Prăjitura tigru cu vişine şi bezea - o combinaţie plăcută de gusturi şi culori
alte articole
Prăjitura tigru cu vişine şi bezea are de fapt o reţetă extrem de simplă, cu un gust minunat, uşor acrişor şi aromat, una dintre acele prăjituri la a cărei pregătire putem apela cu încredere la ajutorul copiilor. Se poate crea astfel o activitate plăcută în familie, copiii putând fi introduşi în tainele gătitului prin ajutorul pe care-l pot da la turnarea compoziţiilor de gălbenuşuri şi cacao, precum şi la aşezarea vişinelor pe deasupra aluatului.
Iată de ce este nevoie şi cum se poate prepara această gustoasă prăjitură, îndrăgită deopotrivă atât de adulţi cât şi de copii.
Ingrediente:
500 g vişine proaspete sau congelate,
5 albuşuri,
8 gălbenuşuri,
o cană de zahăr,
1 pliculeţ de zahăr vanilat,
un praf de sare,
50 g unt,
100 g iaurt,
o cană de făină + 2 linguri cu vârf de faină,
o linguriţă de praf de copt,
2 linguri cu vârf de cacao,
1-2 linguri de gris
pentru bezea:
3 albuşuri,
3 linguri zahăr pudră,
50 g ciocolată pentru ornat
Modul de preparare:
Vişinele proaspete se spală, apoi se curăţă de sâmburi. Dacă folosiţi vişine congelate acestea se decongelează mai întâi. Vişinele se pun apoi într-o strecurătoare, pentru a se scurge excesul de suc.
Cuptorul se încinge la 180 C. Tava de copt (de dimensiunea 23X33 cm) se unge cu un strat foarte subţire de grăsime, apoi se tapetează cu făină sau cu hârtie de copt crestată la colţuri pentru a se putea mula perfect pe pereţii tăvii.
Se începe cu separarea albuşurilor de gălbenuşuri. 5 albuşuri se pun într-un vas pentru blat iar 3 albuşuri se pun deoparte pentru bezea.
Cu ajutorul unui ţel sau mixer se bat bine 5 albuşuri, până când acestea se întăresc şi devin spumă.
Într-un vas de mărime mijlocie se freacă cele 8 gălbenuşuri cu zahărul, până ce culoarea gălbenuşurilor se deschide iar compoziţia creşte în volum.
Se adaugă pe rând câte o bucăţică de unt, până când acesta se încorporează în compoziţie. Se adaugă apoi pe rând câte o lingură de iaurt şi cele 200 g de faină cernută, praful de copt, un praf de sare şi vanilia. Se amestecă bine.
Se împarte aluatul în două parţi egale: într-un vas se pun 2 linguri de cacao, iar în celalat se pun 2 linguri de făină şi se amestecă uşor alternându-se cu spuma bătută din cele 5 albuşuri, amestecând prin mişcări uşoare de sus în jos până când aluatul de blat se omogenizează.
Se toarnă apoi în tavă compoziţiile de aluat, în felul următor: în mijlocul tăvii, se toarnă o lingură din aluatul de culoare galbenă , peste care se toarnă o lingură din aluatul de cacao. Se alternează în continuare câte o lingură de compoziţie galbenă, peste care se pune o lingură de aluat cu cacao, până când se termină ambele compoziţii. În final vor rezulta ovale concentrice, asemănătoare cu modelul blanei de tigru (de unde vine şi denumirea).
Pe deasupra se aşează vişinele scurse de suc şi tăvălite în gris. Tava se dă la cuptor pentru aproximativ 30 de minute.
Între timp se prepară bezeaua. Se bat cele trei albuşuri lăsate deoparte, iar când spuma este tare, se adaugă treptat zaharul pudră, bătându-se în continuare până când spuma devine lucioasă şi fermă.
După ce au trecut cele 30 de minute, tava se scoate din cuptor. Spuma bătută se întinde pe deasupra într-un strat uniform.
Tava se dă din nou la cuptor pentru aprox. 10 minute, după ce temperatura cuptorului s-a redus în prealabil la 110 C. Uşa de la cuptor se va lăsa uşor întredeschisă( se pune coada de la lingura de lemn) pentru a preveni maronirea bezelei. Spuma creşte, devine pufoasă şi se rumeneşte uşor.
Când este gata, prăjitura se scoate din cuptor şi se lasă 10 minute în tavă să se răcească uşor. Folosind o răzătoare sau o ustensilă de curăţat legume, se rade ciocolată peste stratul de bezea.
După ce s-a răcit complet , prăjitura se porţionează după preferinţă folosind un cuţit umezit în apa caldă pentru a evita lipirea bezelei.
Vă dorim poftă bună!