Coreea de Nord sfidează ONU: prezintă primele fotografii ale industriei sale subterane de îmbogăţire a uraniului

Liderul nord-coreean Kim Jong Un face turul instalaţiilor în timpul unei vizite la Institutul de Arme Nucleare şi la baza de producţie a materialelor nucleare pentru arme într-o locaţie nedezvăluită din Coreea de Nord, 13 septembrie 2024. (Agenţia oficială de ştiri Korean Central din Coreea de Nord)
Redacţia
13.09.2024

Coreea de Nord a prezentat vineri, pentru prima dată, imagini cu centrifugele care produc combustibil pentru bombele sale nucleare, în timp ce liderul Kim Jong-un a vizitat o instalaţie de îmbogăţire a uraniului şi a cerut mai mult material militar pentru a-şi spori arsenalul, transmite Reuters.

Raportul presei de stat privind vizita lui Kim la uzina de arme nucleare şi la o bază de producţie a materialelor nucleare pentru arme a fost însoţit de primele fotografii ale centrifugelor, oferind o privire rară asupra programului nuclear al Coreei de Nord, care este interzis în temeiul mai multor rezoluţii ale Consiliului de Securitate al Organizaţiei Naţiunilor Unite.

Fotografiile îl arată pe Kim mergând printre rânduri lungi de centrifuge metalice, maşinile care îmbogăţesc uraniul. Raportul nu a precizat când a avut loc vizita şi nici locaţia instalaţiei.

Kim a îndemnat lucrătorii să producă mai multe materiale pentru arme nucleare tactice, afirmând că arsenalul nuclear al ţării este vital pentru a face faţă ameninţărilor din partea Statelor Unite şi a aliaţilor săi.

Armele sunt necesare pentru „autoapărare şi susţinerea unui atac preventiv”, a spus el.

Liderul nord-coreean a declarat că „ameninţările nucleare împotriva RPDC” din partea „forţelor vasale conduse de imperialiştii americani” au depăşit linia roşie, potrivit raportului.

Coreea de Sud a condamnat dezvăluirea de către Coreea de Nord a instalaţiei sale de îmbogăţire a uraniului şi nu va accepta niciodată deţinerea de arme nucleare de către Phenian, a declarat Ministerul Unificării din Sud.

Se crede că Coreea de Nord are mai multe instalaţii de îmbogăţire a uraniului. Analiştii spun că imaginile comerciale prin satelit au arătat construcţii în ultimii ani la principalul centru de cercetare ştiinţifică nucleară Yongbyon, inclusiv la uzina de îmbogăţire a uraniului, sugerând o posibilă extindere.

Uraniul este un element radioactiv care există în mod natural. Pentru a produce combustibil nuclear, uraniul brut este supus unor procese care duc la obţinerea unui material cu o concentraţie crescută de izotopul uraniu-235.

Şeful Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică, Rafael Grossi, a declarat luni că organismul ONU de supraveghere nucleară a observat o activitate compatibilă cu funcţionarea unui reactor şi a instalaţiei de îmbogăţire prin centrifugare de la Yongbyon.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor