritatea saşilor au plecat, iar bunicile şi mătuşile sunt acum trecute de a doua tinereţe, oferim celor care doresc să păstreze tradiţia gastronomică, această reţetă culeasă dintr-un mic sătuc de lângă Blaj.
Ingrediente
Aluat (ca şi aluatul de cozonac)
350 g faină
25 g drojdie proaspătă sau o lingură de drojdie uscată
2 gălbenuşuri de ou
coaja rasă de la o lămâie
3 linguri de zahăr
50 ml ulei
1 linguriţă de sare
lapte călduţ cât cuprinde (aprox 250 ml lapte, în funcţie de calitatea făinii)
Umplutură:
1 l lapte
1 cană de gris
zahăr după gust
1/2 linguriţă de sare
6 albuşuri
4 gălbenuşuri
100 g unt
350 g smântână
2 pliculeţe cu zahăr vanilat
Cantităţile sunt pentru tava mare de la aragaz
Modul de preparare:
Notă: Este recomandat ca toate ingredientele să fie la temperatura camerei.
Se face mai întâi aluatul. Drojdia se freacă cu o lingură de faină, o lingură de zahăr şi câteva linguri de lapte călduţ, până când se face ca o cremă. Rezultatul, maiaua, se lasă la căldură vreo 30 minute să dospească. Pe masa de lucru, se cerne mai întâi faină, apoi se face o adâncitură în mijloc, în care se pune maiaua, împreună cu cele două gălbenuşuri frecate în prealabil cu o linguriţă de sare. Se adaugă laptele călduţ împreună cu zahărul şi se frământa un aluat nu prea tare. Aluatul se frământa pe masă timp de 10 minute până devine elastic şi va avea consistenţa aluatului de cozonac. Se adaugă uleiul puţin câte puţin, şi se frământa în continuare, până când aluatul începe să facă bule de aer şi se desprinde uşor de pe mână. Aluatul se pune într-un vas uns cu ulei, se acoperă cu un şervet şi se lasă la dospit până îşi dublează volumul.
Prepararea umpluturii:
Se prepară un gris mai gros, fiert în lapte. Se adaugă zahăr după gust. Când grisul e fiert, se dă o parte şi se lasă să se tempereze. Albuşurile se bat spumă. Când spuma a început deja să se întărească, se adaugă pe rând în amestecul de gris cât e încă puţin călduţ.
Separat, cele 4 gălbenuşuri de ou se freacă bine cu untul, se adaugă 2 pliculeţe de zahăr vanilat, apoi treptat se adaugă smântână.
După ce aluatul este dospit, se întinde o foaie groasă de un deget ( cca 3 mm). Foaia se aşează într-o tavă tapetată hârtie de copt sau cu făină. Se pune pasta de gris pe deasupra, apoi se toarnă uniform amestecul de gălbenuşuri cu smântână. Se coace la cuptor la foc potrivit (180 C) circa 30-40 de minute.
E deosebit de gustos. Vă dorim poftă bună!