Premierul britanic discută cu Joe Biden dacă vor permite Ucrainei să lupte cu adevărat împotriva Rusiei

Totuşi Departamentul de Stat dă semnale că s-a hotârât să ţină în continuare mâinile Ucrainei legate
Rachete Storm Shadow de fabricaţie britanică (John Keeble/Getty Images)
Redacţia
14.09.2024

Preşedintele Joe Biden şi premierul britanic Keir Starmer s-au întâlnit vineri la Casa Albă pentru a discuta cât de departe ar fi dispuşi să meargă aliaţii occidentali pentru a ajuta Ucraina să se apere, inclusiv posibilitatea de a permite Ucrainei să folosească rachete cu rază lungă de acţiune fabricate în Europa pentru a lovi anumite ţinte din interiorul Rusiei, transmite Reuters.

Discuţiile au loc pe fondul creşterii tensiunii cu Rusia, preşedintele Vladimir Putin avertizând că utilizarea armelor occidentale pentru a lovi ţinte ruseşti ar fi considerată o escaladare gravă a războiului şi o provocare directă din partea ţărilor NATO.

„Ucraina are dreptul la autoapărare, iar noi am rămas uniţi, nu doar cu aliaţii de aici din SUA, ci peste tot cu aliaţii noştri din NATO. Acest lucru este foarte, foarte important”, a declarat Starmer reporterilor după întâlnire.

Problemă este dacă Statele Unite şi Regatul Unit ar putea fi de acord cu solicitările repetate ale preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski de a relaxa restricţiile privind utilizarea armelor occidentale, în special rachetele britanice Storm Shadow şi sistemul de rachete tactice al armatei, care pot fi utilizate pentru a ţinti aerodromuri ruseşti şi alte locuri sensibile din interiorul Rusiei.

Atât oficialii britanici, cât şi cei americani au încercat vineri să atenueze speculaţiile privind iminenţa unei decizii a lui Biden sau a unui anunţ politic major.

„Nu există nicio modificare a opiniei noastre cu privire la furnizarea de capacităţi de atac cu rază lungă de acţiune pentru Ucraina, pentru a fi utilizate în interiorul Rusiei, şi nu m-aş aştepta la niciun fel de anunţ major în această privinţă în urma discuţiilor - cu siguranţă nu din partea noastră”, a declarat John Kirby, purtătorul de cuvânt al Casei Albe pentru securitate naţională.

Biden s-a arătat foarte reticent în a permite Ucrainei să utilizeze sisteme sofisticate de arme occidentale pentru a ataca ţinte ruseşti departe de graniţa sa cu Ucraina. Marea Britanie, între timp, a adoptat un punct de vedere mai permisiv, potrivit căruia aerodromurile ruseşti şi alte situri utilizate pentru mobilizarea trupelor şi a altor mijloace pentru a ataca Ucraina ar trebui să fie supuse unui atac corect.

Principalii consilieri ai lui Biden rămân totuşi sceptici cu privire la faptul că atacurile profunde ar face mai mult decât să-l provoace pe Putin. Consilierii americani spun că se crede că Rusia şi-a relocat peste 90 % din avioane în afara razei de acţiune a sistemului şi că există o rezervă limitată atât de sistemul de rachete tactice ale armatei, cunoscut şi sub numele de „ATACMS”, cât şi de rachetele Storm Shadow ale Regatului Unit.

Un oficial britanic care a vorbit sub acoperirea anonimatului a declarat că obiectivul întâlnirii a fost mult mai larg decât o singură piesă de echipament, cu scopul de a avea o conversaţie „deschisă” despre cum să pună Ucraina într-o poziţie bună pentru a se apăra.

Luna trecută, Zelenski a trimis consilieri de rang înalt la Washington cu o listă de ţinte potenţiale din Rusia despre care ucrainenii au susţinut că ar putea face o diferenţă semnificativă în război. Săptămâna aceasta, secretarul de stat Antony Blinken şi ministrul britanic de externe David Lammy s-au deplasat la Kiev, unde problema a fost ridicată din nou.

Biden a alimentat săptămâna aceasta speculaţiile privind o schimbare majoră de politică atunci când a fost întrebat despre discuţii, spunând la un moment dat reporterilor: „Lucrăm la asta chiar acum”.

Putin a declarat că o astfel de schimbare de politică ar modifica „însăşi esenţa” conflictului.

„Aceasta va însemna că ţările NATO - Statele Unite şi ţările europene - sunt în război cu Rusia”, a spus Putin.

Vorbind sub rezerva anonimatului, un oficial american a declarat că Statele Unite rămân profund sceptice că o schimbare de politică din partea aliaţilor SUA şi ai Regatului Unit ar putea schimba situaţia în Ucraina.

„Chiar nu vorbim despre ceva care va avea un impact pe câmpul de luptă”, a spus oficialul despre rachetele de atac cu rază lungă de acţiune.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor