Tancurile israeliene au intrat cu forţa în baza trupelor ONU de menţinere a păcii, în sudul Libanului

Misiunea ONU de menţinere a păcii UNIFIL operează de-a lungul „Liniei Albastre” care separă Libanul de Israel încă din anii 1970. (Getty Images)
Redacţia
14.10.2024

Forţa ONU de menţinere a păcii din sudul Libanului afirmă că tancurile israeliene au forţat intrarea într-una dintre poziţiile sale duminică dimineaţa devreme, relatează BBC.

Forţa Interimară a ONU în Liban (UNIFIL) a declarat că două tancuri ale Forţelor de Apărare ale Israelului (IDF) au distrus poarta principală a unui post din Ramyah, în apropiere de graniţa israeliană, şi „au intrat cu forţa în poziţie” pentru a-i cere să îşi stingă luminile.

Aproximativ două ore mai târziu, acesta a declarat că au fost trase focuri de armă în apropiere care au făcut ca fumul să pătrundă în tabără, ceea ce a determinat ca 15 membri ai forţelor de menţinerea a păcii să sufere iritaţii ale pielii şi reacţii gastrointestinale.

IDF a oferit o versiune diferită a evenimentelor, afirmând că a invadat o poziţie a Unifil pentru a evacua soldaţi care au fost răniţi de o rachetă antitanc.

Acesta a declarat că doi soldaţi au fost „grav răniţi” în atac, iar alţii au suferit răni mai puţin grave.

„Încercând să evacueze răniţii, două tancuri au mers cu spatele, într-un loc în care nu puteau avansa altfel având în vedere ameninţarea cu focuri de armă, la câţiva metri spre poziţia UNIFIL”, a declarat IDF.

Acesta a adăugat că, în timpul incidentului, a fost lansat un ecran de fum pentru a facilita evacuarea - şi că a „menţinut un contact continuu” cu UNIFIL, subliniind că nu a existat „nicio ameninţare la adresa forţei UNIFIL din partea activităţilor FDI”.

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a avertizat că orice atac asupra forţelor de menţinere a păcii „poate constitui o crimă de război”, adăugând că „personalul UNIFIL şi sediile sale nu trebuie să fie niciodată vizate”.

„Atacurile împotriva pacificatorilor încalcă dreptul internaţional, inclusiv dreptul internaţional umanitar”, a avertizat Guterres.

Incidentul este cel mai recent dintr-un număr tot mai mare de confruntări între UNIFIL şi forţele israeliene.

Israelul a îndemnat în mod repetat forţa de menţinere a păcii să se retragă din zonele din sudul Libanului unde au loc lupte, după ce a început o incursiune terestră la 30 septembrie, vizând gruparea armată Hezbollah.

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a cerut UNIFIL să îşi retragă „imediat” trupele „din calea pericolului”, într-o declaraţie video difuzată duminică de biroul său, afirmând că prezenţa lor în regiune i-a făcut „ostatici ai Hezbollah”.

UNIFIL a refuzat până în prezent aceste solicitări.

Israelul s-a confruntat cu condamnarea internaţională pentru cazurile anterioare în care trupele UNIFIL au fost rănite în sudul Libanului - în unele cazuri, IDF recunoscând responsabilitatea pentru tirurile către posturile ONU.

UNIFIL a declarat: „Pentru a patra oară în tot atâtea zile, reamintim IDF şi tuturor actorilor obligaţiile lor de a asigura securitatea personalului şi bunurilor ONU şi de a respecta inviolabilitatea sediilor ONU în orice moment”.

Aceasta a descris încălcarea postului său din Ramyah drept „o nouă încălcare flagrantă a dreptului internaţional”.

UNIFIL a adăugat că, sâmbătă, trupele israeliene i-au împiedicat să efectueze o mişcare logistică „critică” în apropiere de Meiss El Jebel, tot în apropierea frontierei.

IDF nu a comentat încă incidentul. Dar a susţinut că Hezbollah a lansat aproximativ 25 de rachete în ultima lună din locuri situate în apropierea siturilor UNIFIL. Acesta a acuzat gruparea armată că „exploatează apropierea acestora de forţele ONU”.

Hezbollah şi Israelul trag aproape zilnic focuri transfrontaliere din octombrie anul trecut, când grupul militant palestinian Hamas a atacat comunităţi din sudul Israelului.

Aproape 10.000 de soldaţi de menţinere a păcii din 50 de ţări sunt staţionaţi în Liban, alături de aproximativ 800 de angajaţi civili.

Din 1978, aceştia patrulează în zona dintre râul Litani şi graniţa recunoscută de ONU dintre Liban şi Israel, cunoscută sub numele de „linia albastră”.

Israelul a cerut anterior UNIFIL să se retragă spre nord cu 5 km.

Înainte de incidentele de duminică, cinci membri ai forţelor de menţinere a păcii au fost răniţi în ultimele zile.

Sâmbătă, UNIFIL a declarat că un soldat a fost împuşcat la sediul său din oraşul Naquora - deşi nu ştia originea glonţului. Cu o zi înainte, IDF a declarat că trupele sale au fost responsabile pentru un incident în care au fost răniţi doi soldaţi UNIFIL din Sri Lanka.

Joi, doi soldaţi UNIFIL indonezieni au fost răniţi căzând dintr-un turn de observaţie după ce un tanc israelian a tras în direcţia lor.

Aceste incidente au provocat reproşuri din partea mai multor aliaţi ai Israelului, inclusiv Franţa, Italia şi Spania. Un purtător de cuvânt al Downing Street a declarat că Marea Britanie a fost „îngrozită”.

În comentariile sale de duminică, Netanyahu a afirmat că liderii europeni ar trebui să îşi îndrepte criticile către Hezbollah, nu către Israel.

Israelul susţine că UNIFIL nu a reuşit să stabilizeze regiunea şi să împiedice luptătorii Hezbollah să opereze la sud de râul Litani - printre motivele prezenţei ONU acolo.

Israelul a declarat anterior că acţionează în temeiul unei rezoluţii ONU din 2004 care solicită desfiinţarea grupurilor militante libaneze şi ne-libaneze şi că solicitarea sa de retragere a forţelor de menţinere a păcii a fost pentru a se putea confrunta cu Hezbollah.

Netanyahu a declarat că aceste apeluri au fost „întâmpinate cu refuzuri” şi că UNIFIL oferă un „scut uman teroriştilor Hezbollah”.

„Acest lucru îi pune în pericol atât pe ei, cât şi viaţa soldaţilor noştri. Regretăm rănirea soldaţilor UNIFIL şi facem tot ce ne stă în putinţă pentru a preveni aceste răniri. Dar modul simplu şi evident de a asigura acest lucru este pur şi simplu să îi scoatem din zona periculoasă”, a adăugat el.

Oficialii UNIFIL au refuzat în repetate rânduri să retragă trupele din regiune.

Purtătorul de cuvânt al organismului, Andrea Tenenti, a declarat sâmbătă agenţiei de presă AFP că a existat o „decizie unanimă de a rămâne, deoarece este important ca steagul ONU să fluture în continuare sus în această regiune”.

Premierul libanez Nijab Mikati a condamnat poziţia lui Netanyahu.

Într-o declaraţie, el a afirmat că declaraţiile premierului israelian reprezintă „un nou capitol în abordarea inamicului de a nu respecta legitimitatea internaţională”.

Mikati a îndemnat alte naţiuni „să adopte o poziţie fermă care să oprească agresiunea israeliană”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor