Brioşe sau tartă cu cireşe – un desert delicios şi de sezon

Brioşe cu cireşe
Brioşe cu cireşe (Maria Matyiku / Epoch Times)

Acum când cireşele dau în pârg, vă sugerăm să încercaţi aceste delicioase brioşe cu cireşe. Sunt un desert de sezon deosebit de gustos, pufos, în care se simte cu generozitate pulpa fructului copt. Din compoziţia de mai jos se pot coace 12 brioşe de mărime mijlocie. În cazul în care nu aveţi la îndemâna tava de brioşe, din aceeaşi compoziţie se poate coace o tartă cu cireşe.

Ingrediente:

1 1/2 căni (240 g) faină,
1/2 cană (100 g) de zahăr,
1/2 linguriţă (2,5 g) de sare,
1/2 linguriţă (2,5 g) praf de copt,
1/2 linguriţă (2,5 g) bicarbonat de sodiu,
1 pahar de lapte bătut,
1/2 cană (120 ml) de ulei vegetal,
2 ouă mari,
1 pliculeţ de zahăr vanilat (8 g) sau 1 lingură de extract de vanilie,
coaja rasă şi sucul de la o lămâie,
1 cană (200 g) de cireşe proaspete fără sâmburi tăiate în jumătate,
12 cireşe cu sâmburi şi codiţe,
40 g miez de nucă zdrobită de pus deasupra

Modul de preparare:

Cuptorul se încălzeşte la 180 C.

Se pregăteşte tava de brioşe. Fiecare formă se unge cu ulei şi se presară cu puţină făină. Dacă doriţi, puteţi înlocui tapetarea cu făină şi grăsime folosind cupe speciale de hârtie de brioşe.

Prepararea compoziţiei de blat se face în patru paşi:
1. Mai întâi se amestecă într-un vas toate ingredientele uscate: făina, zahărul, sarea, praful de copt, bicarbonatul de sodiu şi zahărul vanilat.

2. Apoi, într-un alt vas se bat uşor ouăle, până când albuşurile şi gălbenuşurile se mixează, după care se adaugă treptat laptele bătut, uleiul, coaja rasă şi sucul de lămâie. Se amestecă toate aceste ingredientele până când sunt bine încorporate.

3. Se combină amestecul lichid cu cel uscat amestecând uşor prin mişcări circulare de sus în jos atât cât să se încorporeze ingredientele. Dacă se amestecă prea mult, aluatul nu va mai creşte.

4. Se adaugă cireşele curăţate de sâmburi şi tăiate pe jumătate (sau în sferturi dacă cireşele sunt mari) şi se amestecă în compoziţie amestecând uşor.

Aluatul se toarnă în formele de brioşe. În mijlocul fiecărei forme se pune o cireaşă întreagă cu tot cu sâmbure şi codiţă. Pe deasupra se presară miez de nucă zdrobită.

Tava se dă la cuptor pentru 25-30 minute şi se coace până când brioşele devin maro auriu pe deasupra. Se scot din cuptor, se lasă cam 10 minute să se răcească, apoi se scot din tavă şi se lasă să se răcească complet.

Se coc 6 brioşe mari sau 12 brioşe mici. În lipsa tăvii de brioşe, se poate coace o tartă cu cireşe în tavă de diametrul de 23 cm, vreme de 35-40 minute, până când tarta devine maro aurie pe deasupra.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagină noastră de Facebook.