Ştrudel cu piersici
alte articole
Alături de clasicul ştrudel umplut cu mere, cireşe, vişine sau brânză, merită să savuraţi aroma deosebită a umpluturii cu piersici sau caise.
Dacă am începe o călătorie culinară pe Dunăre şi am căuta reţeta perfectă de ştrudel, vom constata că fiecare ţară pe unde curge Dunărea are micile ei secrete şi variante. Cert este că povestea ştrudelului este pentru mulţi o poveste emoţională. Ne poate aduce aminte fie de clipele de neuitat petrecute în locuri memorabile, de anii frumoşi ai copilăriei, de chipul blând şi dibăcia mamelor şi bunicilor sau de primii ani ai studenţiei când savurai o bucată de ştrudel să-ţi alini dorul de casă.
Când ţi-e poftă de un ştrudel cu fructe de sezon, şi nu ai prea mult timp la îndemâna sau ţi se pare complicat să faci aluatul original, poţi folosi cu succes foile de plăcintă filo unse cu unt şi pesmet.
Ingrediente:
250 g pesmet
250 g unt topit
8-10 piersici proaspete (până la un kg de fructe)
200 g zahăr
1 linguriţă de scorţişoară
coaja rasă de la o lămâie
2 linguri de pesmet
6 foi mari de aluat de plăcintă filo, decongelate
zahăr praf pentru decorat
Modul de preparare:
Reglaţi raftul cuptorului la poziţia de jos aproape de mijloc şi încălziţi cuptorul la 230 C (450 F).
Într-o tigaie, se prăjeşte uşor pesmetul în unt, până când acesta îşi schimbă culoarea în auriu. Se lasă deoparte să se răcească.
Piersicile se aleg să fie puţin tari şi se taie în felii. Grosimea feliilor dau în final textura umpluturii. Pentru o umplutură moale, asemănătoare gemului, tăiaţi feliile subţiri de aproximativ 3 mm grosime. Dacă doriţi ca fructele să rămână crocante, tăiaţi feliile mai groase de 1- 1.5 cm grosime.
Într-un castron, se amestecă zahărul, scorţişoara, pesmetul şi coaja rasă de lămâie. Se adaugă feliile de piersici, se amestecă şi se pune deoparte.
Pe suprafaţa de lucru se aşează un covoraş de silicon pentru copt sau o bucată de hârtie de pergament. Se pune prima foaie filo pe covoraş sau pergament, având latura lungă spre dumneavoastră. Se unge foaia de aluat cu untul topit şi amestecat cu pesmet. Se repetă aceeaşi operaţie cu celelalte foi de aluat, clădindu-le una peste cealaltă. Peste ultima foaie se pune umplutură.
Umplutura se pune în fâşie de 7-8 cm, cam la 2 ½ cm de marginea de jos a foilor, lăsând la capete cam 2 cm pentru împăturare. Covoraşul sau pergamentul de pe marginea de jos a foilor se înclină astfel încât să le ridice peste umplutură. Se rulează apoi foarte uşor spre cealaltă latură. Capetele ştrudelului se închid presând uşor aluatul cu degetele înmuiate în puţină apă.
Ştrudelul se aşează în tavă de copt cu capătul rulat în jos. Partea de sus a ştrudelului se unge cu unt topit şi apoi se fac crestături la distanţa de 2- 2 ½ cm ( depinde cât de groase doriţi să tăiaţi feliile de ştrudel).
Ştrudelul se pune la cuptor. După 15 minute se reduce temperatura la 180 C (350 F) şi se coace în continuare până când se rumeneşte (între 25- 30 de minute, depinde de cuptor şi grosimea feliilor de fructe).
Ştrudelul se scoate din cuptor şi se lasă să se răcească. Feliile de ştrudel se taie pe crestăturile făcute dinainte de a fi pus la cuptor.
Se serveşte ca atare pudrat cu zahăr praf, cu frişcă vanilată sau cu îngheţată.